Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Alma en de Zonnevangers

op 27 januari 2022 door

Een nieuw jaar, een nieuwe rubriek! De Spot 'Literatuur uit het hoge Noorden' zal af en toe een uitstapje naar de kinderboeken maken en alles is mogelijk. We lezen een spiksplinternieuw boek, we worden nostalgisch van een jeugdklassieker of we gaan voor een listmania. Vandaag besteden we aandacht aan Het geheime verbond, het eerste boek in de serie Zonnevangers, geschreven door de Noorse Ida Tufte Michelsen. 

De auteur en de serie

Ida Tufte Michelsen (1987) komt uit Noorwegen, ze is journalist en producent. Sinds 2020 mag ze zich ook auteur noemen, want toen verscheen haar debuut Alma Freng og solfangerne. Het boek was meteen een doorslaand succes en zou een jaar later gevolgd worden door Alma Freng og en flyvende fars hemmelighet (wat zoveel betekent als ‘Alma Freng en het geheim van een vliegende vader’). De boeken zijn geschreven voor kinderen van 9 tot 12 jaar. 

Het eerste boek, in een vertaling van Rymke Zijlstra, gaat in ons taalgebied door het leven onder de titel Het geheime verbond. Het wordt ‘een spannend boek vol magie en avontuur’ genoemd, voor lezers van Harry Potter en Nevermoor. Het zou een magisch verhaal zijn over heldendom, wraak, ongebruikelijke vriendschappen en ongelooflijke krachten.  

Waarom wilden Gea en Greet dit boek lezen?

In de Hebban Weekopening #2 wist redacteur Anouk het boek zo smakelijk te presenteren dat Greet meteen een appje stuurde naar de andere bloggers van deze Spot. Zouden we niet een keer een kinderboek bespreken? Hoe vaak wordt er immers een noords boek voor jongeren vertaald? Een dat in het thuisland erg goede commentaren krijgt en bovendien het eerste deel van een hele serie is? Gea hoefde niet lang na te denken: of er nu een artikel zou komen of niet, zij moest dat boek hebben en haalde het meteen in huis. Greet heeft nog even getwijfeld over welke editie ze wilde: een Nederlandse hardcover of een Noors e-book. Het werd uiteindelijk dat laatste, mede door de prachtige cover. Gea was dan weer weg van het Nederlandse omslag, dat ze erg vond passen bij het verhaal.

Waarover gaat het boek?

De twaalfjarige Alma Freng is nog maar net voor de zoveelste keer verhuisd met haar vader Simon en hond Borre als er een vrouw aanbelt. Het blijkt haar oma Elionora te zijn, die Alma nog nooit heeft ontmoet. Elionora is een van de vele Zonnevangers van het land, die de taak hebben om de tijd op gang te houden, maar ze kunnen meer dan dat. Ze hebben zich georganiseerd in een geheim verbond, omdat Grootminister Gabriella Grubel ze graag allemaal achter tralies ziet. Wat Alma tot dan toe niet wist, is dat ze ook een Zonnevanger is. Ze heeft stiekem contact met haar oma en leert van alles over de tijd en de Zonnevangers; ze leert zelfs vliegen. Op 21 juni, de dag van de zonnewende, mag ze deelnemen aan de Opvlieging, een test om te beoordelen of ze Zonnevanger van de eerste rang mag worden.

De personages

Gea: Van hoofdpersonage Alma krijg je een goed beeld, zo zie je wat het onder andere met een kind doet dat veel verhuist en geen vrienden heeft. Ook haar vader Simon wordt goed neergezet als enigszins autistische controlefreak. En natuurlijk oma Elionora met al haar bijzondere gaven, die ook maar gewoon een mens blijkt te zijn met haar goede en minder goede kanten.

Greet: Ik ben het met Gea eens, de personages zijn sterk neergezet en komen helemaal tot leven. Alma, Simon en Elionara zijn de drie hoofdpersonages, maar er zijn er een heleboel meer. En niet iedereen is wie hij of zij lijkt te zijn, de strijd tussen goed en kwaad speelt meermaals een rol.

De schrijfstijl en het taalgebruik

Gea: De schrijfstijl past goed bij de leeftijdscategorie, is eenvoudig, dingen worden uitgelegd waar nodig en er zit de nodige humor, wijsheid, ondeugd, fantasie en spanning in. Dat laatste wordt heel mooi opgebouwd, waarbij rekening is gehouden met de doelgroep. Het verhaal wordt chronologisch weergegeven, waardoor het prima te volgen is.

Greet: Klopt, het verhaal leest heel vlot. Heel leuk gedaan is het gebruik van nieuwe, onbestaande woorden; het is vast typisch voor het magische genre. Aangezien ik het Noorse boek las, zorgde dat wel een paar keer voor vraagtekens. Want wat is in hemelsnaam een arie, een kruvulur of een kewan? Uit de context bleek gelukkig meteen wat er bedoeld werd. Nadien vertelde Gea me dat deze woorden in het Nederlands min of meer letterlijk overgenomen werden; in haar boek ging het om een aria, een kruwuluur en een kewaan. Vertalen moeilijk? Echt niet :-)  

Kan het boek de vergelijking met Harry Potter en Nevermoor doorstaan?

Greet: Tja, wat kan er tippen aan Harry Potter? Weinig of niets, toch? Al is het moeilijk beoordelen na slechts één boek over Alma gelezen te hebben. De serie heeft in elk geval alle ingrediënten om een succes te worden: een origineel idee (Zonnevangers en hun talenten), aantrekkelijke personages (met name hoofdpersonage Alma) en een vlotte, creatieve schrijfstijl. Hopelijk doen de marketingmachine en de wellicht vele goede commentaren de rest. De Nevermoor-boeken heb ik weliswaar in huis, maar die heb ik nog niet gelezen, geen idee dus of die vergelijking standhoudt.

Gea: Ik denk net als Greet dat er weinig kan tippen aan Harry Potter. En zoals ik het nu inschat, is deze serie ook voor een iets jonger lezerspubliek. Nevermoor heb ik niet gelezen, dus daar kan ik niets over zeggen.

Conclusie

Gea ****: Wat is dit een geweldig leuk boek. Heerlijk geschreven met humor en spanning. Echt een boek om cadeau te doen en om iedereen, inclusief mijzelf, reikhalzend naar deel twee te laten uitkijken. Verdiende dikke vier sterren.

Greet ****: Wow, wat een heerlijk boek is dit, ik heb getwijfeld tussen vier en vijf sterren. Origineel, spannend, goed geschreven en met net voldoende open vragen om vol verlangen uit te kijken naar het tweede boek in de serie.

Hebben we jullie enthousiast gemaakt? Wie zet dit boek op zijn wil-ik-lezen-lijst?



Reacties op: Alma en de Zonnevangers

Meer informatie

Gerelateerd