Wij lezen De zeven Russen (2): eerste liefde - Toergenjev
Op Literatuur onder de Loep kun je lezen hoe Gigi, Evelien en Hetty in de ban zijn geraakt van maar liefst zeven Russen (én niet te vergeten: een Oekraïner), ze gaan de uitdaging aan en lezen de nieuwe reeks De kleine Russische bibliotheek van Uitgeverij van Oorschot, en roepen jullie op om mee te lezen!
Tekst: Evelien, Gigi en Hetty
Banner: Hetty
De Kleine Russische Bibliotheek
Uitgeverij van Oorschot speelde laatst handig in op de hype rond de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley. Als uitgever van de omvangrijke reeks De Russische Bibliotheek hebben zij nu De Kleine Russische Bibliotheek uitgegeven en prezen deze aan als Zeven Russen en een Oekraïner. Geniale zet! Deze serie bestaat uit acht mooi vormgegeven dunne boekjes die er in de eerste plaats al erg vrolijk en aantrekkelijk uit zien.
Dit zijn de acht boeken van De kleine Russische bibliotheek:
* De dood van Ivan Iljitsj - Tolstoj
* Ondergrondse notities - Dostojevski
* Wilde rozen en andere verhalen - Paustovski
* Petersburgse verhalen - Gogol
* De kapiteinsdochter - Poesjkin
* Eerste liefde - Toergenjev
* De dame met het hondje en andere verhalen - Tsjechov
* De rode ruiterij - Babel
Angst voor de Russen
Veel lezers hebben toch wel schrik voor die grote Russische schrijvers, ze verwachten dikke boeken die zo ingewikkeld zijn dat er bijna niet doorheen te komen is. Toch is dat jammer, want verhalen vertellen dat kunnen de Russen erg goed. Wanneer je eenmaal gewend bent aan de ingewikkelde namen van de personages en het vaak trage tempo dan is het volop genieten, je wordt getrakteerd op de mooiste beschrijvingen van een intrigerende cultuur en een schitterend landschap.
Tijdens de eerste 'Russen-leesclub' waarbij we De dood van Ivan Iljitsj van Tolstoj lazen kwamen veel meelezers er achter dat Tolstoj inderdaad erg meevalt. Enkele reacties:
Marjolein: "Het was een toegankelijk boek, dus in dat opzicht viel het mee."
Els Lens: "Deze Tolstoj viel me zo goed mee dat ik van plan ben om me eindelijk aan Anna Karenina te gaan wagen."
Saskia Jacobs-Labree: "Hij viel uiteindelijk heel erg mee. Ik heb regelmatig moeten lachen. Dat begint al in het begin met dat iedereen verheugd is dat ie zelf niet dood is."
Margreet. Tussen één en dertig: "Deze Tolstoj viel heel erg mee. Ik ga zeker de novelle Kreuzersonate lezen, en daarna misschien toch een poging wagen aan Anna Karenina."
Karin Marcellina: "Deze Tolstoj viel mij mee. Ik heb al vaker stukken terug gelezen en het wordt eigenlijk steeds mooier."
Toergenjev
Op wikipedia valt het volgende over Toergenjev te lezen:
Als romancier was Toergenjev meer toeschouwer dan deelnemer. Toergenjev geeft in al zijn romans duidelijk aan getuige te zijn van zijn tijd. In zijn romans worden verschillende maatschappelijke problemen behandeld. Toergenjev is een realist bij uitstek: hij neemt het menselijk leven serieus. Typerend voor zijn verhaaltechniek is het optreden van een verteller, een rijpe wijze man die anderen iets over vroeger vertelt. Steeds geeft Toergenjev blijk van een diepe kennis van het menselijk hart, vooral ook van het jonge meisje dat haar eerste liefde beleeft. Vrouwen zijn vaak het moedigst en meest edel in de romans van Toergenjev, mannen zijn vaak intellectueel, gevoelig en sympathiek, maar doorgaans ook slap en machteloos. Exemplarisch is zijn novelle Eerste liefde, welke wel geldt als een hoogtepunt in het korte proza uit de negentiende eeuw.
Op het eerste gezicht kunnen Toergenjevs romans een ietwat ouderwetse indruk maken, met prologen en epilogen, maar de lezer ervaart al snel het tijdloze karakter van zijn verhalen. Door zijn eenvoudige, sympathische en enigszins weemoedige schrijfstijl staat hij dicht bij de lezer, door zijn empathische vermogen en door de universaliteit van zijn thema’s, weet hij na 150 jaar steeds nog nieuwe lezers aan zich te binden en worden zijn werken nog altijd met regelmaat herdrukt. (bron: Wikipedia)
Lees je met ons mee?
Wij zijn nu benieuwd of we deze eigenschappen ook terug kunnen vinden in de novelle Eerste liefde. Graag willen we dat weer samen met jullie gaan ontdekken...
Denk nu niet 'Dat is veel te moeilijk, dat kan ik niet, ik heb geen verstand van schrijfstijl!' want dat is nergens voor nodig. Wij zullen jullie op weg helpen door het stellen van vragen die je bijna ongemerkt over de schrijfstijl na laten denken.
Bovendien is ook deze tweede Rus een novelle van slechts 108 pagina's, dus dat valt reuze mee en is uit voordat je het door hebt ;-)
Wij starten op zaterdag 6 juni met het lezen van Eerste liefde (Toergenjev)
Lees jij met ons mee?
Laat dan hieronder even weten dat je meeleest en stel je even kort voor, waarbij je ook aangeeft of je al bekend bent met de grote Russische schrijvers of dat dit je eerste kennismaking gaat worden.
**UPDATE**
Inmiddels hebben we een leesschema opgezet voor de hele serie zodat iedereen kan zien wanneer welke Rus (of Oekraïner) gelezen gaat worden:
1. Tolstoj -> start: 25 apr / eind: 30 mei
2. Toergenjev -> start: 6 juni / eind: 11 juli
3. Paustovski -> start: 18 juli / eind: 22 aug
4. Babel -> start: 29 aug / eind: 3 okt
5. Poesjkin -> start: 10 okt / eind: 14 nov
6. Dostojevski -> start: 21 nov / eind: 26 dec
7. Tsjechov -> start: 2 jan / eind: 6 febr
8. Gogol -> start: 13 febr / eind: 20 mrt