Seizoencyclus Ali Smith - Herfst
Het is zover, we gaan beginnen met het eerste deel van de Seizoencyclus - Ali Smith. Herfst wordt het eerste deel dat we gaan bespreken. Een aantal van ons heeft de oogstrelende vierdelige box, maar hoe je hem leest, in het Engels, e-book of op papier, maakt niet uit, we gaan proberen het onderste uit de kan te halen met deze bespreking. Dat de cyclus zoveel aandacht kreeg in de media is alleen maar goed, hoe meer gespreksstof, hoe beter!
Ali Smith werd in 1962 geboren in Inverness, Schotland. Vier van haar romans, waaronder Herfst, werden genomineerd voor de Booker Prize. Ze woont in Cambridge. Behalve auteur is zij toneelschrijver, academicus en journalist.
Zoals in het topic al vermeld werd, verschenen al vele recensies en kritieken over de cyclus. Eerder was er een leesclub op Hebban over Lente, en wij willen graag weten welke verwijzingen we samen uit de Seizoencyclus kunnen halen. Dus wordt er van iedereen de nodige inspanning verwacht (natuurlijk met een knipoog, we willen niemand afschrikken) om mee te zoeken naar zoveel mogelijk hints die Ali Smith verstopte in haar boeken! Wij denken dat in de groep meelezers voldoende enthousiasme en kennis aanwezig is om dit project interessant en levendig te maken.
Wanneer over 'wij' gesproken wordt bedoelen we een aantal deelnemers uit het Literatuurcafé en Margreeth en ik (Tea): samen zullen we de bespreking leiden en zorgen voor een aantal tips, vragen en info. Wie ook een vraag heeft voor de discussie kan die opsturen naar klassiekergenootschap@gmail.com
Ter inspiratie
Bij het bespreken van de seizoencyclus zullen we vele zijpaden bewandelen die Ali Smith voor ons heeft bewegwijzerd, niet altijd even duidelijk, we mogen zelf exploreren. Deze 'voorgerechtjes' dienen om in de stemming te komen en ook ter overdenking of Ali Smith iets bedoeld heeft met poëzie als intertekstualiteit.
-T.S. Eliot schreef Four Quartets, een gedichtencyclus in een andere onrustige tijd, de Tweede Wereldoorlog. Achtergrondinfo is hier te vinden.
-Meer poëzie gerelateerd aan 'ons boek' is het gedicht To autumn! door 'de oude jonge John Keats'
-En wat te denken van dit gedicht van John Keats als inspiratiebron?
De planning van de cyclus:
- Herfst - september 2021
- Winter - december 2021
- Lente - maart 2022
- Zomer - juni 2022
Het leesschema van Herfst
We houden eenvoudig de verdeling in het boek aan
- 8 september bespreking deel 1 (een tussenvraag zal op 3 september gesteld worden)
- 15 september bespreking deel 2
- 22 september bespreking deel 3
Het schema zal misschien niet steeds exact gevolgd kunnen worden vanwege vakanties, maar het is een handvat waaraan we houvast hebben en... let op, hier zijn de eerste vragen al
Vraag 1 De eerste vraag gaat over de motto’s. Het is meteen een soort bonusvraag, want niet iedereen vindt het te doen een motto te koppelen aan de inhoud van het boek. Toch staan ze er niet voor niets en misschien vind je het de moeite waard te proberen er eentje of meer uit te pikken en te kijken of je een verband ziet met de tekst. Bewaar het antwoord voor het einde van de bespreking, we komen erop terug.
Vraag 2 is een 'verzamelvraag'. Ali Smith speelt met taal. In haar boeken staan soms prachtige zinnen en stilistische woordspelingen. Welke zie jij en vind jij mooi? Noteer ze, ook hier komen we op terug.
Vraag 3 wordt op 3 september gesteld, die gaat over de openingszin.
Ook vragen we jullie expertise op het gebied van literatuur, kunst, cultuur, geschiedenis, politiek, maatschappij, vriendschap, tijdreis etc. Smith is scheutig geweest met haar verwijzingen! Valt je iets op tijdens het lezen, noteer het dan, zo krijgen we een zo volledig mogelijk beeld.
Voor liefhebbers van achtergrondinfo volgen hier wat links naar interessante artikelen, meer tips zijn welkom!
- Een pdf over intertekstualiteit (Engels)
- Een review (Engels)
- Over storytelling (Engels)
Banner en artikel: Tea