Onze favorieten in 2016
December is lijstjesmaand, een mooie gelegenheid om terug te blikken. De bloggers van deze groep kunnen niet achterblijven. Van de boeken die wij in 2016 hebben gelezen (uiteraard beperkt tot het hoge noorden) volgen hieronder per persoon de vijf boeken die er bovenuit steken.
Het is een zeer gevarieerde lijst: veel verschillende auteurs en verschillende genres. Opvallend: allemaal verschillende boeken, een aantal heel grote namen ontbreekt en er staan wat boeken tussen die erom smeken vertaald te worden.
Laat je (voor zover dat nog nodig is) inspireren door deze favorieten van grote liefhebbers van wat het hoge noorden aan leesvoer te bieden heeft!
Greet
Bijna 40 boeken uit het hoge Noorden heb ik dit jaar gelezen, dat is ongeveer 1/3 van mijn totale leeslijst. Niet alles was even goed, ik heb dit jaar slechts twee keer 5 sterren gegeven aan een boek uit het hoge Noorden.
5 De redding - Joakim Zander : Net als in zijn debuut 'De zwemmer' weet Zander ook hier verschillende verhaallijnen tot een mooi geheel samen te voegen, zonder losse eindjes. Een knap geconstrueerd en origineel verhaal, een thriller met inhoud.
4 In wolfskleren - Simo Hiltunen : Met de nodige ernst, maar af en toe ook een vleugje humor, verwerkt Hiltunen een aantal bijzonder zware, maatschappelijk relevante thema’s in zijn boek : gezinsmoorden, criminaliteit, angst, macht, kindermishandeling, alles wordt zeer geloofwaardig gebracht.
3 De minnares - Camilla Grebe : Een originele pyschologische thriller. Ik verwacht dat rechercheur Peter en profiler Hanne spilfiguren in een nieuwe reeks zullen worden. Vlot verteerbaar boek.
2 De doodsvogel - Samuel Bjørk : Duidelijk beter dan het bejubelde debuut 'Ik reis alleen' als je het mij vraagt. Goed neergezette personages, goed uitgewerkt plot, goed gedoseerde spanning.
1 Het vierde rijk - Maria Nygren : Wat gebeurt er wanneer een tienermeisje de technieken van Hitler gaat bestuderen om zo de hele school achter zich te krijgen ? Een boek dat gerust op de verplichte literatuurlijst mag, aanrader voor 15+.
Nathalie
Ik kan geen appels met peren vergelijken, of wat boeken betreft romans met thrillers. Vandaar hier een overzichtje van een top 3 voor romans en een top 2 voor thrillers!
3 (roman) Drottningoffret (Dronningeofret) - Hanne-Vibeke Holst: Een Zweedse vertaling van het laatste boek van een Deense trilogie over vrouwen aan en in de omgeving van de macht. In Drottningoffret is de vrouwelijke voorzitter van een centrumpartij kandidaat voor de volgende verkiezingen maar wordt ze bedreigd door zowel persoonlijke als professionele bedreigingen. Een spannende roman van de bovenste plank waar de makers van Borgen hun mosterd bij haalden! Waarom de Nederlandse uitgever dit laatste boek niet meer vertaalde, is mij dan ook een raadsel.
2 (roman) Uit de bek van de Walvis - Sjón: Een magisch-mythologisch boek waarin heel wat intertekstualiteit verweven zit. Ik stel me nog maar eens de vraag wat er in dat Ijslands gletsjerwater zit, waardoor dit kleine landje zoveel goede schrijvers kan voortbrengen.
1 (roman) Een man die Ove heet - Fredrik Backman: Het debuut van deze populaire schrijver die oudere mensen in nieuwe onverwachte omstandigheden opvoert en waarvan hun wereld waaraan ze gewoon zijn, wankelt. Een prachtige roman die recht naar het hart gaat.
2 (thriller) De Zwemmer - Joakim Zander: Een ijzersterke thriller met een uitstekend plot over terrorisme, machtsspelletjes, geprivatiseerde Amerikaanse veiligheidsbedrijven en persoonlijke geheimen. Verschrikkelijk spannend en gebaseerd op een gedegen achtergrond en onderzoeksmateriaal. Zander heeft o.a. voor de Europese Commissie in Brussel gewerkt.
1 (thriller) Utmarker - Arne Dahl: Een super-intelligente thriller, vol met actie en superrr spannend en een eerste in een nieuwe reeks rond Inspecteur Sam Berger. De Nederlandse vertalingen van deze schrijver van de reeksen rond het A-team en de Opcop-groep gaan ook weer niet snel genoeg vooruit voor mij! In het Engels is dit boek al uitgekomen als Wasteland en in het Duits ook onlangs als Sieben minus Eins.
Sigried
Ik las het afgelopen jaar maar een handjevol boeken van Scandinavische auteurs. Ik ben van plan om tijdens de kerstvakantie Björnstad van Fredrik Backman te lezen (nog net in 2016 dus) en heb daar hoge verwachtingen van.
3 Badhytten - Christina Olséni, Micke Hansen
Werd al eerder op onze blog besproken. Het behoort misschien niet tot de beste boeken die ik dit jaar gelezen heb, maar is wel het vermelden waard omdat het voor mij een atypisch boek is om te lezen en ik er desondanks van genoten heb. Pure ontspanning, dat mag ook wel eens.
2 Bara människor - Anne Liljeroth
Bara människor is duidelijk een debuut. De auteur lijkt te veel in dit verhaal kwijt te willen, waardoor het soms richting mist en minder diep gaat dan zou kunnen. Ook het uitwerken van de personages is vrij onevenwichtig. Desondanks heeft het boek me bij momenten bij de keel gegrepen en ben ik erg benieuwd naar de volgende boeken van Anne Liljeroth.
1 Maj-trilogie - Kristina Sandberg
Meteen goed voor drie boeken (Att föda ett barn, Zorgen voor het gezin en Leven tot elke prijs): geen gemakkelijke of lichte lectuur, maar wel bijzonder goed geschreven. De trilogie zal in februari op onze blog besproken worden.
Jan
Tussen de circa 100 boeken die ik in 2016 heb gelezen zitten er heel wat van auteurs uit het hoge noorden. Niet alles was even goed, maar het merendeel was goed tot heel goed. Hier mijn top 5:
5 De discipel - Hjorth Rosenfeldt: De discipel maakt de hooggespannen verwachtingen helemaal waar. Het is spannend, goed geschreven in een prettig tempo en een plot dat noopt tot doorlezen. De discipel is een erg goede thriller!
4 Liefde - Karl Ove Knausgard: Liefde is een langgerekt egodocument, een werk waarin de auteur niets en niemand ontziet en zichzelf nog het minst, hij spaart zichzelf niet. In lange, meanderende en associërende beschrijvingen schetst Knausgård een fraai beeld van zijn gevoelsleven, zijn strijd tussen zijn egocentrisme en behoefte aan liefde, en geeft hij diepgaand inzicht in zijn gedachtenwereld en zijn blik op de wereld om hem heen.
3 Haaienkoorts - Morten Strøksnes:Haaienkoorts is een fascinerend, informatief, interessant en tegelijk alarmerend boek vol wetenswaardigheden dat begrijpelijk genoeg al meerdere prijzen in de wacht heeft weten te slepen.
2 Nemesis - Jo Nesbø: De serie met Harry Hole in de hoofdrol wordt met elk nieuw deel beter. Nesbø heeft een stijl en toon gevonden die perfect past bij de hoofdpersoon. Snel, raak, dwars en onconventioneel, zo kun je de aanpak van Harry Hole kwalificeren. De grimmige verbale confrontaties met klungelende meerderen zijn niet nieuw, maar Nesbø tilt die dwarsheid naar een hoog niveau.
1 De vlamberken - Lars Mytting: De vlamberken maakt weer eens duidelijk welke gecompliceerde houding de Noorse bevolking in de oorlog heeft getoond. Dat die houding families heeft verscheurd, waarvan de gevolgen nog steeds doorwerken in latere generaties, laat dit boek op meesterlijke wijze zien.