Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

2023: doen we het of doen we het niet?

op 15 januari 2023 door

Het laatste eindejaarsvraagje is meteen ook het meest uitdagende:

 

Welk boek zouden de andere leden van Literatuur onder de loep, aka Lodl, zeker eens moeten lezen in 2023?

 

Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans

 

428722f3f6f4bff81f4e7c2590654778.jpg

 

 

 

12d4e3110a150fb0392ca71721242fc0.jpgIedereen zou eigenlijk Roger Van de Velde moeten lezen!!! Omdat het gewoon werk is dat zo ontzettend de moeite waard is.

JAN    

 

 

 

 

 

 

4a3cd6e2b1fe30a70c229e11f0abf5cb.jpgAls jullie Apeirogon van Colum McCann nog niet gelezen hebben dan is dat wel de topper van afgelopen jaar. Het boek is mooi geschreven en bijzonder opgebouwd. De structuur is heel bewust gekozen waardoor het effect van het verhaal extra heftig binnenkomt. Ik las al vele boeken over diverse oorlogen maar dit boek kwam enorm dichtbij door het samenspel van die mooie structuur, mooie woorden, het verwijzen naar kunst en hartverscheurende gebeurtenissen. Een aanrader dus voor alle Lodl-leden.

Ik zal verder zwijgen over Dunkelblum Zwijgt van Eva Menasse en Zwijgmannen van Jaap Robben want anders noem ik te veel boeken op voor jullie wensenlijstjes.

GIGI

 

 

 

Oei, dat is best moeilijk, zelf ben ik altijd een beetje huiverig wanneer iemand me een boek aanraadt, toch kan het goed uitpakken. Boeken die ik wel rustig kan aanraden, geldt voor allen van Lodl, zijn De straat en Het nauw van Ann Petry. Beide klassiekers zijn zo geschreven dat je je wel moet inleven in de personages. Ann Petry is een zwarte Amerikaanse schrijfster en beheerst de kunst van het inleven; sterke dialogen, goede karakteruitdieping en vooral hoe het lot en de maatschappij een leven kan maken of breken. Beide boeken werden opgenomen in een Schwob-actie, dat is meestal wel een aanbeveling.

0752bccf701ce694539a35448711046e.jpgDit jaar ontdekte ik de boeken van Ton Lemaire, cultureel antropoloog en cultuurfilosoof. Een aanrader voor wie rustig en wijzer wil worden, zijn boeken gaan over natuur, landschap, filosofie, historie en zijn beschouwend, kritisch op de consumptiemaatschappij. Wie van wandelen houdt kan hier zeker ook erg van genieten, beginnen met Met lichte tred misschien? Een boek over wandelen.

TEA 

 

 

 

 

46715df314d88f995e670700129a0eb0.jpgJullie zijn het al beu waarschijnlijk dat ik steeds Jeroen Brouwers tip. En dat The Trees van Percival Everett mijn favoriet van het jaar 2022 is, lazen jullie allicht ook al ergens. Dat dit boek het op het laatste moment heeft gehaald van De gebeurtenis van Peter Terrin, dat had ik ook al ergens verteld zeker? Laat me dan Small Things Like These, vertaald als Dit soort kleinigheden, van Claire Keegan aanraden. Het is een mooi geschreven, warm verhaal en het zal je verbazen hoe anders het toen was in Ierland in de jaren 80. Een dun boekje om snel te lezen, want het past goed bij de kersttijd en die ligt toch nog vers in het geheugen.

INE

 

 

 

79afc63ba44e699ec5f63e576fbcefc1.jpgHet boek dat ik zou willen aanraden voor de leeslijstjes van 2023 is de debuutroman van Aya Sabi. In Half leven beschrijft ze op een hele bijzonder manier de levens van drie generaties Marokkaanse vrouwen. Een grootmoeder, een dochter en een kleindochter. Ze laat zien en voelen hoe een trauma door kan werken in volgende generaties en doet dit in een soms poëtische en vaak beeldende schrijfstijl. Een schrijfstijl die ook verrassend anders is. Een verhaal dat je raakt en waar je nog een poosje over na blijft denken. Er is vast wel een categorie in de checklist van de Reading Challenge waar dit boek in past.

HARRIET

 

 

 

We weten wat ons te doen staat met al deze tips! Uiteraard zijn ze ook voor jullie, onze volgers, bedoeld! Welk boek uit de lijst komt op jullie planning?

En misschien hebben jullie nog extra tips voor ons? Of voor één van ons het bijzonder, want dat was eigenlijk ook een onderdeel van de vraag, maar blijkbaar durfde niemand dat deel te beantwoorden. Jullie wel? 

 



Reacties op: 2023: doen we het of doen we het niet?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Colum McCann

Colum McCann

Colum McCann (1965) debuteerde in 1994 met de verhalenbundel Vissen in de nachtz...

Eva Menasse

Eva Menasse

Eva Menasse (Wenen, 1970) studeerde geschiedenis en Duitse literatuur. Ze werkte...

Jaap Robben

Jaap Robben

Jaap Robben (1984) schrijft niet specifiek voor een leeftijd, maar voor ied...