Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Moord terwijl u wacht

op 01 februari 2019 door

Bij nieuwe boeken van favoriete auteurs is het altijd uitkijken naar de eerste recensies. Bij debuterende namen steekt nieuwsgierigheid ook de kop op. Hoe leuk is het niet om al info te hebben vooraleer een boek bij ons in de winkels ligt? Daar zorgt deze nieuwe rubriek ‘Nederlands jasje op komst’ voor. Vandaag vertelt Greet meer over Moord terwijl u wacht van Jussi Adler-Olsen, de release is verwacht voor 7 februari. 

Waren jullie ook zo blij toen er een nieuwe Jussi aangekondigd werd? Ik in elk geval wel, want ik ben fan van het eerste uur van de Q-serie. Maar oh, wacht even, Moord terwijl u wacht is een standalone, een kort verhaal! Wel, niet getreurd, iets is beter dan niets, toch?

Waar zijn die Deense e-books? 
En dus dook ik in mijn collectie Deense korte verhalen, ik had er vorig jaar een aantal gedownload (voor 15 DKK kun je niet sukkelen). Een verzamelboek met novelles had ik ook, de kans dat ik de nieuwe Jussi al in huis had, was dus niet ondenkbaar. En ja hoor, maar liefst twee keer had ik het boek...

Groot was mijn verbazing toen ik zag dat de Nederlandse versie 138 bladzijden zou gaan tellen, mijn Deense e-book telt er immers maar 38... Misschien wordt de vertaling in pocketformaat uitgebracht, dan krijg je al snel meer bladzijden. Even afwachten hoe dat eruit komt te zien, ik ben ondertussen wel nieuwsgierig geworden. Dit doet me trouwens herinneren aan een van de novelles van Fredrik Backman, En elke ochtend wordt de weg naar huis steeds langer, waar het omgekeerde gebeurde: de originele versie telt 86 bladzijden, de vertaling slechts 48. 

Goed boek? Een typische Jussi Adler-Olsen? 
Ik vind van wel en vooral omdat het boek in het begin supergrappig is. Humor is toch wel iets dat ik met Adler-Olsen associeer. Ik had een hele tijd het gevoel een fantastisch kort verhaal aan het lezen te zijn. Oké, spannend was het nog niet, maar het gaf me een echt goed gevoel.

De insteek van het verhaal is goed gevonden. Lars krijgt van zijn vrouw te horen hoe saai hij wel niet is, hij mag dan ook gaan... Na een tijdje ziet de man in dat hij inderdaad niet die knappe verschijning is waarvoor alle vrouwen in zwijm vallen. En dus stapt hij op een kapperszaak annex schoonheidssalon af: nieuw kapsel, huidbehandling, nagelbehandeling, je kunt het zo gek niet bedenken. En ja hoor, plots wordt hij nagekeken, hij is helemaal niet saai! Maar helaas, na een tijdje lijkt hij weer op zijn oude zelf en is hij toe aan een nieuwe kuur. Alleen, dat kost handenvol geld. Geld dat hij niet heeft. Wanneer hij een vrouw aan haar vriendin hoort vertellen hoe graag ze haar rijke man uit de weg geruimd zou zien, is een plan geboren. Lars wordt huurmoordenaar!

Wat volgt, laat zich een beetje raden. Of toch niet? Jullie moeten het boek gewoon lekker zelf lezen. Het is een kort verhaal, dus voor echt veel plotopbouw is geen ruimte, een spetterende finale moet je ook niet verwachten, het einde is wat het is. Al bij al gewoon een leuk boekje om je even mee te vermaken, terwijl je wacht op de nieuwe Q. Want ja, dat is natuurlijk wat we écht willen!

Komt er een volgende aflevering in deze rubriek? 
Jazeker, morgen of ten laatse overmorgen ben ik al terug! Ik dacht eerst dat er pas in maart een nieuw boek voor deze rubriek op mijn weg zou komen, maar ik besefte plots dat ik jaren geleden het debuut van Katrine Engberg gelezen heb. En dus ga ik een korte blog over De krokodilvogel schrijven, dat boek verschijnt volgende week.

Daarna komt er misschien wel een gastblog, want zowel op Hebban als op Facebook zitten een paar mensen die Zweeds lezen en graag willen meewerken. Heb jij zelf zin en tijd om mee te werken, laat het dan vooral weten! In dit artikel lees je meer details.

Tot gauw,
Greet



Reacties op: Moord terwijl u wacht

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen

Jussi Adler-Olsen (1950) werkte na zijn studie vele jaren als uitgever in zijn e...