Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Meeleesboek De avonden - Gerard Reve

op 30 november 2020 door

Ja!!!! We gaan het jaar afsluiten met een literaire traditie. Het boek De avonden beschrijft het leven van Frits van Egters in 10 dagen, te beginnen op 22 december, het slot valt net voor middennacht op 31 december. Om de sfeer zoveel mogelijk te kunnen proeven is het een goede traditie het boek aan het einde van het jaar in tien dagen te lezen. Ook al was 1947 natuurlijk een heel andere tijd, toch kun je je ook nu voorstellen hoe de jonge Frits zich gevoeld moet hebben net na de oorlog.

Het boek werd destijds helemaal niet goed ontvangen, wat te denken van het commentaar van een van de crtitici:

'Indien onze jeugd zich niet vermag op te werken uit de troosteloze mentale sfeer die in deze roman wordt geschetst, ziet het er voor onze toekomst niet rooskleurig uit. Blijkbaar speelt het verhaal in vrijzinnige, om niet te zeggen onkerkelijke kringen en dit laat plaats voor de hoop dat het bij positieve christenen, met een brandend en levend geloof gelukkig anders er voor staat. Het goed geschreven boek zal bij gelijkgestemden weerklank vinden.’' (Bromberg IDIL)

of deze

'[...]psychologische roman, waarin de schrijver een beeld poogt te geven van de cynische mentaliteit der na-oorlogse jeugd. Het is een knap geschreven relaas van een ziel, die nog de beklemming van de oorlog voelt en het leven als uitzichtsloos ervaart, met practische ontkenning van alle waarden. Een somber en grauw boek, dat wij niet kunnen aanbevelen, omdat er, naast platte uitdrukkingen, geen enkel positief gegeven in verwerkt is. Bovendien zal aan vele onzer lezers de diepere zin ervan ontgaan. Ongeschikt.’ (P.Evers)

En wij gaan dit boek lezen? Jazeker, we gaan het lezen omdat

  • ... die recensenten er helemaal naast zaten met hun beoordeling. Dit boek werd omarmd, niet alleen door jong, die het taalgebruik zeker konden waarderen maar ook door oudere lezers. Het werd zelfs een regelrechte hit.
  • ... het een traditie is geworden om dit boek, samen met anderen, aan het einde van het jaar te gaan lezen, te beginnen op 22 december, en verder op de dagen die in het boek beschreven worden.
  • ... het bekroond werd met De Reina Prinsen Geerligsprijs, een literaire prijs die werd ingesteld in 1946 door de ouders van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen schrijfster Reina Prinsen Geerligs (1922-1943), om de herinnering aan haar levend te houden. De prijs werd uitgereikt aan jonge letterkundigen van 20-25 jaar oud, Gerard Reve was de eerste aan wie deze prijs toegekend werd. (bron)
  • ... Gerard Reve, samen met Harry Mulisch en Willem Frederik Hermans beschouwd wordt als één van de 'Grote Drie' auteurs. (bron)
  • ... het boek op verschillende manieren gelezen kan worden en wij er onze eigen interpretatie op los mogen laten.
  • ... er een prachtige reisgids samengesteld is die hier te raadplegen is.
  • ... er zelfs dagelijks recepten zullen verschijnen van de gerechten die bij Frits gegeten werden 

Audio

Heb je eigenlijk niet veel tijd/zin om te lezen, maar wel oren naar het luisteren van De avonden? Dan ben je misschien blij met de luisterversie van het boek, voorgelezen door Reve zelf!

Hij is te leen bij de online bibliotheek 

Wat kun je van ons verwachten?

Dat we starten op 22 december met lezen! Dat er tien dagen lang dagelijks een nieuwe dag geopend wordt als reactie onder dit artikel en dat het aan jullie (alle lezers) is om je commentaar erop te te geven. Het doel is het delen van leeservaringen en samen naar de eindstreep te lezen op 31 december net voor de jaarwisseling.

Wij hebben er zin in, wie sluit aan en leest mee?

Algemene reacties tót 22 december kunnen volop gegeven worden, vertel of het de eerste keer is dat je het boek leest, welke versie je gaat lezen of dat je liever luistert naar de auteur zelf en of je al meer las van Reve.

Banner en tekst Tea (met dank aan Gigi en Ine)



Reacties op: Meeleesboek De avonden - Gerard Reve

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Gerard Reve

Gerard Reve

Gerard Reve (1923) groeide op in de wijk Betondorp in de Watergraafsmeer. Na een...