Johan Harstad
Johan Harstad zorgde een tijdje geleden voor heel wat blije gezichten. Eindelijk, na ongeveer tien jaar, zou er met Max, Mischa en het Tet-offensief een nieuwe roman van hem verschijnen. Hoog tijd dus om deze Noorse auteur aan jullie voor te stellen.
De auteur
Johan Harstad werd in 1979 geboren in Stavanger, in de provincie Rogaland (Noorwegen). Hij studeerde literatuurwetenschappen en debuteerde in 2001 met een bundel verzameld proza. In 2002 werd hem het prestigieuze Bjørnson stipendium toegekend. Harstad werkt als grafisch vormgever onder het label LACKTR. Naast verhalen en romans schrijft hij toneelstukken en televisiescenario’s. De auteur woont tegenwoordig in Oslo.
De boeken
Johan Harstad is geen veelschrijver. Dit zijn de boeken die in Nederlandse vertaling beschikbaar zijn:
- Ambulance (2014)
- Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? (2006)
- Hässelby, het demonteren is begonnen (2009)
- Darlah, 172 uur op de maan (2011)
- Max, Mischa & het Tet-offensief (2017)
Ambulance (2014)
Verhalenbundel, de originele titel verscheen al in 2002. De verschillende verhalen (het zijn er elf) vertonen aanvankelijk slechts lichte raakpunten. Bij de laatste verhalen valt alles in de plooi, plots wordt duidelijk hoe verschillende personages bij elkaar horen. Onze recensies: Greet
Buzz Aldrin, waar ben je gebleven? (2006)
Harstads romandebuut dat de auteur definitief op de wereldkaart zette. Het boek werd een groot succes, met vertalingen naar o.a. het Engels, Zweeds, Italiaans en Russisch. Ook werd de roman verfilmd tot een Noorse televisieserie. Voor dit boek regende het superlatieven in de pers, niet alleen in Scandinavië. Harstad werd plots tot een van de grootste talenten van Noorwegen gerekend.
Heel wat leden van onze FB-groep lazen in januari van dit jaar het boek en waren ook unaniem positief, om niet te zeggen laaiend enthousiast. Wie wil kan het verslag van dit boek van de maand erop nalezen. Onze recensies (allemaal 5 sterren): Jan, Nathalie, Greet
Hässelby, het demonteren is begonnen (2009)
Een David Lynch-achtig verhaal over een man die al 42 jaar bij zijn vader woont. Volgens Biblion gaat het boek over de teloorgang van de Zweedse welvaartsstaat als een ‘thuis voor iedereen’. Als symbool dient Hässelby, een trieste en afbrokkelende voorstad van Stockholm.
Darlah, 172 uur op de maan (2011)
Deze YA-roman werd een bestseller. Het won bovendien de belangrijke Noorse Brage Prijs 2008. Het boek wordt omschreven als een YA met scifi-elementen, bovendien is het erg spannend. En ja, een en ander is niet helemaal geloofwaardig, maar wie maalt daarom wanneer een boek zo ontzettend goed is? Onze recensies: Greet
Max, Mischa & het Tet-offensief (2017)
In mei van dit jaar was het dan eindelijk zover, de Nederlandse vertaling van de langverwachte nieuwe roman van Harstad zag het daglicht. Maar liefst 1.232 blz telt het boek, dat is smullen voor Harstad-fans. Naar aanleiding van dit boek verscheen dit interessante artikel. Een van de thema’s die aan bod komen: Wat doet een uitgever besluiten om een dermate dik boek toch te vertalen en uit te geven? Het artikel eindigt met volgende woorden: ‘Met deze krankzinnige omvang stellen we de 21ste-eeuwse westerse lezer die toch al geen tijd heeft om te lezen danig op de proef. Eigenlijk is het verschrikkelijk wat we de lezer aandoen, maar ze moeten hun best maar doen.’ Zalig toch?
Uitgeverij Podium zegt: Harstads magnum opus is een hypnotiserende vertelling die vele decennia en continenten omspant: van de oorlog in Vietnam en Apocalypse Now tot jazzmuziek, van Mark Rothko en Burning Man tot de aanslag op de Twin Towers. We zijn dan ook bijzonder trots dat wij deze monumentale roman als eerste buitenlandse uitgever kunnen brengen, in een indrukwekkende vertaling van Edith Koenders en Paula Stevens.
Hoe vertrouwd zijn de bloggers van 'Literatuur uit het hoge Noorden' met Johan Harstad?
Nathalie: Ik heb enkel Buzz Aldrin van hem gelezen tot hiertoe wat ik wel een prachtig boek vond. Ik hoop binnenkort zeker ook Max, Mischa & het Tet-offensief van hem te lezen. Ook Hässelby en de verhalenbundel Ambulance heb ik in mijn boekenkast staan. De YA Darlah trekt me dan weer niet zo.
Sigried: Buzz Aldrin heb ik graag gelezen, maar de cover en korte inhoud van zijn nieuw werk spreken me te weinig aan om het meteen op mijn leeslijst te zetten.
Jan: ik was zeer onder de indruk van Buzz Aldrin, prachtig. Verder ben ik (nog) onbekend met zijn werk, hoewel Max, Mischa & het tet-offensief op de rol staat voor de komende weken.
Greet: Als je mij naar mijn vijf favoriete romans vraagt, zullen daar twee Noorse titels instaan, een ervan is Buzz Aldrin. De manier van schrijven van Harstad, zijn oog voor detail, zijn gevoel voor de kleine dingen van ons bestaan, al dat maakt van het boek een absolute topper. Prachtige zinnen tovert de auteur uit zijn pen, dingen om bij stil te staan. Na dit ontzettend boeiende leesavontuur heb ik lang getwijfeld of ik nog iets van Harstad zou lezen, het zou nooit zo goed kunnen zijn. Uiteindelijk de verhalenbundel Ambulance gelezen en daar toch van genoten (hoewel korte verhalen echt mijn ding niet zijn). De YA Darlah kwam als derde aan de beurt en die vond ik ronduit fantastisch. Hoe bedenk je het om drie tieners de ruimte in te sturen en hen daar de meest bizarre avonturen te laten beleven? De grootste uitdaging komt er waarschijnlijk in augustus aan, wanneer ik mij een paar dagen wil afzonderen met Max, Mischa & het Tet-offensief. Tot nog toe zag ik enkel lovende woorden over het boek, de ellenlange zinnen (waarbij de lezer toch de draad niet verliest) lijken wel het handelsmerk van Harstad geworden te zijn.
Als afsluiter een vraag aan onze volgers: Hebben jullie al iets van Harstad gelezen en hoe beviel dat? Indien niet, zijn jullie het dan wel van plan?
PS: Wie de vorige afleveringen in deze rubriek gemist heeft of er simpelweg geen genoeg van kan krijgen, vindt hier alle links op een rijtje: Arto Paasilinna, Marianne Fredriksson, Halldór Laxness, Astrid Lindgren (I), Lars Saabye Christensen, Astrid Lindgren (II)
Veel leesplezier,
Greet