Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Jørn Lier Horst

op 12 augustus 2020 door

Tot een paar jaar geleden zetten we elke maand een auteur in de kijker. In 2020 blazen we die rubriek nieuw leven in, wie weet ontdek je op die manier wel een nieuwe favoriete auteur. In elk geval zullen we ons uiterste best doen om met verrassende namen op de proppen te komen. Na romanschrijfster Sofia Lundberg eerder dit jaar is het vandaag de beurt aan Jørn Lier Horst, schrijver van thrillers en spannende kinderboeken.  

De auteur

Jørn Lier Horst (1970) komt uit Noorwegen en werkte tot 2013 als rechercheur moordzaken in de provincie Vestfold, maar is ondertussen voltijds schrijver. Hij studeerde criminologie, filosofie en psychologie. We kennen hem vooral van de boeken met William Wisting, waarvan er in het Noors ondertussen al vijftien verschenen zijn. Met collega Thomas Enger schrijft hij ondertussen ook andere thrillers, de terugkerende personages daarin heten Alexander Blix & Emma Ramm. Daarnaast schrijft Jørn Lier Horst ook kinder- en jeugdboeken, ook daarover een woordje in dit artikel. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald en wonnen heel wat prijzen (Bokhandlerprisen, Rivertonprisen, Glassnøkkelen, Martin Beck Award, Petrona Award).

De series 

Jørn Lier Horst heeft maar liefst vier series op zijn naam staan: twee thrillerseries en twee series voor kinderen. We zetten ze graag voor je op een rijtje. 

William Wisting 

1. Nøkkelvitnet (2004)
2. Felicia forsvant (2005, Toen Felicia verdween)
3. Når havet stilner (2006, Als de zee zwijgt)
4. Den eneste ene (2007)
5. Nattmannen (2009)
6. Bunnfall (20109)
7. Vinterstengt (2011 Rode sneeuw)
8. Jakthundene (2012, Jachthonden)
9. Hulemannen (2013, De kluizenaar)
10. Blindgang (2015, Dwaalspoor)
11. Når det mørkner (2016)
12. Katharina-koden (2017, De Katharinacode)
13. Det innerste rommet (2018)
14. Illvilje (2019)
15. Sak 1569 (herfst 2020)

In 2007-2008 werden de nummers 2 en 3 vertaald door uitgeverij Querido. Door het succes van latere boeken, zijn nu heel wat mensen naar die oudjes op zoek, zo blijkt op Facebook. Niet elke bieb heeft de boeken (nog) in de collectie, maar wie er nog aan kan geraken, zal ervan genieten!

Nadat het in ons taalgebied tien jaar lang stil bleef rond inspecteur William Wisting, pikte A.W. Bruna in 2016 de reeks weer op. De nummers 7-8-9-10 zouden (ook in andere landen) door het leven gaan als het Wisting-kwartet. De boeken Jachthonden en De kluizenaar werden verfilmd onder de titel 'Wisting'. 

Het nummer 11 in de reeks werd dan weer niet vertaald, het is dan ook een buitenbeentje. In dat boek gaan we terug naar Wistings eerste jaar bij de politie, toen hij nog niet de ervaren inspecteur was die we in eerdere boeken leerden kennen. In het eerste hoofdstuk bevinden we ons nog in het heden, maar een brief zal herinneringen oproepen aan het begin van de jaren tachtig en de allereerste zaak van Wisting.

In 2020 wordt boek nummer 12 in het Nederlands vertaald. Ook dit keer is er sprake van een kwartet. De Katharinacode (verwachte releasedatum 18 augustus) is het eerste deel van het Cold Case-kwartet. Verwacht mag worden dat Nederlandstalige lezers daarna van nog zeker drie boeken met William Wisting kunnen genieten. 

a1c1cb39dbe992b5e02247cacc700df6.jpg

Greet: Lang geleden las ik het tweede en derde boek in de reeks, de enige die toen in het Nederlands beschikbaar waren en die ik in de bieb kon lenen. Ik was meteen verkocht en wilde meer. Ik dacht toen “laat ik die serie gewoon in het Noors aanschaffen, ik ken immers Zweeds”. Zo gezegd, zo gedaan. Wist ik veel dat ik een hoop invoerrechten zou moeten betalen, dure boeken dus… Sindsdien koop ik e-books als ik weer iets Noors wil, echt de uitvinding van de eeuw voor boekenliefhebbers. Op de foto staan de eerste zes covers van de laatste editie, veel mooier dan de editie die ik zelf heb. En mooier dan de Nederlandse vertalingen, nee? 

Kitty: Ik ben een fan van het eerste uur! De serie met William Wisting en zijn dochter Line zorgt iedere keer weer voor een paar uur ontspannen leesplezier. Jørn Lier Horst beheerst het talent om een plot geraffineerd op te bouwen en je mee te laten leven met geloofwaardige personages tot in de puntjes. Dat William ietwat saai en nors is en zijn dochter eigenwijs, zorgt voor een prettige dynamiek en afwisseling. Het gedegen speurwerk is zo levensecht dat je je onderdeel van het team voelt. Daarnaast komt ook het privéleven en verleden van William ruimschoots aan de orde. De schrijfstijl is beeldend en zo weet hij je aandacht van begin tot eind vast te houden. Op en top Scandinavische thrillers die het lezen meer dan waard zijn.

Alexander Blix & Emma Ramm 

Deze thrillerserie schrijft Jørn Lier Horst samen met landgenoot Thomas Enger. De heren zijn al meer dan tien jaar bevriend en worden in Noorwegen beiden uitgegeven door uitgeverij Gyldendal. Het idee om iets samen te doen werd al in 2012 door Lier Horst gelanceerd. De daaropvolgende jaren werden ideeën, verhaallijnen en personages besproken, wanneer ze elkaar ontmoetten op literatuurfestivals of bij Enger in Stavern. Pas de laatste jaren kwam het project in een stroomversnelling. Deze serie kent twee dragende personages: Blix is rechercheur en Ramm is blogger. 

Heel wat blije Hebbaners toen begin 2019 bekend werd dat A.W. Bruna de vertaalrechten voor het eerste boek gekocht had. Op Literatuur uit het hoge Noorden verscheen toen deze blog.

1. Nullpunkt (2018, Nulpunt)
2. Røykteppe (2019, Rookgordijn)
3. Slagside (2020)

6ed876458df9107aba7d57fc7700c75a.jpg

Kitty: Nulpunt oversteeg mijn verwachtingen. Deze thriller heeft de ideale combinatie van gedegen speurwerk en een flinke dosis spanning en vaart. Het volgende deel staat al op mijn wil-ik-lezen-lijst. Nu alleen nog maar even geduldig wachten tot januari.

Greet: Ook ik ben fan van dit schrijversduo! Ik heb het tweede deel natuurlijk al op de e-reader staan (de originele versie) en nummer drie komt eraan zodra de prijs wat gezakt is. 

CLUE 

Dit is een reeks misdaadromans voor jongeren, leeftijdscategorie 9-12 jaar. De serie is heel populair in Noorwegen, er verschenen dertien boeken. Het eerste deel Salamandergåten dateert van 2012 en met het dertiende boek Smuglerhuset, dat in 2019 verscheen, werd de serie afgesloten. De boeken hebben fantastisch mooie covers, op de foto de delen 1-6. 

c9a584c77059a4489b08fdbe579ee2f7.jpg

Detektivbyrå nr. 2 

Net als CLUE is dit een serie misdaadromans voor kinderen, maar dan voor de leeftijd 6-9 jaar. De boeken komen tot stand in samenwerking met illustrator Hans Jørgen Sandnes. Het eerste boek Operasjon Tordensky verscheen in 2013 en ondertussen zijn er al meer dan twintig! Daarnaast zelfs een paar zogenoemde ‘julehefter’ (extra uitgaves die net voor kerst verschijnen). Ook deze serie heeft heel aansprekende covers, op de foto de delen 1-6. Online kun je cursussen vinden om zelf de populaire figuren te leren tekenen. Ook werden er een aantal films gemaakt over Detektivbyrå nr. 2. 

868abf342e1d49c5e09bb91effcd89cc.jpg

Er is meer
Volledigheidshalve nog even meegeven dat Jørn Lier Horst ook een paar standalones schreef (thriller en non-fictie) en dat hij heel wat theaterproducties schreef.

En nu is het natuurlijk aan jullie. Zijn jullie net als wij fan van Jørn Lier Horst? Of zouden jullie het kunnen worden?

Groetjes van Kitty en Greet



Reacties op: Jørn Lier Horst

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteu...