Nieuwe rubriek - deze vijf bijten de spits af
Een nieuwe rubriek, inderdaad! Hoe leuk we het ook vinden om een paar keer per jaar een releaselijst te plaatsen, het lezen van de boeken is natuurlijk nog net een tikkeltje leuker. Kitty en Greet zijn van plan dit jaar alle nieuwe scandi-thrillers te lezen en van een korte commentaar te voorzien. In deze eerste aflevering bespreken we maar liefst vijf boeken, alle verschenen in de eerste weken van 2020.
Sneeuwblind – Ragnar Jónasson
Sneeuwblind is een IJslandse detective en het eerste deel van de Dark Iceland-serie (releasedatum: 7 januari 2020, Nederlandse vertaling: Willemien Werkman). Jónasson startte de serie tien jaar geleden en schreef al zes delen, die zich alle afspelen in en rond Siglufjörður, een idyllisch en rustig vissersdorpje. Het seriepersonage is de politieman Ari Thór. Momenteel werkt de auteur aan de Hidden Iceland-serie, die ook reeds drie delen telt.
Waarover gaat het boek?
Een vissersplaatsje in het noorden van IJsland, onherbergzaam en geïsoleerd. Een dorp waar nooit iets gebeurt, tot er een vrouw bewusteloos en halfnaakt in de sneeuw wordt aangetroffen en een bekende schrijver dood gevonden wordt. Wat is er aan de hand in deze gesloten, kleine gemeenschap?
Kitty ***: Sneeuwblind is een IJslandse detective met de politieman Ari Thórin de hoofdrol. Na zijn niet afgemaakte studies filosofie en theologie besluit hij bij de politie te gaan. Zijn eerste baan is in het kleine vissersdorpje Siglufjörður, in het noorden van IJsland. En daar is het koud, heel koud. Ari is als agent erg impulsief, wat hem soms in de problemen brengt. Privé is hij wat wispelturiger en twijfelt hij regelmatig over zijn relatie en genomen beslissingen. Door de heldere schrijfstijl en goed uitgewerkte dialogen leef je met Ari mee. Lukt het hem om als nieuweling in deze gesloten gemeenschap de moord op te lossen? In het verhaal komen veel personages voor, maar dat gaat niet ten koste van de leesbaarheid. Langzaamaan kabbelt het verhaal voort, tot de spannende ontknoping. Hou je van een goed opgebouwde detective, dan is Sneeuwblind zeker een aanrader.
Vuurland – Pascal Engman
Vuurland is het eerste deel van een trilogie met Vanessa Frank als hoofdpersonage (releasedatum: 16 januari 2020, Nederlandse vertaling: Ydelet Westra). Engman is een Zweedse auteur die we kennen van de standalone Patriotten.
Waarover gaat het boek?
In een race tegen de klok onderzoekt Vanessa Frank, de op non-actief gezette teamchef van de Novagroep, of er een link is tussen een paar ontvoeringen van rijke zakenmannen in Zweden en een gruwelijke orgaanhandel in Zuid-Amerika. Lukt het haar om op tijd achter de waarheid te komen?
Kitty ****: Vuurland is een Zweedse thriller van de bovenste plank, die knap in elkaar zit en gewoon klopt. Wat hebben een op non-actief gezette inspecteur, een ex-militair die nu een crimineel is en een patrón in Chili met elkaar te maken? Engman laat ons afwisselend kennismaken met de hoofdpersonen in Vuurland. Deze wisselende perspectieven zorgen er lang voor dat je in het ongewisse blijft. Gaandeweg komen de verhaallijnen samen tot een allesverklarende ontknoping. Vanessa is een vrouw met het hart op de juiste plek en een goede dosis humor. Hierdoor leef je erg met haar mee en voelt het als onrecht dat niet iedereen binnen haar team te vertrouwen is.
RIP - Yrsa Sigurðardóttir
RIP is het derde deel in de serie met politiecommissaris Huldar en kinderpsychologe Freyja in de hoofdrol (releasedatum: 23 januari 2020, Nederlandse vertaling: Katleen Abbeel). Sigurðardóttir is na Arnaldur Indriðason de bekendste IJslandse auteur. We kenden haar van de succesvolle serie rond advocate Thóra.
Waarover gaat het boek?
Via Snapchat ontvangen de vrienden van Emma filmpjes over haar afschuwelijke aanval. Een paar dagen later ondergaat een tienerjongen hetzelfde lot. Als de dode lichamen gevonden worden, zijn deze genummerd met een 2 en een 3. Huldar en Freyja gaan op zoek naar lichaam nummer 1 en naar de moordenaar.
Kitty ***: Ook in het derde deel is het weer genieten van de strubbelingen in de samenwerking tussen Huldar en Freyja en de samenwerking tussen Huldar en zijn team en leidinggevende Erla. Na een langzame start bouwt het verhaal zich gestaag op. Echt bloedstollend spannend wordt het niet, maar door het vermoeden van Freya dat pesten een rol speelt, gaat het verhaal flink onder de huid zitten. Zo schrijnend om te lezen wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. Yrsa heeft een prettige schrijfstijl die ervoor zorgt dat je meegezogen wordt in het verhaal. Wederom een thriller die je achter elkaar uit wilt lezen en doet uitkijken naar het volgende deel.
Greet ***: Heel wat personages in dit boek, het is oppassen geblazen om de draad van het verhaal niet kwijt te raken. Het boek is vlot geschreven, maar weet niet altijd evenzeer te boeien, de echte spanning is afwezig. Het ontbreekt nogal eens aan originaliteit; dat hoeft niet dramatisch te zijn wanneer de auteur anderszins regelmatig weet te verrassen, maar dat gebeurt in RIP net iets te weinig. Dit derde boek is voor mij niet het beste uit de serie. Waar DNA me compleet omver wist te blazen en ik opvolger Vortex nog steeds als zeer goed beoordeelde, wist RIP niet heel de tijd dat positieve gevoel op te roepen. Te traag, te veel herhaling, moeilijk om er precies de vinger op te leggen. Net als in de vorige boeken neemt Sigurðardóttir haar tijd om alle stappen gedetailleerd uit elkaar te zetten, maar op de een of andere manier werkt het deze keer minder. (recensie)
In slaap gevangen - Camilla Grebe
De Zweedse Camilla Grebe is bij ons vooral bekend van de serie rond psychologe Siri Bergman, een serie die ze schreef samen met haar zus Åsa Treff. Samen met Paul Leander-Engström schreef ze ook nog de Moskou noir-trilogie. De laatste jaren schrijft ze solo. In slaap gevangen is het derde deel in de serie met rechercheurs Manfred en Malin en profiler Hanne (releasedatum: 6 februari 2020, Nederlandse vertaling: Ydelet Westra). De boeken kunnen makkelijk los van elkaar gelezen worden.
Waarover gaat het boek?
Samuel is op de vlucht voor een drugsbende. Een job als verzorger van een gehandicapte jongen, ergens in een afgelegen plaats, lijkt hem de ideale oplossing voor zijn probleem. Zijn moeder, die hem een paar dagen daarvoor het huis uitgezet heeft, krijgt daar al snel spijt van en wil haar zoon op het juiste pad krijgen. Ondertussen heeft de politie het druk met een paar aangespoelde lichamen…
Greet ****: Het verhaal kent drie wisselende perspectieven. Afwisselend zijn Samuel (hoofdpersonage), Pernilla (zijn moeder) en Manfred (een van de politiemensen) aan het woord. Ik hou enorm van deze opbouw, je bevindt je telkens op een andere locatie en de stukjes van het verhaal komen langzaam naar je toe. Grebe heeft een manier van schrijven die mij goed ligt: heerlijk rustig, geen hectische toestanden waar je overspannen van raakt. Heel erg spannend is het verhaal niet (hoewel, die ene keer, poeh), maar dat hoeft van mij ook helemaal niet. De plot steekt goed in elkaar, de auteur gooit er af en toe een verrassing in, en de afloop van het verhaal vond ik prima. (recensie)
Karin Fossum - De verduistering
Karin Fossum, pseudoniem voor de Noorse Karin Mathisen, schrijft met De verduistering alweer het veertiende deel met de sympathieke Konrad Sejer in de hoofdrol (releasedatum: 6 februari 2020, Nederlandse vertaling: Sofie Maertens en Michiel Vanheet). De boeken kunnen afzonderlijk van elkaar gelezen worden.
Waarover gaat het boek?
Wat doe je als commissaris wanneer een baby van een balkon valt en de ouders twee totaal verschillende verklaringen afleggen? Dan ga je op onderzoek uit! Commissaris Konrad Sejer bijt zich vast in deze gecompliceerde zaak. Maar of hij deze tot een goed einde weet te brengen...
Kitty ***: Karin Fossum weet de lezer ook in dit boek met commissaris Konrad Sejer tot de laatste bladzijde te boeien. Haar beschrijvingen van de menselijk psyche zijn fenomenaal. Wie van de ouders geloof je? Welke geheimen hebben ze? Konrad neemt je mee in zijn zoektocht naar de waarheid. Het boek is opgedeeld in drie delen en afwisselend geschreven vanuit het perspectief van Konrad, moeder Sylvi en vader Miele. De thema's verdriet, wanhoop en haat zijn mooi verwerkt in het verhaal dat met een fijne traagheid tot een ontknoping komt.
Zitten er boeken tussen die jullie ook al lazen of in de leesplanning hebben? Vertel!
Wij zijn er midden maart weer, met de tweede aflevering van deze rubriek.
Tot dan!