Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Wedkantoren geopend, gok jij mee op Libris literatuur Prijs 2021?

op 02 februari 2021 door

Het feest kan beginnen

Het is weer zover, gisteren werd de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2021 bekend gemaakt. Hoog tijd om de wedkantoren open te gooien. Wij willen natuurlijk snel gaan gokken welke auteurs op de shortlist terecht zullen komen. Dat is de eerste vraag. Daarna wordt het nog spannender en de inzet hoger. Want misschien weet jij nu al welke roman uiteindelijk met die felbegeerde prijs ervan tussen zal gaan. Ren jij mee het wedkantoor binnen? Gok jij met ons mee?

Door: Gigi Leestgraag

Ine: Ah, makkie dit jaar. Het wordt Jeroen Brouwers natuurlijk!

 

Wat een snoepjes staan er weer op deze lijst. De ooh’s en aah’s waren tot diep in Frankrijk te horen. Mogelijk heeft dit te maken met het aantal Vlamingen op de lijst? Nog altijd is het niet in evenwicht, er staan er staan maar vier Vlamingen op de lijst. Anderzijds, heb je al gekeken welke Vlamingen dit zijn? Voor de ene lezer zijn de titels grotendeels bekend, de ander klappert met zijn oren. 

Harriët: Het eerste wat ik dacht bij het zien vast deze lijst was: ‘Dat is me nog nooit gebeurd, geen enkel boek van de longlist gelezen!’

 

f3bc226b98d8a1d2708a59d607dbf72a.jpegWe gaan dus gokken!

Maar even terug naar die wedkantoren want het is natuurlijk heel leuk om na te denken over de shortlist. Haal die flappen maar uit je portemonnee, pak de munten uit de spaarpot van je lievelingsneef, grijp de laatste stuivers uit je ouwe sok of matras. Je voelt vast de kriebels al in je buik. Tenminste dat denk ik want zelf gok ik normaal nooit maar nu doe ik natuurlijk mee. Je mag ook gewoon monopoly-geld nemen want net als met alle boekenplanken op Hebban, is ook het gokken virtueel.

Waarschijnlijk heb je een duidelijke voorkeur voor een of meerdere romans of auteurs. Dat kan zijn omdat je het boek gelezen hebt, misschien wel alle achttien? Het kan ook zijn dat je het de auteur gunt omdat je zijn/haar romans graag leest. Mogelijk ook wel omdat je de cover mooi vindt of de klank van de titel aangenaam over de tong rolt (hebben jullie de titel van het boek van Cindy Hoetmer al bestudeerd?). Mogelijk gok je juist op de underdog, de auteur die niemand kent, de roman die de minste kans lijkt te maken? Daar stemt niemand op en dus is de buit het grootst als dat boek wint.

 

Voor het geval je nog niet uit je hoofd weet welke boeken op die longlist terecht gekomen zijn hebben we hier de lijst even opgesomd zodat je kunt spieken tijdens het samenstellen van jouw shortlist.

– Confrontaties van Simone Atangana Bekono (Lebowski)

– Wij zijn licht van Gerda Blees (Podium)

– De Saamhorigheidsgroep van Merijn de Boer (Querido)

– Cliënt E. Busken van Jeroen Brouwers (Atlas Contact)

– Het lichtschip van Mathijs Deen (Thomas Rap)

– Bezette gebieden van Arnon Grunberg (Lebowski)

– Een week of vier van Laura van der Haar (Podium)

– Condities van Thomas Heerma van Voss (Das Mag)

– De opgang van Stefan Hertmans (De Bezige Bij)

– Min of meer opmerkelijke gebeurtenissen uit het leven van een treuzelaar van Cindy Hoetmer (Meulenhoff)

– Jaguarman van Raoul de Jong (De Bezige Bij)

– Finse dagen van Herman Koch (Ambo Anthos)

– Bewaar de zomer van Alma Mathijsen (De Bezige Bij)

– De onbevlekte van Erwin Mortier (De Bezige Bij)

Mijn lieve gunsteling van Marieke Lucas Rijneveld (Atlas Contact)

– Ik ben er niet van Lize Spit (Das Mag)

– Magma van Ernst Timmer (Prometheus)

– Oogst van Sien Volders (Hollands Diep)

Evy: Mijn lieve gunsteling, als goedmaker omdat ze De avond is ongemak hebben laten stranden in de longlist in 2018 en ze zich nu de ogen uit de kop schamen.

 

Hoe gaan we het aanpakken?
Doe mee, maak je top 6 en bedenk welke roman gaat winnen. 

Plaats in één reactie

-        Jouw top 6, de 6 boeken waarvan jij verwacht dat ze de shortlist gaan halen. 

-        Noem daarbij duidelijk de roman waarvan jij denkt/wil/wenst/hoopt/zeker weet dat het gaat winnen. 

-        Het is natuurlijk leuk als je je lijst ook nog eens lekker onderbouwt met heerlijke ‘steekhoudende’ argumenten. Dat mag in steekwoorden, met steken onder water naar de andere boeken, maar je mag ook een heerlijk jury-rapport schrijven.

Stel dat je in de loop van de weken toch je lijst wil aanpassen, verander dan niets ín je reactie maar schrijf een nieuwe lijst onder je reactie in hetzelfde draadje zodat we kunnen zien dat je toch anders bent gaan denken over je lijst. 

 Evy: Oogst van Sien Volders, omdat er eindelijk eens een vrouwelijke Belg moet winnen.

Natuurlijk gaan we ook commentaar geven op elkaars keuzes. Dat mag! We moeten het vooral niet te veel met elkaar eens zijn en eens flink met elkaar discussiëren.

Gigi: Nu moet ik razendsnel Mijn lieve gunsteling lezen, anders kan ik niet goed onderbouwen dat ik Marieke Lucas Rijneveld als winnaar kies. Maar misschien moet ik wel gaan voor dat boek met die heerlijke lange titel van Cindy Hoetmer.

 

Voor de lezers die willen weten welke boeken niet zijn doorgedrongen tot de longlist maar wel op de Groslijst stonden heb ik hier een mooie link. Zijn er boeken uit die lijst die onterecht niet op de longlist staan?

Wilma: Ik heb het rijtje bestudeerd. Het is een mooie mix van man/vrouw en bekend/minder bekend. Ik heb wel weer zin om de shortlist te gaan lezen.

 

4a2a730eaa4b06aa29308ba125b3a2e1.jpegDe deelnemer aan onze weddenschap die met zijn/haar gok het dichts bij de uitslag van de jury zit op 10 mei wint natuurlijk een mooie prijs. De buit die je kunt winnen, ik vergeet het nog bijna te melden, dat is natuurlijk eeuwige roem en een prachtige vermelding op de VIP-wand in het Literatuurcafé.
O ja, denk er aan, op 1 maart verschijnt alweer de shortlist. Dan mag je weer opnieuw inzetten, nieuwe rondes, nieuwe kansen. Die uitslag telt zeker mee voor je totaalcijfer.

 

Let op, de lijnen sluiten op 28 februari om 12.00 's middags en geen minuut later. De notaris van Het Literatuurcafé ziet er op toe dat er na die tijd geen lijstjes meer toegevoegd of aangepast worden. Als je stiekem antwoorden van internet plukt, of afkijkt bij iemand anders (alsof wij dat kunnen nakijken...), word je uitgesloten van deelname. Ben je jarig op 29 februari, dan is dat heel vervelend maar daar kan de wedstrijdorganisatie niets aan doen en dat maakt niets uit voor de uiteindelijke uitslag.

 

* Door het enthousiasme van velen maar vooral van kroegbazen Wilma en Ine over Cliënt E. Busken, maar ook omdat we het graag wilden lezen en het boek al in huis hebben, zijn we met enkele leden van het Literatuurcafé van plan om op korte termijn dit boek te gaan lezen. Met voldoende animo wordt dit misschien wel een Libris Literatuur Prijs meeleesboek. Lees jij mee?



Reacties op: Wedkantoren geopend, gok jij mee op Libris literatuur Prijs 2021?

Meer informatie

Gerelateerd