De boekenkast van Guy
Een lezer zonder boekenkast is haast ondenkbaar. Een boekenkast zegt iets over de lezer. Maar hoeveel boekenkasten heeft hij of zij? Hoe heeft de lezer zijn boeken gesorteerd? Wij van We Love Lit laten je met plezier kennis maken met onze boekenkast.
Deze maand geeft Guy een rondleiding.
Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?
Bij me thuis staan twee overladen boekenkasten in de logeerkamer. Mijn “nog te lezen” boeken staan beneden, alsook mijn favorieten. Mijn persoonlijke toppertjes staan achter glas en zijn dus beschermd tegen vuil.
Neem ons eens mee door je boekenkast.
Uitsluitend boeken die ik de voorbije 3 jaar heb gelezen komen in de boekenkast. Dit betekent dat er romans en thrillers uitgestald staan. De andere boeken bewaar ik in (cliché?) bananendozen. Ik haat dergelijke dozen, ze zijn echter handig om te stapelen en eventueel te verhuizen.
Wat staat er in, hoe is hij gesorteerd ?
Mijn romans, thrillers en autobiografische boeken staan en liggen in mijn boekenkasten. Overvol dus… Ik heb me echter voorgenomen om geen nieuwe boekenkasten aan te schaffen. Qua sortering moet ik eerlijk toegeven dat ik die vaak verander. Soms per auteur en per genre, dan weer volgens hoogte of dikte… Nu is het echter een grote puinhoop, omdat er te veel van mijn boeken gewoon op hoopjes liggen. Je begrijpt dat ik hiervan geen foto wil plaatsen.
Welk boek, genre of welke auteur komt er absoluut niet in?
Ik zeg nooit “nooit”, maar stationromannetjes komen er in geen enkel geval in. Verder wil ik me erg flexibel instellen.
Doe je weleens boeken weg? Wat doe je er dan mee?
Toen ik de vorige keer verhuisde, heb ik een aantal boeken aan de bibliotheek geschonken. Dit vind ik zelf prima, zo krijgen mijn boeken nog een tweede leven. Ik verkoop nooit boeken tweedehands, ik geef ze veel liever weg.
Heb je weleens gehuild om een boek?
Zeker weten, dit gebeurt me wel eens vaker. Ik schaam me daar helemaal niet voor. Zo heb ik flink gehuild tijdens het lezen en herlezen van “Tonio” van A.F.Th. van der Heijden. Deze roman weet me telkens weer te raken. Ook met “Een klein leven” van Hanya Yanagihara heb ik het niet echt droog kunnen houden.
Hoe zie jij de toekomst van het boek?
Wat het boek betreft wil ik niet gaan doemdenken. Ik blijf geloven in een mooie toekomst, waarin ook de jonge lezers een belangrijke rol gaan spelen. Zelf begon ik met lezen op mijn zevende en ben dit steeds blijven doen. Je kunnen verdiepen in een boek, de hele wereld rond gaan reizen terwijl je leest, andere culturen ontdekken. Indien nodig, vluchten naar elders, weg van het dagdagelijkse. Volgens Boek.be – en die site kan het weten- zijn er in Vlaanderen in 2016 zo’n 2,2% minder boeken verkocht dan in 2015. Het zijn, ja: kinderboeken die de cijfers enigszins hebben opgekrikt. Het is immers dit genre dat voor enige groei heeft gezorgd. Als ik naar de plaatselijke bibliotheek ga en zie hoe enthousiast die jonge lezertjes boeken uitzoeken, dan kan ik alleen maar positief de toekomst van het boek tegemoet zien. De lezertjes van vandaag zijn toch de volwassen lezers van morgen en overmorgen?
Volgende maand - de boekenkast van Natalie
(door Natalie v.d. Dobbelsteen naar het idee van de Boekensalon)