Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alles wat ik me niet herinner – Jonas Hassen Khemiri

op 31 juli 2017 door

Jonas_Hassen_Khemiri_in_August_2014.jpg
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, Länk

Ons boek van de maand was dit keer Alles wat ik me niet herinner van Jonas Hassen Khemiri. Khemiri is een populaire roman-en toneelschrijver met een Zweedse moeder en een Tunesische vader, geboren in Stockholm in 1978. Zijn veel geprezen romandebuut Ett öga rött (letterlijk Eén oog rood) schreef hij in 2003 en het werd verfilmd in 2007. Het boek dat we nu samen lazen en bespraken dateert van 2015 en hij kreeg er de Zweedse “Augustpris” voor. Uitgeverij De Geus bracht al 2 andere boeken van hem uit in het Nederlands: Een kameel zonder bult, bij nader inzien de Nederlandse vertaling van Ett öga rött, in 2007 (hoe verzinnen ze die vertalingen van titels toch…) en Montecore, een tijger op twee benen in 2008.

Maar over wat gaat dit boek nu?

Er is een jonge man gestorven in een auto-ongeluk, Samuel. Een anonieme schrijver gaat in het boek op zoek of dit echt wel een ongeluk was of misschien wel zelfmoord. Hij noteert gesprekken met zijn vrienden, familieleden en buren en daaruit ontstaat een veelzijdig beeld van een jongeman die samenwoonde met zijn beste vriend, hopeloos verliefd was, een bureaucraat op zijn werk en een liefdevol kleinkind voor zijn dementerende grootmoeder. Maar ook de schrijver heeft zijn eigen motieven om dit onderzoek te voeren, en dit kom je pas te weten op het einde van het boek. Hij toont in ieder geval de vluchtigheid en het fragmentarische aan van onze herinneringen en ook wat er verborgen blijft door wat we ons niet herinneren.

En wat vonden wij ervan?

5 mensen melden zich aan op onze Facebookgroep om het boek mee te lezen en Sarah, Annemie, Xandra, Anne en ikzelf schreven ook op wat we ervan vonden.

Xandra: “De verhaalstijl bestaat uit korte interviewstukjes , allemaal in de ik-stijl. Hierdoor moet je af en toe goed opletten wie er aan het woord is. Je moet actief blijven lezen en ook af en toe puzzelen wat waar in de tijdslijn heeft plaatsgevonden.”
“Door het thema was het boek interessant genoeg om te lezen. Als lezer moet je zelf de puzzelstukjes in elkaar passen. Dat heeft bij dit verhaal absoluut zijn charme, toch gaf dat mij ook een beetje een onbevredigd gevoel.” Lees haar recensie.

Nathalie: “Door de licht chaotische stijl met het verspringen van perspectief én van tijd is het zeker in het begin moeilijk om het verhaal te volgen en je in te leven in het verhaal van Samuel, de vertellers en de schrijver.”
“Er is dus geen rechtlijnige verhaallijn in te vinden maar als je dit als lezer kan missen, kan je wel genieten van een mooie schrijfstijl, en heel wat mooie zinnen ook […]” Lees hier welke zin ik als voorbeeld gaf en de rest van mijn recensie.

Sarah (op Facebook): “Ik sluit me wat aan bij Xandra. Het thema op zich is wel interessant, maar ik bleef op mijn honger zitten. In het begin vond ik dat wisselen van spreker om de halve blz nogal verwarrend, en zelfs toen ik het goed door had, bleef ik het vermoeiend vinden. Ik snap wel dat die stijl het onsamenhangende van herinneringen moet weerspiegelen, maar persoonlijk had ik er niets mee. Ik ben blij dat ik het gelezen heb, zo buiten mijn vertrouwde stijl, maar duidelijk niet mijn ding.”

Annemie (op Facebook): “Ik was niet onder de indruk. Een verwarrend boek dat irritatie opriep door de ingewikkelde structuur. Die bovendien in de weg stond voor het verhaal en de stijl die me af en toe wel beviel maar niet echt uit de verf kwam. Twee sterren voor verhaal en stijl, een halve ster voor zijn poging om iets nieuws te proberen. Maar ik vond die alvast niet geslaagd.”

Anne (op Facebook): "Ik sluit me aan bij wat hierboven al vermeld was: ik moest in het begin wat wennen aan de stijl. Door de korte stukjes langs de ene kant moeilijk om volledig in het verhaal te komen, maar langs de andere wou ik toch verder lezen. Op het einde bleven er nog vragen onbeantwoord, maar was vermoedelijk de bedoeling. Niet volledig mijn ding, maar toch blij dat ik het boek gelezen heb."

Beoordeling 

Xandra en ikzelf gaven het boek beiden drie sterren, Annemie 2,5:  het is dus geen boek dat hoge toppen scoorde onder onze lezers . Ik doe er zelf nog een ster bovenop voor de looks van de auteur. ;-)

Boek van augustus

In augustus gaan we terug de thrillertoer op. We lezen dan het vervolg op Made in Sweden, namelijk Bloedbroers/En bror att dö för, van het thrillerduo Anders Roslund en Stefan Thunberg. Waar Made in Sweden op waargebeurde feiten is gebaseerd, is dit boek volledig uit hun fantasie gesproten. Nieuwsgierig naar het boek? Lees dan met ons mee! Meld je aan in de Facebookgroep of hieronder en plaats dan je recensie op de boekpagina.

Nathalie



Reacties op: Alles wat ik me niet herinner – Jonas Hassen Khemiri

Meer informatie

Gerelateerd