Dank jullie wel Debbie & Martijn! (deel 2)
Beste Debbie en Martijn, het nieuws over jullie vertrek uit de Hebbancrew sloeg in als een bom! En dat niet alleen bij Literatuur onder de Loep. We zochten troost in het Literatuurcafé en nodigden ook de open-je-eigen-leesclublezers van de 'kippenclub' uit om samen herinneringen op te halen en jullie boeken onder de loep te nemen. Want hoe kunnen wij dit afscheid nu beter verwerken dan door wat neer te schrijven, zeker als dat ook over boeken gaat?
Samenstelling: Ine
Vragen: Gigi en Ine
Banner: Anne Oerlemans
Welk boek op de toplijsten van Debbie en Martijn verrast jou om een of andere reden?
HARRIET
Het verrast mij dat Debbie Moederstad van Philip Dröge op haar lijst heeft staan. Er staan heel weinig non-fictie boeken op haar lijst dus daarom valt het boek al op. Maar ook wist ik niet dat het onderwerp van dit boek haar interesse had.
Dat Martijn een boek van een Nederlandse schrijver en nog wel een ‘oud’ boek op zijn lijst heeft staan heeft mij wel verrast. Tussen al het Engelstalige aanbod en speculatieve genre ineens een oer Nederlands boek. Blokken, Knorrende beesten, Bint van Ferdinand Bordewijk had ik dan ook echt niet zien aankomen. Al verbazen de ‘knorrende beesten’ dan ook weer niet helemaal.
FAMKE
Niet in de categorie ‘hûh’ maar opvallend omdat het op beider toplijsten staat: Julia van Sandra Newman. Waarschijnlijk hebben ze het ongeveer gelijktijdig gelezen - want Boek van de Maand Nov23 - en hoe gaaf is dat: dat je die leeservaring van zo’n boek, dat op je toplijst hoort , meteen kunt delen en dat de ander in diezelfde high zit. Once in a blue moon, volgens mij. Om te koesteren.
*WIL2*
De grootste verrassing vond ik De Lincoln Highway van Amor Towles. Waarschijnlijk omdat het niet in het speculatieve genre valt en het een boek is dat door een man is geschreven. Het maakt het voor mij in ieder geval geen usual suspect voor Debbies lijst.
Bij Martijn verrast het boek van Stephen King het meeste, waarschijnlijk omdat het de enige auteur in de lijst is die bijna iedere lezer wel kent.
ELLEN RODRIGO
Heel leuk dat op de lijst van Debbie de graphic novel van Aimée de Jongh staat, prachtig boek met geweldige illustraties. Haar graphic novel van Lord of the Flies vond ik ook al zo mooi. Ik zie ook Hard land van Benedict Wells op de lijst staan, ook van mij een favoriet. En jee, nog andere titels ook! Onze smaken hebben dus toch raakvlakken.
Van een paar titels op de toplijst van Martijn gaat mijn hart sneller kloppen: De Oryx en Crake trilogie van Margaret Atwood en Blokken/Knorrende beesten/Bint van Bordewijk. Van de laatste schrijver vond ik de graphic novel Blokken een aanrader: de illustraties en de opmaak geven een meerwaarde aan het origineel.
EVELIEN WALRAVENS
Ik zie bij Debbie Hard land van Benedict Wells staan. Het is niet zo dat ik het niet bij haar had verwacht, want wat leest Debbie nu niet, maar het valt een beetje uit de toon bij de andere boeken. Of toch ook weer niet, ik weet het niet precies. Maar op een of andere manier valt ie op.
Martijn las Blokken, Knorrende beesten, Bint van Ferdinand (F.) Bordewijk, een klassieker en een leeslijsttrauma! Maar gezien de stijl van de verhalen waarin surrealisme behoorlijk centraal staat is het ook weer niet zo heel gek deze in zijn lijst aan te treffen.
MARIELLE
Renate Dorresteins Voorleesboek voor planten; ik ken het boek niet maar ik vind de Dorrestein (een van mijn favoriete Nederlandse auteurs) verrassend gezien de rest van de lijst van Debbie.
Ferdinand Bordewijks Blokken, Knorrende beesten en Bint. Een van de weinige Nederlandse auteurs op de lijst en zo anders dan alle andere favorieten van Martijn. Verrassend, misschien een gevalletje ‘verplicht gelezen voor de literatuurlijst’ en aangenaam verrast?
GIGI
Het boek dat me het meest verraste op de lijst van Debbie is Jongen verslindt Heelal. Dat boek vond ik aardig maar niet spectaculair. Ik vond het onderwerp mooi en indringend maar de uitwerking beviel me niet zo. Vandaar dat ik even opkeek, toen ik die roman in haar top 50 zag staan. Toen dacht ik: ik heb het misschien niet goed gelezen.
Op de lijst van Martijn waren er eigenlijk geen titels die mij verrasten. Ze kloppen allemaal bij Martijn en bij wat ik aan boeken bij hem verwacht. Die lijst is echt enorm congruent.
TEA
Dit is lastiger, daarvoor moet je beschikken over meer dan een beetje kennis van de lijstopstellers. De hand van Mustang Sally - Eva Postema de Boer lijkt een buitenbeentje in de top 50 van Debbie. Tussen veel SF en boeken waarin dieren een hoofdrol spelen is dit een ander soort boek, dat verraste me, maar veellezers zijn meestal breed georiënteerd, dus verrast dit boek (ken het zelf niet) op een positieve manier.
De zeven manen van Malie Ameida - Shehan Karunatilaka springt qua kleurigheid verrassend uit de lijst, zoveel vrolijkheid moet wel een bijzondere inhoud hebben wil het op de lijst van Martijn komen. Dit bijzonder originele boek met een politieke lading ziet eruit als een fantastische leeservaring.
EVELINE
Billy Summers van Stephen King verrast me. Had Debbie blijkbaar niet als Kingfan ingeschat. En anders niet dat deze haar favoriet van King is. Zelf vond ik het zeker een goed boek, en is het niet m'n favoriet van King. Dat is 22.11.1963.
Vlucht naar de top van Stephen King verrast me. Ik had Martijn niet als Kingfan ingeschat. En anders niet dat dit zijn favoriet van King is. Alhoewel, nu ik er langer over denk. Is het een goed en best kort verhaal en past dat lekker in het straatje van Martijn. En ik kan me er zelf meer van herinneren dan ik dacht. Dus het was ook beter dan ik dacht? ;-)
Ontdekte jij ook verrassende boeken in de lijsten van Martijn en Debbie? Deel ze met ons!
En neen, onze 'dankjewel' is natuurlijk nog niet af! Er komt nog meer...