Meer dan 5,9 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Op avontuur in vier landen

op 10 oktober 2020 door

De zomer zit er nu echt wel op. Gelukkig zijn er genoeg boeken om ons mee te vermaken. Wat te denken van vier nieuwe scandithrillers? Vier auteurs namen ons de voorbije weken mee naar vier verschillende landen. Eerst trokken we naar Denemarken, dat is tenslotte het minst ver weg. Daarna stonden Zweden en Noorwegen op het programma, en vorige week reisden we maar liefst 1500 km over water naar IJsland. Wil jij weten hoe deze trip ons bevallen is? Je ontdekt het nu! 

De vrouw met het dodenmasker - Mads Peder Nordbo

De vrouw met het dodenmasker (releasedatum: 15 september 2020, Nederlandse vertaling: Renske Wiltink) is alweer het derde boek in de serie met Matthew en Tupaarnaq. Ook dit keer bevinden we ons op Groenland, meer bepaald in de buurt van de hoofdstad Nuuk, in het zuidwesten van het land. Het is opvallend hoe Nordbo de politieke situatie en de machtsbalans op Groenland steeds ter sprake brengt in zijn thrillers. Hoewel Koude angst (het tweede boek) voortborduurde op een van de verhaallijnen uit Meisje zonder huid (het eerste boek), was het prima als standalone te lezen. Dat is met De vrouw met het dodenmasker een pak moeilijker. 

Waarover gaat het boek? 
Bij een oude vikingruïne wordt op de bodem van een put een man levenloos aangetroffen. Uit onderzoek blijkt dat de man vermoord is door een vrouw die maanden ervoor overleden is. Meteen breekt er paniek uit, want dat wijst op de aanwezigheid van een Qivittoq, een Groenlands, mytisch wezen dat uit is op wraak. Al snel richt de politie zijn aandacht op Tupaarnaq, de vrouw die na de gebeurtenissen uit het vorige boek spoorloos verdwenen is, maar nog steeds verdacht wordt van een aantal moorden. Matthew, die een goede band met haar heeft opgebouwd, besluit op zoek te gaan. Hij reist naar Kopenhagen waar hij het gesprek aangaat met haar vroegere psychiater.

Kitty ****: Het is Nordbo weer gelukt om mij tot het einde toe te boeien. Alleen… dit keer kwam ik er wat moeilijker in. De veelheid aan personages en verhaallijnen is enorm en vanaf de eerste bladzijde zit er al vaart in het verhaal. Het is behoorlijk aanpoten om bij de les te blijven. Toch heeft het mij niet gestoord en door stug door te lezen pakte ik het verhaal uiteindelijk weer op. De fijne schrijfstijl en intrigerende personages maken deze thriller zeker de moeite waard. Tip! Lees wel eerst de eerste twee delen voor een optimaal leesgenot.

Greet ****: De auteur sleept je helemaal mee in zijn verhaal, wat kan die Nordbo goede thrillers schrijven! Zijn schrijfstijl is beeldend, vooral wanneer er weer eens iemand de keel overgesneden wordt of op een andere akelige manier aan zijn einde komt. Hij wisselt beschrijvende stukken mooi af met prachtige dialogen, waardoor je je midden in Groenland waant. De hoeveelheden sneeuw zijn gigantisch, het leven bij momenten aartsmoeilijk. De manier waarop Nordbo de spanning opbouwt, is meesterlijk. Ergens halverwege het boek komt alles in een stroomversnelling. Wie is in hemelsnaam die Qivittoq die zoveel doden op zijn geweten heeft? Hoe zijn bepaalde tegenstrijdigheden met elkaar te rijmen? Zal Matthew Tuuparnaq weten te vinden? De vrouw met het dodenmasker is vrij complex door de manier waarop de personages verwant zijn, maar ook ontzettend boeiend, spannend en goed geschreven. (recensie

d7bd78d151951b041308f64d61fb393e.png

Bevroren goud - Cilla & Rolf Börjlind

Bevroren goud (releasedatum: 22 september 2020, Nederlandse vertaling: Corry van Bree) is alweer het zesde boek in de serie met Tom Stilling en Olivia Rönning. De Börjlinds, zowat de bekendste en succesvolste scenarioschrijvers van Zweden, weten als geen ander hoe ze hun lezers moeten boeien. Elke keer opnieuw rennen de fans naar de winkel om zich meteen daarna te kunnen onderdompelen in alweer een spannend verhaal. 

Waarover gaat het boek? 
In Noord-Zweden wordt in de bergen het lijk gevonden van een man, het zou er al twintig jaar gelegen hebben. Olivia Rönning wordt er op afgestuurd, maar de helikopter waarmee ze naar de vindplaats gebracht wordt, stort neer in een sneeuwstorm. Wanneer Tom Stilton van haar verdwijning op de hoogte gebracht wordt, reist hij in allerijl vanuit Thailand terug naar zijn vertrouwde Zweden. Wat volgt is een boeiend verhaal, met onverwachte invalshoeken en spannende episodes. 

Kitty ****: Het begint saai te worden, maar ook van deze scandithriller heb ik enorm genoten. De verhaallijnen zitten zo geraffineerd in elkaar dat ik iedere keer weer verrast werd door de plotwendigen. Fijn is ook dat er geen losse eindjes achterblijven. Alles valt op zijn plek, tot het kleinste detail aan toe. En na de onthutsende ontknoping volgt nog een mooie cliffhanger, zo knap gedaan. Tom en Olivia zijn levensechte personages en blijven zich ontwikkelen, maar ook Abbas en Mette leren we weer beter kennen. Het zal jullie niet verbazen, maar ik kijk nu al weer uit naar het volgende avontuur!

Greet ****: We hebben even moeten wachten op een nieuw deel in de serie en toch lijken de personages nooit weggeweest te zijn. Niet alleen Tom en Olivia, Mette en Mårten en zovele anderen zijn weer van de partij, ook de intussen legendarische spin Kerouac eist een rolletje op! Fijn geschreven boek, ik had niets anders verwacht. De plot vind ik sterk, verschillende verhaallijnen en locaties, ik hou daarvan. De eerste helft van het boek had wat beknopter gemogen (aanvankelijk zag het naar drie sterren uit), de rest van het boek is echter geweldig. Niet normaal wat vooral Olivia allemaal voor de kiezen krijgt. Zoals zo vaak bij Zweedse boeken wordt ook in Bevroren goud een probleem aangekaart, in dit geval klimaat en milieu (wegsmeltende gletsjers en het dumpen van afval in de oceanen). Ik blijf fan van de Börjlinds! 

d7bd78d151951b041308f64d61fb393e.png

Dodemanstango - Geir Tangen

Dodemanstango (releasedatum: 30 september 2020, Nederlandse vertaling: Rymke Zeilstra) is het derde boek met journalist Viljar Ravn Gudmundsson in de hoofdrol. Thrillers zijn alomtegenwoordig in het leven van de auteur. Hij is bijvoorbeeld de populairste crimeblogger van Noorwegen zijn (hier kun je een kijkje nemen) en ook zijn partner Agnes Lovise Matre schrijft thrillers (haar laatste twee boeken zijn de eerste delen van een serie, wie weet worden ze ooit vertaald). Tangen zelf werkt op dit moment aan een vierde boek (dat geen deel zal uitmaken van de serie). 

Waarover gaat het boek?
Journalist Viljar Gudmundsson en rechercheur Lotte Skeisvoll hebben samen een moord in de doofpot gestopt en denken ermee weg te komen als een onschuldig iemand wordt opgepakt voor hun daden. Tegelijkertijd worden er in Haugesund een aantal gruwelijke moorden gepleegd. Een vrouw wordt opgegeten door ratten en een man wordt door wespen doodgestoken. Wat ze gemeen hebben? De slachtoffers sterven door hun grootste angst. Terwijl ze hun eigen hachje proberen te redden, moeten Viljar en Lotte op onderzoek uit om erachter te komen wie de slachtoffers en hun grootste angsten zo goed kende.

Kitty ***: Journalist Viljar en rechercheur Lotte hebben het in Dodemanstango druk met spoken uit het verleden en een moordenaar die steeds dichterbij komt. Hierdoor spelen er meerdere verhaallijnen. De vorige twee thrillers van Geir Tangen heb ik ook gelezen, maar desondanks kwam ik lastig in het verhaal. De nieuwe verhaallijn is wel prima te volgen en ook nog eens heel macaber en spannend! De schrijfstijl is prettig en de hoofdpersonages zijn boeiend, maar toch ... de vonk springt deze keer niet echt over, ik kan er de vinger niet echt op leggen. Dit was het laatste deel van de serie en ondanks de teleurstellende leeservaring kijk ik uit naar een volgende thriller.

d7bd78d151951b041308f64d61fb393e.png

Lava - Yrsa Sigurðardóttir

Lava is het vierde deel in de serie met politiecommissaris Huldar en kinderpsychologe Freyja in de hoofdrol (releasedatum: 1 oktober 2020, Nederlandse vertaling: Willemien Werkman). Sigurðardóttir is na Arnaldur Indriðason de bekendste IJslandse auteur. We kennen haar ook van de succesvolle serie rond advocate Thóra. 

Waarover gaat het boek? 
Op een rots ergens in Reykjavik wordt een dode man aangetroffen, opgehangen en met een grote spijker in het lichaam. De man heeft papieren op zak en kan makkelijk geïdentificeerd worden. In zijn appartement wordt een vierjarige jongen moederziel alleen aangetroffen. Hij weet niet hoe hij daar gekomen is en kan niet vertellen waar hij woont of wie zijn ouders zijn. Terwijl kinderpsychologe Freyja op zoek gaat naar de familie van het jongetje, probeert rechercheur Huldar de moordenaar op te sporen. Langzaam maar zeker wordt duidelijk hoe alles in elkaar steekt.

Greet ****: Het vorige boek in de reeks vond ik erg tegenvallen, gelukkig weet Sigurðardóttir zich met Lava helemaal te herpakken. Zoals altijd neemt de auteur haar tijd om de verhaallijnen neer te zetten en haar personages te introduceren. Daar moet je natuurlijk van houden, want het is daardoor geen boek met een enorme vaart. De plot zit geraffineerd in elkaar, lange tijd had ik werkelijk geen idee wat het verband was tussen de verschillende gebeurtenissen, en de link tussen het jongetje en de vermoorde man was me ook een raadsel. Het boek is niet megaspannend, maar wel ontzettend boeiend, omdat het verhaal lange tijd alle kanten op kan en best wat verrassingen in petto heeft. Lava leest ontzettend vlot, ondanks zijn 400 bladzijden had ik het boek in geen tijd uit. 

Heb jij al een van deze scandithrillers gelezen? Of staat er een op je verlanglijstje? 

Wij zijn er over een paar weken weer, met de zevende aflevering van deze rubriek. Tot dan! 



Reacties op: Op avontuur in vier landen

Meer informatie

Gerelateerd