Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 5 van Greet

op 22 december 2022 door

Wie er onze releaselijsten op naslaat, kan het niet ontkennen: er zijn dit jaar ontzettend veel (en goede) scandi’s verschenen, zowel thrillers, romans, non-fictietitels en jeugdboeken. De bloggers van de Spot Literatuur uit het hoge Noorden vertellen jullie graag welke boeken dit jaar het meest bij hen in de smaak gevallen zijn. Vorige week deed Gea haar verhaal, maandag was Kitty aan de beurt en vandaag komt Greet langs. 

Een paar cijfertjes

Ik las dit jaar tot nog toe 156 boeken (en daar komen er waarschijnlijk nog vier bij). Daar zitten 39 scandi’s bij: 26 thrillers, 10 romans en 3 jeugdboeken. Vooral spannende scandi’s dus, volgend jaar hoop ik (ooit zal het lukken) een groter aantal van mijn romans uit het hoge Noorden weg te werken. 

Ik gaf twaalf keer drie sterren en 24 keer vier sterren, in tegenstelling tot vorig jaar zijn de viersterrenbeoordelingen dus duidelijk in de meerderheid. Ik kon twee keer vijf sterren uitdelen (en een boek dat ik dit jaar voor een samenleesproject herlezen heb, kreeg er indertijd ook vijf). Gelukkig viel er geen enkel boek zo tegen dat het maar twee sterren in de wacht wist te slepen.

Ik las vooral boeken uit Zweden; daar wordt ook veruit het meeste gepubliceerd als je de noordse landen onderling vergelijkt, dus zo verwonderlijk is dat niet. Concreet ziet de verdeling eruit als volgt: 18 x Zweden, 8 x Denemarken, 6 x Noorwegen, 4 x IJsland en 3 x Finland. Elf boeken heb ik in de originele taal gelezen (8 x in het Zweeds, 2 x in het Noors, 1 x in het Deens), bijna allemaal in de eerste helft van het jaar. 

Mijn vijf favorieten van 2022 

Van sommige boeken was meteen duidelijk dat ze in de top 5 thuishoorden, andere hebben om hun plaatsje moeten vechten. Ik heb bijvoorbeeld best veel boeken met vier sterren beoordeeld, dus wie mag er dan in de top 5? Het leven bestaat uit keuzes maken, dat is ook nu weer bewezen. Over mijn absolute nummer 1, Fredrik Backman, bestond dan weer geen twijfel, die was eigenlijk al bekend nog voor ik ook maar één bladzijde gelezen had.  

  • De winnaars - Fredrik Backman (SE) (roman) *****
    Backman is er opnieuw in geslaagd mij vol bewondering achter te laten. Ook dit keer heeft hij mij meermaals aan het huilen weten te krijgen. Meer dan een paar zinnen en raak gekozen woorden heeft hij daar niet voor nodig. Hij doet alles precies zoals ik het graag heb, of het nu gaat om zijn verhaalopbouw, zijn personages of zijn schrijfstijl. Ik word lyrisch van zijn wijze uitspraken, zijn prachtige woorden. Hij kan cynisch zijn, maar ook hoopvol. Hij schrijft zo eenvoudig, en zegt tegelijkertijd zoveel. 
    Björnstad, Wij tegen jullie en tenslotte De winnaars vormen een magistrale trilogie, overduidelijk het beste wat Backman tot nog toe geschreven heeft. 

  • Slechts een diefstal - Anne Laestadius (SE) (roman) ****
    Een boek dat ik door de cover bijna niet opgepakt had. Die doet in niets vermoeden dat Slechts een diefstal een prachtige roman is over het leven van de Sami, doorweven met een spannende verhaallijn. Het boek is bovendien goed geschreven, dus het is echt wel genieten. Het grote thema zijn de spanningen tussen de Sami en de Zweedse wereld die hen niet accepteert, de omgeving die de rendieren vooral als stoorzender ziet. Jarenlang wordt er dan ook geen aandacht besteed aan de talrijke moorden op de dieren in de Sami-dorpen. Tot hoofdpersonage Elsa er zich mee gaat bemoeien … 

  • Iedereen liegt - Camilla Grebe (SE) (thriller) ****
    Camilla Grebe heeft me met haar soloboeken nog nooit teleurgesteld. Ook nu niet, want wat een sterk boek is Iedereen liegt! Prachtig hoe de auteur haar personages heeft uitgewerkt. Je kunt niet meteen zeggen wie goed en wie slecht is, de waarheid komt mondjesmaat naar boven. De verhaalopbouw maakt het boek niet zozeer spannend dan wel intrigerend. Het boek laat zien hoe belangrijk perspectief is, dat niet alles zwart-wit is, dat elk verhaal twee kanten heeft. Het gaat in wezen over racisme, vooroordelen, niet de hele waarheid zien. Dat alles in de prachtige stijl van Grebe. 

  • Uurwerk - Ane Riel (DK) (roman) *****
    Al bij de tweede bladzijde moest ik huilen, ongelooflijk voor hoeveel herkenning woorden op papier kunnen zorgen. Wat kan Riel prachtig schrijven, wat weet ze te raken. Niet door complexe verhaallijnen of ingewikkelde taal. Nee, net door de eenvoud en de met zorg gekozen woorden wist ze me heel de tijd te boeien. Ook het spannende kantje, dat aan elk boek van Riel zit, heeft daartoe bijgedragen. Dementie, fysiek verval, eenzaamheid, ouderdom en vergiffenis, de thema’s zijn zwaar, maar toch is Uurwerk geen ‘klaagboek’, wel zal het bij velen heel wat emoties losmaken. 

  • Het geheime verbond (Zonnevangers-1) - Ida Tufte Michelsen (NO) (jeugd) ****
    Wat een heerlijk boek is dit! De personages zijn sterk neergezet en komen helemaal tot leven. Niet iedereen is wie hij of zij lijkt te zijn, de strijd tussen goed en kwaad speelt meermaals een rol. Het verhaal leest vlot, is origineel, spannend en goed geschreven. De serie heeft alle ingrediënten in huis om een succes te worden: een origineel idee (Zonnevangers en hun talenten), aantrekkelijke personages (met name hoofdpersonage Alma) en een vlotte, creatieve schrijfstijl. Dit eerste boek heeft net voldoende open vragen om vol verlangen uit te kijken naar het vervolg. 

Lukt het jullie om ook een top 5 samen te stellen? En wat vinden jullie van de boeken die ik gekozen heb?

Ik wens jullie alvast fijne feestdagen!
Greet



Reacties op: De top 5 van Greet

Meer informatie

Gerelateerd