Thrillers april - september 2020
Het is zover! De uitgeverijen hebben hun zomerbrochures gepubliceerd en dus kunnen we jullie blij maken met een overzicht van heel wat spannend leesvoer. De meeste titels van de maanden april en mei kenden we al uit de voorjaarsbrochures, maar die nemen we voor de volledigheid mee in deze blog. Zijn jullie er klaar voor? Drie, twee, een… start!
Tot nog toe konden we zestien titels vinden. Zoals altijd zijn de Zweden in de meerderheid, dit keer werden negen thrillers uit dat land vertaald. Vooral bekende namen, maar ook een nieuw duo. Drie Denen, twee Noren en twee IJslanders maken het plaatje compleet.
- (DK) Katrine Engberg, Glazen vleugels - A.W. Bruna (7 april)
- (NO) Helene Flood, De therapeut - Cargo (9 april)
- (SE) Bo Svernström, Wie zonder zonde is - HarperCollins (21 april)
- (SE) Jonas Moström, Dodelijk dichtbij - Ambo|Anthos (1 mei)
- (SE) Malin Persson Giolito, Als de twijfel toeslaat - De Geus (12 mei)
- (SE) Anders Roslund, Drie dagen - De Geus (12 mei)
- (SE) Camilla Läckberg, Zilveren vleugels - The House of Books (28 mei)
- (SE) Stefan Ahnhem, Motief X - The House of Books (15 juni)
- (DK) Ane Riel, Beest - Prometheus (30 juni)
- (SE) Sofie Sarenbrant, Berouw - LS (9 juli)
- (IS) Ragnar Jónasson, Inktzwart - AW Bruna (14 juli)
- (NO) Jørn Lier Horst, De Katharinacode - AW Bruna (18 aug)
- (SE) Mohlin & Nyström, Het laatste leven - HarperCollins (1 sept)
- (DK) Mads Peder Nordbo, De vrouw met het dodenmasker - Ambo|Anthos (17 sept)
- (SE) Cilla & Rolf Börjlind, Bevroren goud - AW Bruna (22 sept)
- (IS) Yrsa Sigurðardóttir, Lava - Cargo (24 sept)
In augustus verschijnt ook Vinland, de nieuwe van de Noor Bjørn Andreas Bull-Hansen (deel twee in de Jomsviking-serie). We hebben dat boek niet opgenomen in bovenstaand thrilleroverzicht, omdat het toch echt een historische roman is (wat niet wegneemt dat die ook spannend kunnen zijn).
Een hele lijst is het weer geworden! Naar goede gewoonte zullen wij alle boeken lezen en kort bespreken. De volgende aflevering in de rubriek ‘Nieuwe scandithrillers ontleed’ komt er eind april aan. Heb je de eerste twee blogs in de serie gemist, dan kun je hier en hier terecht. Voor het zover is, geven we jullie graag onze mening over bovenstaand releaselijstje.
Kitty over de verwachte thrillerreleases
Zestien kakelverse thrillers in het vooruitzicht. Dat gaan mooie leesmaanden worden. Het overgrote deel van de auteurs ken ik al van hun eerdere boeken. En dat maakt de voorpret alleen maar groter!
Het meest kijk ik uit naar Drie dagen van Anders Roslund. Een serie waarvan ieder deel ook afzonderlijk gelezen kan worden. Het knappe van deze thrillers is dat ze vaak ook een maatschappelijk thema hebben. In Drie uur, zijn vorige thriller, was dit de vluchtelingenproblematiek. Dit heeft op mij een diepe indruk gemaakt. Daarnaast zijn het ook nog eens razend spannende thrillers. Ook dit keer wordt het voor Ewert Grens vast weer een race tegen de klok om de dader te vinden.
Op de tweede plaats staat Motief X van Stefan Ahnhem. Het vierde deel met Fabian Risk in de hoofdrol. Voor optimaal leesplezier is het wel een aanrader om ze op volgorde van verschijnen te lezen. De thrillers van Ahnhem zijn realistisch, gaan van cliffhanger naar cliffhanger en zetten je regelmatig op het verkeerde been. Echt een thriller voor lezers die zich vast willen bijten in een spannend verhaal.
En nu ik toch bezig ben, ik verheug me ook op de nieuwe van Katrine Engberg, Helene Flood, Bo Svernström, Jonas Moström en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Waar ik me niet op verheug? En nu ga ik geen vrienden maken... Ik verheug me niet op Beest van Ane Riel. Vele malen opnieuw ben ik begonnen aan Hars, haar vorige boek, maar het kon me niet bekoren en het pakte me niet. Op Hebban was het een heuse hype, maar het is me niet gelukt om het boek uit te lezen. Wie weet gaat het me ooit nog lukken.
Greet over de verwachte thrillerreleases
Vijf boeken uit de lijst heb ik al in huis; het heeft echt wel voordelen wanneer je niet op de vertaling hoef te wachten. Wil dat ook zeggen dat ik ze alle vijf gelezen heb? Nee dus, enkel Jonas Moström las ik een jaar of vijf geleden, een boek met psychiater Nathalie Svensson als seriepersonage. Het is vrij uitzonderlijk dat een Nederlandse uitgever een serie na zoveel jaren oppikt.
Op dit moment lees ik Katrine Engberg en met die serie is ook iets geks aan de hand. Een paar jaar geleden verscheen De krokodilvogel, het eerste deel in de serie; volgens de uitgever was het een herwerkte versie van het origineel. Dat gebeurt niet vaak, maar het kan. Wat ik hoorde over de volgende delen in de serie vind ik ronduit bizar. Binnenkort verschijnt Glazen vleugels, een boek dat qua titel overeenkomt met het Deense derde deel in de serie. Op Facebook vertelde iemand van de uitgeverij dat het Nederlandse boek een mix is van het tweede en derde deel. Afgaande op de flaptekst lijkt me dat echter niet het geval te zijn (en lijkt het tweede boek gewoon niet vertaald te worden).
Tot zover de ‘rare’ dingen. Waar ik heel erg naar uitkijk zijn de nieuwe boeken van Helene Flood, Stefan Ahnhem, Ane Riel, Sofie Sarenbrant, Mohlin & Nyström, Mads Peder Nordbo, Cilla & Rolf Börjlind en Yrsa Sigurðardóttir. Oeps, dat zijn er wel heel veel… Een deel ervan heb ik maanden of zelfs jaren geleden al aangeschaft en dan is de aankondiging van de vertaling altijd een goed functionerende stok achter de deur om er ook echt aan te beginnen. Mijn Excel-lijst, waarin ik onder andere mijn leesplanning bijhoud, begint al te kreunen onder al dat thrillergeweld.
Over Sofie Sarenbrant wil ik toch ook nog iets vertellen. Na Week 36 en In jouw plaats werd het bij ons verdacht stil rond deze auteur. En dat terwijl ze in Zweden hoge ogen gooide met de serie rond inspecteur Emma Sköld. In 2014 werd weliswaar de vertaling van het eerste deel aangekondigd onder de titel Rust in vrede, maar dat is nooit verschenen. Sarenbrant zit nu bij LS en dat is goed nieuws. Alleen is het een raadsel waarom de uitgeverij bij het derde deel in de serie begint. Ik schrok wel even, want om binnenkort te kunnen meepraten, moet ik nu niet één, maar meteen drie boeken lezen (ik heb van deze serie trouwens zeven pockets op de boekenplank staan, werk aan de winkel).
Worden jullie ook zo blij van al die nieuwe boeken? Vertel ons welke titels uit de lijst met open armen ontvangen zullen worden. Zit er iets tussen waarvoor je meteen naar de winkel rent? Een auteur die je volgt?
Wij wensen jullie een fijne week,
Kitty & Greet
PS: Vrijdag zijn we er terug met een lading nieuwe romans en non-fictie, hou ons in de gaten!