Schwob - Schatgraven in de klassiekers
Update drie nieuwe Meeleesboeken ter ere van de 100e Schwobtitel.
De kloof - Dorothea Tanning
De zeven gehangenen - Leonid Andrejev
Het nichtje van de poppenspeler - Angela Carter
Update 100e Schwob boek! In de nieuwe winteractie 2019/2020 staan zeven nieuwe Schwob titels waarvan Te licht bevonden - Miklós Bánffy de honderdste is. Houd de berichten in de gaten, we gaan kijken hoe we invulling gaan geven aan deze mijlpaal! Dit zijn de zeven nieuwe titels:
Te licht bevonden - Miklós Bánffy
Miklós Bánffy kende de wereld van de Hongaarse adel van vóór de Eerste Wereldoorlog van binnenuit – de politiek en partijen, het protocol en de etiquette, de diplomatie en liefdesaffaires. Deze wereld vormde de inspiratie voor zijnTranssylvaanse trilogie. De verlichte en sociaal gevoelige graaf Bálint Abády (deels geënt op Miklós Bánffy zelf), heer van een landgoed in Transsylvanië, is verliefd op de onbereikbare Adrienne Milóth, die op haar beurt gevangenzit in een ongelukkig huwelijk. Abády’s eveneens adellijke neef László lijkt zijn ondergang tegemoet te gaan in zijn drank- en gokverslaving. We schrijven het begin van de twintigste eeuw; ondertussen klinkt elders in Europa de oorlogstrom steeds harder. Bánffy schildert in Te licht bevonden een schitterend portret van een wereld die zich niet bewust is van zijn eigen nakende ondergang.
Wat houdt Schwob eigenlijk in?
Het zou zomaar kunnen dat je al eens een Schwob boek las zonder dat je er erg in had. Voor wie geen idee heeft wat Schwob inhoudt, wie erachter zitten en waar de naam vandaan komt volgt hier een kleine toelichting met een link naar de website waar je alle info nog eens na kunt lezen. De doelstelling van Schwob komt er in het kort op neer dat vergeten klassiekers weer onder de aandacht komen.
Marcel Schwob (1867-1905) was Frans schrijver en vertaler. Hij ontdekte Robert Louis Stevenson, wiens werk hij introduceerde in Frankrijk. Oscar Wilde, Paul Valéry en Alfred Jarry droegen werk aan hem op: hij was een spil in de literaire salons van zijn tijd. Daarom is hij de inspiratie voor het initiatief Schwob – nieuwsgierig naar literatuur uit alle windstreken.
Per jaar verschijnen er vier maal ongeveer 4-6 boeken die zorgvuldig zijn uitgezocht. Het is niet zo dat er één uitgever aan verbonden is, het project wordt gerealiseerd door het Letterenfonds. Kijk ook even op de gloednieuwe wereldkaart!
Soms zie je in de boekhandel een display met Schwob boeken, het zijn altijd bijzondere boeken die aandacht verdienen. Op de collage is links boekhandel van der Velde in Sneek te zien, rechts boekhandel van der Velde in Drachten.
Kende jij Schwob al, deed je misschien ooit mee aan een Schwob leesclub die vooral in Nederland (helaas amper in België) georganiseerd worden, las je al eens een Schwob boek of ontdek je, nu je de lijst met de tot nu toe verschenen titels bekijkt, dat je niet wist dat het om één van de Schwob boeken ging? Binnenkort, rond 10 december, komt de winteractie met daarin de 100e titel online!
Welke titels las jij van de lijst? En welke zou je graag willen lezen? Alle 104 titels staan ---->>>
Door Tea
Banner Anne Oerlemans