Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Afdeling Q - Jussi Adler-Olsen

op 08 juli 2017 door

Welke thrillerseries zetten we hier al in de kijker? Toen we met deze rubriek begonnen, startten we met hoe kon het ook anders de godfathers van het Scandinavische detectivegenre: de alombekende Beck-serie van het schrijverspaar Maj Sjöwall en Per Wahlöö. In opklimmende volgorde nam Jan K daarna ook de Wallander-serie van Henning Mankell, de Harry Hole-serie van Jo Nesbø, de serie rond Erlendur Sveinsson van Arnaldur Indriðason en de Barbarotti- en Van Veeteren-series van Håkan Nesser onder de loep. Wie is het er nog met me eens dat ook de serie rond Afdeling Q van de Deense thrillerauteur Jussi Adler-Olsen in dit rijtje past?

Carl Valdemar Henry Jussi Adler-Olsen begon na een carrière als uitgever in 1995 voltijds te schrijven. Daarvóór had hij al enkele boeken geschreven in Denemarken over onder andere Groucho Marx, een Amerikaans-Joodse komiek, en bekend als één van de Marx brothers.

Voordat hij met de serie Q begon, schreef hij ook enkele standalones die ook in het Nederlands vertaald werden: Het Alfabethuis (1997), De bedrijfsterrorist (2002)  en Het Washington Decreet (2006). In het boek De bedrijfsterrorist zijn verschillende referenties naar Nederland en zelfs naar Vlaanderen opgenomen (o.a.de Bijlmer-ramp) omdat hij tijdens zijn jaren als zaakvoerder in Nederland (Schiedam) had gewoond. Alle drie de boeken zijn trouwens echte aanraders! 

55364de864684b50862a5e088f2cbf06.jpg

In 2007 schreef Adler-Olsen zijn eerste boek rond afdeling Q: Kvinden i buret of De vrouw in de kooi. Daarmee creëerde hij zijn kleurrijke personages Carl, Assad en Rose.  In het begin lijkt de mopperige politie-inspecteur Carl Mørck te worden buiten gebonjourd op zijn eigen afdeling vanwege een politiezaak die verkeerd is afgelopen en waarbij één van zijn huisgenoten en voormalige collega Hardy, tot aan zijn nek verlamd is geraakt. Maar net op dat moment wordt er een afdeling opgericht in de kelder van het politiekantoor die zich over cold cases zal buigen, en dit wordt dan afdeling Q. Mørck zal hierin worden bijgestaan door de Syriër Assad die een waas van mysterie rond zich meedraagt en die door de collega’s ervan wordt verdacht op kantoor te slapen, en de punkster, Rose, die verder in de boeken een meervoudige persoonlijkheidsstoornis zal gaan vertonen maar wel zeer efficiënt is in haar werk àls ze er toe komt. Het zijn geen van allen echt karakteristieke Scandinavische politiedetectives. En daardoor wordt deze thrillerserie wel heel origineel en tevens humoristisch van aard.

Adler-Olsen spuit ook zijn mening over de Deense politiek en neemt veel onrechtvaardigheden en kwalijke maatschappelijke evoluties op de korrel in zijn boeken. In zijn laatste boek van 2016, Selfies, is dit bijvoorbeeld het groeiende egoïsme en narcisme in de maatschappij, en het was bovendien ons boek van de maand april. Dit boek werd zeker opnieuw gewaardeerd als een spannende thrillerroman van nog steeds hoogstaande kwaliteit, hoewel er hier en daar toch wat kritiek op is gekomen vanwege de geloofwaardigheid. Een aantal lezers hopen dan ook dat hij zich zal herpakken met een 8ste deel in deze reeks waarvan we hopelijk snel iets zullen horen? Ook in dit laatste deel wordt aan het team Gordon toegevoegd, die een al even karakteristiek personage blijkt te zijn.

Dit zijn de 7 delen uit de serie rond Afdeling Q reeks tot hier toe.

  • Kvinden i buret - De vrouw in de kooi - 2007 (in 2013 verfilmd)
  • Fasandræberne - De fazantenmoordenaars - 2008 (in 2014 verfilmd)
  • Flaskepost fra P - De noodkreet in de fles - 2009 (in 2016 verfilmd)
  • Journal 64 - Dossier 64 - 2010
  • Marco Effekten - Het Marco-effect - 2013
  • Den Grænseløse - De grenzeloze - 2015
  • Selfies - Selfies - 2016

Drie van zijn boeken uit de serie werden verfilmd onder regie van Mikkel Nørgaard en met o.a.  Nikolaj Lie Kaas en Fares Fares.

Jussi Adler-Olsen heeft al veel prijzen en nominaties mogen ontvangen voor zijn thrillers in deze reeks. In 2010 won hij de Scandinavische Glazen sleutel voor De noodkreet in de fles, vrijwel de belangrijkste thrillerprijs in Scandinavië, en in 2011 de Deense prijs ‘De Gyldne Laurbær’ voor Dossier 64. Hij ontving ook tal van andere prijzen en nominaties in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en de UK. Je vindt een ganse lijst daarvan op zijn Engelse Wikipedia-pagina.

Wat denken onze bloggers over deze reeks?

Greet: Ik heb het even nagekeken en mijn eerste Jussi Adler-Olsen las ik in april 2011. Vrij snel daarna volgden nog drie boeken van hem, allemaal titels uit de Serie-Q. Ik was helemaal weg van Jussi en hij werd dat jaar mijn favoriete Deense auteur (niet dat ik er toen zoveel kende). Mijn vreugde was groot toen bleek dat de man al een paar standalones geschreven had, vooraleer hij zijn serie rond Karl, Assad en Rose startte (maar dat geheel terzijde). Ondertussen prijken alle zeven de boeken van serie-Q in mijn boekenkast, en hoewel ik de laatste twee van een duidelijk minder niveau vind, zal dat me er niet van weerhouden om (waarschijnlijk volgend jaar) ook nummer acht in huis te halen. Ik zag ooit een interview met de man (hij sprak Deens, de interviewer Zweeds, zalig!) en daaruit bleek dat deze sympathieke man ook in het echte leven niet van humor verstoken is. En (dit hoort hier allicht niet thuis, maar ik zeg het toch maar even), wat een knappe vent! 

Jan: ik heb alle verschenen boeken van Serie Q gelezen. De eerste vier vond ik ijzersterk. Vanaf nummer vijf wordt het langzaam maar zeker minder. De laatste, Selfies, vond ik niet best, rommelig, te veel verhaallijnen, matige personages, vooral de vrouwen kwamen er heel slecht af. Weet niet of ik hem blijf volgen, jammer, want ik heb erg veel plezier aan zijn boeken beleefd.

Nathalie: Ik denk dat ik in 2015 de hele reeks heb gelezen op volgorde en daarnaast zelfs ook de drie standalones, waar ik ook zeer over te spreken was trouwens. Vooral het Alfabethuis vond ik een prachtig verhaal. Aanleiding om de serie helemaal te lezen was het toen net uitgekomen voorlaatste deel De grenzeloze, dat mijn nieuwsgierigheid geprikkeld had. Ik heb van de hele reeks genoten en was direct gecharmeerd door het speciale speurderstrio en de humor erin. Ik wilde ook telkens meer weten over Assad en Rose trouwens. Ik heb de auteur nog niet mogen ontmoeten of horen spreken zoals Greet maar hij lijkt me vanop afstand zeker een aimabele man te zijn. 

Nog een weetje: in mei dit jaar is er een Deense biografie over Jussi uitgekomen. Meer info voor lezers die het Deens machtig zijn

Hoe vinden jullie deze reeks? Hebben jullie ze al gelezen, of delen ervan?

Nathalie

 

Bronnen voor dit artikel:



Reacties op: Afdeling Q - Jussi Adler-Olsen

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen (1950) werkte na zijn studie vele jaren als uitgever in zijn e...