De Dina-trilogie - Herbjørg Wassmo
De Dina-trilogie is bij ons misschien wel de meest bekende trilogie van de Noorse schrijfster Herbjørg Wassmo, en lijkt ook populairder te zijn dan de hier eerder besproken Tora-trilogie. Desondanks heeft geen van de bloggers van Literatuur uit het hoge Noorden de boeken gelezen – Greet heeft ze wel in haar bezit, wat haar toch al een voorsprong ten opzichte van de anderen oplevert.
Net als bij de Tora-trilogie, maakt de auteur gebruik van de traditionele Noorse verteltraditie om een sterke jonge vrouw op te voeren.
Het boek Dina is het eerste deel van de trilogie, dat later verfilmd werd. In dit boek wordt de 15-jarige Dina uitgehuwelijkt aan een vijftigjarige landgoedeigenaar. Dat ze als kind de dood van haar moeder heeft veroorzaakt vergroot haar gevoel van schuld en rebellie. Ze verzet zich dan ook met hand en tand tegen het keurslijf dat haar opgedrongen wordt. Na de dood van haar echtgenoot heerst zij over het landgoed.
Ook in het tweede deel, het boek Benjamin, is Dina betrokken bij een overlijden. Haar zoon Leo is getuige van de manier waarop ze haar minnaar neerschiet. De aandacht van het verhaal verschuift naar hem en naar zijn pogingen om los te komen van zijn moeder en het schuldgevoel dat hij sinds de moord met zich meedraagt.
In Het boek Karna, komen moeder en zoon terug samen op het landgoed. Benjamin is inmiddels vader geworden. Samen met haar kleindochter Karna aan haar zoon, probeert Dina het vervallen landgoed opnieuw leven in te blazen.
Samen vormen de drie boeken een trilogie die drie generaties overspant en op die manier sociale en maatschappelijke evoluties kan beschrijven. Dit boek is zeker een aanrader voor wie geïnteresseerd is in de Noorse geschiedenis. Omdat het boek start in het midden van de jaren ’90, komen onder meer de onafhankelijkheid van Noorwegen en de veranderende positie van de vrouw uitgebreid aan bod. Een aanrader dus voor wie van historische romans houdt en nog op zoek is naar een Scandinavisch gebied voor de landenchallenge.