Wij lezen de zeven Russen (3): Wilde rozen - Paustovski
Paustovski in het kort met een podcast-verrassing
Enige tijd geleden beschreven Gigi, Evelien en Hetty in een artikel op Literatuur onder de Loep hoe zij in de ban raakten van de zeven Russen én een Oekraïner. Na twee fijne leesclubs met Tolstoj en Toergenjev en vele enthousiaste deelnemers, blijkt dit project een heerlijke uitdaging en is het lezen van de nieuwe reeks De kleine Russische bibliotheek van Uitgeverij van Oorschot, een 'oorschot' in de roos. Wij roepen jullie dan ook op om mee te blijven lezen!
Tekst: Evelien, Gigi en Hetty
Banner: Hetty
De Kleine Russische Bibliotheek
Uitgeverij van Oorschot speelt handig in op de hype rond de Zeven Zussen serie van Lucinda Riley. Als uitgever van de omvangrijke reeks De Russische Bibliotheek hebben zij nu De Kleine Russische Bibliotheek uitgegeven, waarbij de titel van de serie lijkt op die Zeven zussen reeks maar die iets heel waardevols bevat voor lezers van een heel ander genre. Een geniale zet! Het blijkt dat wij dol zijn op deze Zeven Russen en een Oekraïner, deze serie van acht, mooi vormgegeven, dunne boekjes waarvan we er al twee verslonden hebben.
Dit zijn de acht titels van De kleine Russische bibliotheek:
* Ondergrondse notities - Dostojevski
* Wilde rozen en andere verhalen - Paustovski
* Petersburgse verhalen - Gogol
* De kapiteinsdochter - Poesjkin
* De dame met het hondje en andere verhalen - Tsjechov
* De rode ruiterij - Babel
* De dood van Ivan Iljitsj - Tolstoj
* Eerste liefde - Toergenjev
We zijn toe aan onze derde Rus
Inmiddels hebben we alweer twee succesvolle leesclubs rond de zeven Russen afgerond, we lazen Tolstoj en Toergenjev met een enthousiaste groep lezers. Nu is het dan tijd voor onze derde Rus, wij hebben gekozen voor Paustovski.
Wij, Evelien en Hetty, lazen onlangs de trilogie Verhaal van een leven van deze Paustovski en waren hier behoorlijk van onder de indruk. We vonden de schrijfstijl erg prettig en wat we van het verhaal vonden kun je hier lezen: Deel 1 en Deel 2 van Verhaal van een leven. Paustovski neemt je, door zijn vele gedetailleerde opmerkingen over zijn omgeving, helemaal mee in zijn romans.
Op Wikipedia valt het volgende te lezen over Verhaal van een leven:
'Verhaal van een leven is eerder een lang, lyrisch en melancholisch verhaal, dan een strikte historische biografie. De nadruk ligt vooral op de innerlijke percepties en dichterlijke ontwikkeling van de schrijver zelf. Door Charles B. Timmer (Nederlandse schrijver, dichter en vertaler van Russische literatuur) werd het ook wel een "biografie van de ziel" genoemd, meer dan een "biografie van gebeurtenissen". Niettemin vormen de memoires van Paustovski een uniek tijdsdocument over het Russische leven in de turbulente eerste decennia van de 20e eeuw.'
Graag willen wij, Evelien en Hetty, nu ook jullie kennis laten maken met de vertelkunsten van Paustovski!
Het boek van Paustovksi in de reeks De kleine Russische bibliotheek bestaat uit een aantal korte verhalen, waaronder Wilde rozen. Na twee novelles gaan we nu dus kennismaken met enkele korte verhalen. Wij zijn hier erg benieuwd naar, want kun je in zo'n kort verhaal die schitterende beeldende schrijfstijl eigenlijk wel tot uiting laten komen? En zijn het mooie afgeronde verhalen of is het toch te snel afgeraffeld en heeft het weinig diepgang? Wij hopen dit samen met jullie te gaan ontdekken.
Hoe vaak lezen jullie eigenlijk korte verhalen?
Lees je met ons mee?
Zoals eerder genoemd hebben wij ontzettend genoten van de eerste twee Russen-leesclubs, het overtrof onze verwachtingen! De leesclubs waren boeiend, er kwamen veel interessante ontdekkingen naar voren waar volop over gediscussieerd werd. Wij hopen (en verwachten!) dat dit zich voortzet bij de derde Rus, want Evelien en Hetty hebben al ondervonden dat er ook over Paustovski veel te ontdekken en te vertellen valt. Graag willen we ook nu weer met een grote groep gaan lezen, dus...
Wij starten op 18 juli met het lezen van Wilde rozen en andere verhalen van Paustovski
Lees jij met ons mee?
Laat dan hieronder even weten dat je meeleest en vertel gelijk ook even waarom je deze Paustovski samen met ons wilt gaan lezen: Las je misschien al eerder iets van deze schrijver? Of smaakten de vorige twee Russen naar meer? of...?
Mooie Paustovski-citaten in een podcast
Bij deze derde Russenleesclub zit nog een leuk extraatje....
Onlangs werd Evelien via twitter benaderd door Gijs Freriks, de maker van een reeks podcasts over Paustovski. Hij heeft een vraag aan lezers van Paustovski en dus ook aan ons!! Of we misschien mee willen werken aan zijn nieuwste podcast? Natuurlijk willen we dat. In de volgende aflevering wil hij lezers de gelegenheid bieden om (een van) hun favoriete passage(s) voor te lezen.
Het benoemen van mooie citaten is bij deze Russenleesclub een vast item geworden en hoe leuk is het om deze schitterende citaten niet alleen hier in de reacties terug te vinden maar ook te horen in een echte podcast!
Als je hier aan mee wilt werken (niet verplicht bij deelname aan de leesclub) maak dan een audiofile (met je mobiel kun je al een opname maken) van 1 tot 2 minuten waarin je aangeeft uit welk boek de passage komt en op welke bladzijde deze terug te vinden is, daarna lees je het citaat voor.
Deze opname kun je vervolgens mailen naar: paustovskipodcast@gmail.com
Nieuwsgierig geworden naar deze Paustovski Podcast? Beluister hier dan de eerste twee afleveringen: Paustovski Podcast
**ZEVEN RUSSEN LEESSCHEMA**
Inmiddels hebben we een leesschema opgezet voor de hele serie zodat iedereen kan zien wanneer welke Rus (of Oekraïner) gelezen gaat worden:
1. Tolstoj -> start: 25 apr / eind: 30 mei --> afgerond
2. Toergenjev -> start: 6 juni / eind: 11 juli --> afgerond
3. Paustovski -> start: 18 juli / eind: 22 aug
4. Babel -> start: 29 aug / eind: 3 okt
5. Poesjkin -> start: 10 okt / eind: 14 nov
6. Dostojevski -> start: 21 nov / eind: 26 dec
7. Tsjechov -> start: 2 jan / eind: 6 febr
8. Gogol -> start: 13 febr / eind: 20 mrt