De Therese-trilogie van Hanne-Vibeke Holst
Hanne-Vibeke Holst (1959) is een Deense auteur. Ze debuteerde in 1980 en schreef sindsdien zowel non-fictie als fictie voor jongeren en volwassenen. Ze won verschillende Deense literaire prijzen en hoewel haar boeken in een aantal talen vertaald zijn, is ze vrij onbekend in niet-Scandinavische landen.
Holst is in Denemarken een gekend voorvechter van de rechten van de vrouw. Ook in haar boeken komt deze thematiek expliciet aan bod. Haar hoofdpersonages zijn vaak vrouwen die keuzes moeten maken in hun professionele en privé-leven en te maken krijgen (machts)relaties tussen mannen en vrouwen.
Hanne-Vibeke Holst begon haar carrière als journalist en is behalve auteur en columniste ook documentairemaker. Deze achtergrond komt duidelijk naar voren in de trilogie over Therese Skårup, een jonge ambitieuze tv-reporter. Algemeen kan gezegd worden dat het een trilogie is over professionele ambities, liefde, ouderschap en de combinatie daartussen.De twee eerste delen van de roman werden vertaald naar het Nederlands.
Thereses tilstand (1992) (vertaald als: Therese’s tweestrijd)
Als Rusland-expert is Therese in de wolken wanneer ze voor een reportage naar Moskou gestuurd wordt. Dit is haar droomjob waar ze hard voor gewerkt heeft en waarvoor ze offers heeft gebracht. Maar dan komt collega Paul op haar pad. Hoewel Therese haar zelfstandigheid hoog in het vaandel draagt, ziet ze zich genoodzaakt om haar plannen te herzien wanneer ze zwanger blijkt te zijn. Als evenwaardige partners moet het mogelijk zijn om kinderen groot te brengen zonder dat de eigen dromen opgeborgen moeten worden. Met de steun van haar partner vertrekt de zwangere Therese op reportage naar Rusland. Wanneer ze daar de maffia op het spoor komt, ontwikkelt de roman zich tot ware thriller.
Det virkelige liv (1994) (vertaald als: het echte leven)
In het tweede deel is Therese hoogzwanger. Samen met Paul wil ze bewijzen dat de combinatie werk-gezin perfect mogelijk is. Hun beide carrières gaan zoals gewenst, maar wanneer ze bevalt van een dochter blijkt de werkelijkheid iets complexer. Zowel Paul als Therese moeten voor zichzelf antwoord geven op de allesomvattende vraag: ‘Is dit het leven dat ik echt wil?’
Dit tweede deel krijgt een extra wending omdat Therese ook op zoek gaat naar haar verdwenen vader. Ze heeft hem sinds haar twaalfde niet meer gezien, en besluit daar op haar dertigste verandering in te brengen. Deze verhaallijn zorgt voor extra diepgang waardoor het boek niet te vergelijken is met andere romans waarin de werk-leven-balans in vraag gesteld wordt.
En lykkelig kvinde (1998)
Het derde deel bouwt verder op de verschillende verhaallijnen. Het is dus nodig om de twee eerste delen te lezen om dit boek echt goed te kunnen volgen. Wegens spoiler-gevaar kan hier niet te veel prijsgegeven worden over de verdere ontwikkelingen.
Het is een trilogie die geschreven is in een vlotte, alledaagse stijl met levensechter personages in herkenbare omstandigheden. Centraal staan vragen als: Mag je ten koste van alles je dromen nastreven? Hoeveel blijft er nog over van ons jeugdig enthousiasme wanneer we in de volwassen wereld moeten meedraaien? Hoe kan je trouw blijven aan wat je zelf belangrijk vindt zonder mensen in je omgeving te kwetsen? Omdat de trilogie zowel spannend en romantisch als humoristisch en ernstig is, zullen lezers van verschillende genres zich erin terug kunnen vinden.
Voor Scandinavië-liefhebbers is het bovendien erg interessant dat het welvaartsysteem genuanceerd wordt weergegeven. Omdat zowel de positieve als negatieve kanten van het Scandinavische systeem aan bod komen wordt soms een ander licht geworpen op wat in België vaak als voorbeeldmodel voor vrouwen in professionele situaties gezien wordt.
Wat vinden onze bloggers?
Sigried las deze trilogie zo’n tien jaar geleden in de Zweedse versie. Ze was toen erg onder de indruk en is van plan om de boeken nog eens te lezen (maar dat zal niet meer lukken in 2017).
Holst schreef ook de politieke thrillers Kronprinsessan (Kroonprinses), Kongemord (Koningsmoord) en Dronningeofret. Nathalie las deze serie over vrouwen en politieke macht en was er in de wolken over. Misschien komt deze serie hier later ook nog wel eens aan bod!
Greet en Jan lazen tot nu toe nog geen boeken van deze auteur, maar wat niet is kan nog komen!
(blogpost geschreven door Sigried)