Meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Fredrik Backman

op 03 september 2020 door

Tot een paar jaar geleden zetten we elke maand een auteur in de kijker. In 2020 hebben we die rubriek nieuw leven ingeblazen, wie weet ontdek je op die manier wel een nieuwe favoriete auteur. We doen ons uiterste best om met verrassende namen op de proppen te komen. Na romanschrijfster Sofia Lundberg en thrillerauteur Jørn Lier Horst is het nu de beurt aan romanschrijver Fredrik Backman. Vandaag verschijnt immers zijn nieuwe roman Angstige mensen

De auteur

Fredrik Backman (1981) werd geboren in Stockholm en groeide op in Helsingborg, de plaats die slechts door een stukje water gescheiden wordt van het Deense Helsingør (dat zijn trouwens de twee steden die opduiken in de boeken van Stefan Ahnhem). Hij studeerde godsdienstwetenschappen, maar gaf voortijdig de brui aan die studies en werd vrachtwagenchauffeur. Tot hij besefte dat hij wilde schrijven. Na voor verschillende kleinere kranten gewerkt te hebben, begon hij in 2012 met een wekelijkse column voor de krant Metro en van 2010 tot 2015 blogde hij voor Magazine Café (Zwedens grootste modemagazine). In 2010 startte hij zijn eigen blog (zie fredrikbackman.com). In 2012 zou hij debuteren als romanauteur; het eerste boek, Een man die Ove heet, was meteen een schot in de roos. Backman wordt uitgegeven in tientallen landen en verkocht miljoenen exemplaren van zijn boeken.

De boeken

Gemiddeld één boek per jaar, dat is wat we van Backman mogen verwachten. Tot nog toe (2012-2020) verschenen er in Zweden negen boeken: zes romans, twee kortverhalen en één non-fictieboek. Op één kortverhaal na werd alles in het Nederlands vertaald. De boeken staan hieronder opgesomd in de volgorde zoals ze in Zweden uitgebracht werden. De beschrijvingen zijn heel summier gehouden, meer informatie is altijd op de boekpagina of in de recensies te vinden.

En man som heter Ove / Een man die Ove heet 
Met dit boek over knorpot Ove die uiteindelijk ieders hart zou veroveren, begon Backmans succesverhaal. Het boek staat op plaats 250 van de Hebban 1000 (editie 2020). Het boek werd bewerkt voor zowel toneel als film; de film werd genomineerd voor twee Oscars.

Greet: 4 sterren

Saker min son behöver veta om världen / Dingen die mijn zoon moet weten over de wereld 
In dit boekje vertelt Backman dat ouders het ook niet altijd weten en fouten maken, maar bovenal is het een liefdesverklaring aan zijn zoontje (dat twee jaar was toen het Zweedse boek in 2012 verscheen). Deze non-fictietitel zou in Nederland/Vlaanderen pas als vierde Backman vertaald worden (toen bleek dat zijn romans het enorm goed deden).

Greet: 4 sterren

Min mormor hälsar och säger förlåt / Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt 
Dit boek gaat over de zevenjarige Elsa en haar oma die haar sprookjes vertelt. Maar dan sterft oma en blijkt ze een hoop brieven te hebben nagelaten. Dit boek lijkt minder bekend te zijn dan de andere romans van Backman.

Greet: 3 sterren, recensie

Britt-Marie var här / Britt-Marie was hier 
Britt-Marie is het personage uit Oma heeft me gestuurd om te zeggen dat het haar spijt en ze is terug. Had ze eerst een bescheiden rolletje, is ze nu opgeklommen tot hoofdpersonage van het boek. Dit is het tweede boek van Backman dat verfilmd zou worden.

Greet: 4 sterren, recensie

Björnstad / Björnstad 
Eerste deel van een trilogie. In het gehucht Björnstad staat alles in het teken van hockey. Wanneer de ploeg het bijzonder goed doet, is dat dan ook reden tot groot feest. Maar dan gebeurt er iets wat uiteindelijk het hele dorp op zijn kop zal zetten.

Greet: 5 sterren, recensie
Buddyread Sigried/Nathalie/Greet

Och varje morgon blir vägen hem längre och längre / En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer 
Een kortverhaal over dementie. Korte verhaaltjes waarin we een kijkje nemen in het leven van een grootvader, een vader en een kleinzoon. Een boekje waar bijzonder mooie uitspraken instaan. Backman stond de royalties af aan Hjärnfonden, een stichting die geld inzamelt voor het onderzoek naar hersenziekten.

Greet: 3 sterren, recensie
Blog

Vi mot er / Wij tegen jullie 
Tweede deel in de Björnstad-trilogie. Opnieuw draait veel, om niet te zeggen alles, om hockey. De rivaliteit tussen de teams van het gehucht Björnstad en de stad Hed is groot.

Greet: boek nog steeds niet gelezen
Buddyread Marjolein/Nathalie

Ditt livs affär / niet vertaald 
Het is de avond voor kerstmis en iemand van de personages moet sterven, maar wie? Dit is een boekje vol beschouwingen: Wat is ons leven waard en wat laten we na wanneer we sterven? Is het ene leven meer waard dan het andere? Stof tot nadenken, typisch voor de Backman-verhalen.

Greet: 3 sterren

Folk med ångest / Angstige mensen 
Aanvankelijk lijkt dit een simpel verhaaltje, over een hoop ‘idioten’ die gegijzeld worden tijdens de bezichtiging van een appartement. Al snel blijkt echter dat onder de oppervlakte heel wat geheimen en opgekropte gevoelens verborgen zitten.

Greet: 4 sterren, recensie

En nu… nu is het wachten op deel drie van de Björnstad-trilogie. Ook in Zweden nog geen releasedatum in zicht, helaas.

Natuurlijk is er ook dit keer een vraag aan jullie. Zijn jullie fan van Fredrik Backman en wat is in dat geval jullie favoriete boek? 

8d7e4248988778bdc7af27f71de5af0a.jpg



Reacties op: Fredrik Backman

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman (1981) is een Zweeds columnist, blogger en auteur. Zijn meest be...