Meer dan 6,1 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De boekenkast van Kris

op 27 juli 2017 door

Een lezer zonder boekenkast is haast ondenkbaar. Een boekenkast zegt iets over de lezer. Maar hoeveel boekenkasten heeft hij of zij? Hoe heeft de lezer zijn boeken gesorteerd? Wij van We Love Lit laten je met plezier kennis maken met onze boekenkast. Deze maand geeft Kris een rondleiding.

1) Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?

Mijn boekenkast staat heel centraal in de woonkamer. Het is een grote kast in oude teak met glazen deuren, zodat de boeken ook mooi stofvrij blijven en in principe toch wat meer beschermd zijn tegen veroudering. Ik vind het heel fijn dat de boekenkast zo centraal in mijn huis staat, want dan kan ik er verschillende keren per dag van genieten als ik er langs loop: terugdenkend aan die mooie verhalen, die stijlvolle zinnen of die bijzondere personages en soms ook vooruitkijkend naar het eventuele herlezen van een boek (dat gebeurt helaas niet zo vaak, want er is toch zoveel nieuws te lezen).

2) Neem ons eens mee door je boekenkast.

In de boekenkast staan naast de boeken ook nog wat foto's of andere herinneringen, maar die verdwijnen steeds meer naar een andere plek, omdat de hoeveelheid boeken natuurlijk alleen maar groter wordt. Zeker de laatste jaren, sinds ik actief ben op Hebban.

3) Wat staat er in, hoe is hij gesorteerd?

Wilde, ongestructureerde chaos is aan mij niet besteed. Soms denk ik dat ik een roeping van bibliothecaris heb gemist, want ik heb een heus classificatiesysteem waar ik mij strikt aan hou. In de boekenkast heb ik vier secties met boeken die bij elkaar staan (ik noem ze uiteraard 'afdelingen'): de grootste is de Nederlandstalige literatuur (zowel de hedendaagse als de meer klassieke), daarnaast staat de vertaalde literatuur, dan de buitenlandse literatuur in de oorspronkelijke taal (hoofdzakelijk Frans en Engels) en dan heb ik ook nog een varia/non-fictie-afdeling. Binnen elke afdeling staan de boeken alfabetisch gerangschikt op familienaam van de auteur. Op die manier krijg je interessante, maar ook heel verrassende boekenburen: Claus staat naast Couperus te pronken, en Hermans leunt tegen Hertmans, maar ook debutant Van Driel kan zomaar naast Van Dis intrekken. Toch benieuwd waarover de gesprekken dan gaan.

Een mooi ritueel moment is steeds de 'plaatsing' van een gelezen boek in de kast (op de juiste plaats natuurlijk) en dan ontdekken naast wie de schrijver terecht is gekomen. Een kinderlijk genoegen. Oh ja, ongelezen boeken komen/mogen er nog niet in: die liggen op een apart kastje, dat ik de 'wachtkamer' noem (willekeurig door elkaar, dat dan weer wel). En als ik aan een nieuw boek wil beginnen en een keuze ga maken, dan schreeuwen ze om het luidst: "Mijn beurt, mijn beurt!".

Wilde, ongestructureerde chaos is aan mij niet besteed

4) Welk boek, genre of welke auteur komt er absoluut niet in?

In principe kan elk boek dat ik gelezen heb in de boekenkast komen, goed of net iets minder goed. De selectie maak ik dus gewoon door de boeken/genres/auteurs die ik lees. Daarna hebben ze allemaal evenveel recht op een plaatsje in de 'bibliotheek'. Gelijke rechten voor iedereen!

Er gaat zich natuurlijk een groot organisatorisch probleem stellen wanneer de kast te klein wordt. Dan zal ik een nieuwe orde in mijn boekenkosmos moeten opstellen of zullen bepaalde boeken moeten emigreren. Maar dat zien we dan wel weer.

5) Doe je weleens boeken weg? Wat doe je er dan mee?

Vrijwel nooit. Dat vind ik te erg. Alsof ik een stuk uit mezelf zou moeten wegsnijden. Volgens mij was de allereerste keer vorige maand, toen we met de Club van 10 een ontmoeting hadden in Dordrecht en we afgesproken hadden dat iedereen een paar boeken uit zijn boekenkast zou meenemen om te ruilen. Dat was een moeilijke bevalling. Maar ik heb het toch gedaan. En een paar hele mooie boeken in de plaats gekregen.

6) Heb je weleens gehuild om een boek?

Ik kan heel erg geraakt worden door een boek of een personage. Maar volgens mij heb ik nog nooit gehuild om een boek. Maar ik heb dat ook niet zo snel bij films. Misschien denk ik bij boeken of films teveel na, over de thema's, de symboliek, de verbanden, en zit ik daardoor minder in mijn gevoel. Van mooie muziek daarentegen kan ik dan weer wel gaan huilen.

7) Hoe zie jij de toekomst van het boek?

Moeilijke vraag, maar volgens mij heeft het (papieren) boek al heel wat elektronische, multimediale en digitale stormen doorstaan en het is er nog steeds, zonder dat het veel aan zichzelf heeft moeten veranderen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld de telefoon, of de televisie). Dat vind ik een heel goed en hoopvol teken voor de toekomst. Een boek op de e-reader lezen, zie ik me nog niet te snel doen. Lezen is voor mij een zintuiglijke ervaring: ik moet het boek kunnen vasthouden, voelen, ruiken, horen (als ik de pagina's omdraai) en aantekeningen kunnen maken. En trouwens... als ik op e-reader ga, dan valt mijn boekenkastsysteem zomaar in duigen.

Lezen is voor mij een zintuiglijke ervaring



Reacties op: De boekenkast van Kris

Meer informatie

Over

Louis Couperus

Louis Couperus

Louis Couperus was een van Nederlands grootste romanciers en een van de eerste v...

Hugo Claus

Hugo Claus

Hugo Maurice Julien Claus (Brugge, 5 april 1929 – Antwerpen, 19 maart 2008) was ...

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans

Stefan Hertmans (1951) schrijft romans, essays en dichtbundels. Hij was redacteu...

Joost van Driel

Joost van Driel

Joost van Driel (Middelburg 1976) was als onderzoeker en docent werkzaam aan ver...

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis

Adriaan van Dis (1946) is schrijver, journalist en televisiepresentator. Hij gro...