Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De top 5 van Kitty

op 30 december 2021 door

Wie er onze releaselijsten op naslaat, kan het niet ontkennen: er zijn dit jaar ontzettend veel (en goede) scandi’s verschenen, zowel thrillers als romans (en zelfs een aantal non-fictietitels en jeugdboeken). De bloggers van de Spot Literatuur uit het hoge Noorden vertellen jullie graag welke boeken dit jaar het meest bij hen in de smaak gevallen zijn. Na Greet en Gea is het vandaag de beurt aan Kitty.

Een paar cijfertjes

Dit jaar las ik 82 boeken en daar zitten 31 scandi's bij. Het genre smaakt mij nog steeds erg goed. Voor volgend jaar staan er alweer veel scandithrillers in de planning. Ik heb er nu al zin in! 

Dat de scandithrillers mij goed smaken, is te zien aan het aantal sterren dat ik uitgedeeld heb: tien keer drie sterren, negentien keer vier sterren en maar liefst twee keer vijf sterren. En ik ben niet snel zo scheutig! 

In alle Scandinavische landen ben ik op reis geweest. Zweden is mijn favoriete land, daar ben ik zestien keer geweest. Mijn koffers heb ik zes keer gepakt voor Noorwegen, drie keer voor IJsland, twee keer voor Denemarken en ook twee keer voor Finland. En nog steeds heb ik het noorderlicht niet gezien. Volgend jaar ga ik in de herkansing.  

Mijn vijf favorieten van 2021 

Na veel wikken en wegen heb ik mijn top 5 samengesteld. Het blijft een opgave en als je het me morgen opnieuw vraagt, noem ik misschien weer andere titels. Dat ze allemaal uit Zweden komen is puur toeval. Alhoewel, de meeste scandi's die ik heb gelezen komen ook uit Zweden. De volgorde is wel geheel willekeurig.

  • Box - Camilla Läckberg, Henrik Fexeus (SE) (thriller) ***** 
    Box is een thriller waar ik erg lang naar heb uitgekeken en die mij niet teleurgesteld heeft. Van het begin tot het einde hadden het verhaal en de personages me in de ban. Wegleggen was geen optie, ik bleef maar doorlezen. Geen enkel moment zakte het verhaal in, de personages bleven boeiend en ik genoot van de vlotte schrijfstijl. Voor mij een thriller waarin alles gewoon klopt! Mina en Vincent zijn twee sterke personages met ieder hun eigenaardigheden waardoor ik niet anders kan dan van ze houden. Ik kijk nu al reikhalzend uit naar het volgende deel. Voor de twijfelaars door haar vorige twee mindere thrillers, Camilla is echt terug!
     
  • Femicide - Pascal Engman (SE) (thriller) *****
    Femicide is een dijk van een thriller waarin alles perfect is: de personages zijn goed uitgewerkt, de schrijfstijl is soepel, de spanningsboog bouwt zich mooi op, het thema is actueel en de ontknoping is verrassend. De laatste hoofdstukken heb ik met ingehouden adem gelezen, wat een spanning! Werkelijk alles komt op een spectaculaire wijze samen in een zinderende finale. En als klapstuk worden alle losse draadjes netjes afgewerkt. Ik was al fan van Engmans thrillers, maar na dit boek helemaal. 
     
  • Drie jaar - Anders Roslund (SE) (thriller) ****
    Wederom een meesterwerk van Anders Roslund. Van begin tot einde was ik in de ban van het verhaal en greep het me af en toe zo aan dat ik het boek even opzij moest leggen. Het verhaal komt zo intens binnen en gaat echt onder de huid zitten. De spanning wordt langzaam opgebouwd en mondjesmaat ontdek je hoe het verhaal in elkaar steekt. De schrijfstijl leest lekker weg. Ewert en Piet zijn twee geloofwaardige persoonlijkheden die het actuele en maatschappelijke thema van deze thriller voortreffelijk vormgeven. Ook bij deze serie hoop ik op nog veel vervolgdelen. En dat gaat nog spannend worden, want Ewert is al 65 jaar oud!

  • X manieren om te sterven - Stefan Ahnhem (SE) (thriller) ****
    Wat heb ik weer genoten van dit meesterwerk. Van begin tot het einde zit je op het puntje van je stoel en vlieg je van de ene wending naar de andere, kom je in gevaarlijke situaties terecht en maken de radartjes in je bovenkamer overuren om het allemaal bij te benen. Fabian is een hoofdpersoon om van te houden; ondanks tegenwerking op het werk en tegenslagen in zijn privéleven zet hij zich onvermoeibaar in om daders op te pakken. Mijn leestempo werd steeds hoger en als een bezetene wilde ik niets anders dan verder lezen om maar te ontdekken hoe alles in elkaar stak. Buiten adem bleef ik na de ontknoping achter. Let op: lees je het e-book, dan gaat het verhaal nog verder na het dankwoord, mis dit niet! Pas dan vallen alle puzzelstukjes op zijn plek. 

  • De schimmenjager - Camilla Grebe (SE) (thriller) ****
    Ik ben fan van de thrillers van Camilla Grebe en heb De Schimmenjager dan ook weer met veel plezier gelezen. Heel geraffineerd weet ze in deze thriller verschillende tijdlijnen samen te smeden tot een spannend verhaal. Lang blijf je in het ongewisse hoe het precies in elkaar steekt. Haar fijne schrijfstijl en de gedegen opbouw van het verhaal spreken mij erg aan. Ook weet zij maatschappelijke thema's die tot nadenken stemmen mooi te verweven in het verhaal.

Welke scandithriller uit mijn top 5 spreekt jullie het minst aan? Of wil je nu ook direct gaan lezen?

Fijne jaarwisseling!

Kitty



Reacties op: De top 5 van Kitty

Meer informatie

Gerelateerd