De parels van april en mei
Wat verschijnt er iedere maand toch een enorme hoeveelheid boeken, je zou door de bomen bijna het bos niet meer zien. De leden van de Literatuurclub hebben gekeken wat er zoal voor moois gaat verschijnen in de komende maanden en hebben hun favorieten al op hun Wil Ik Lezen-plankjes gezet. Hun keuze lees je hieronder, we hopen dat er voor jullie ook weer wat leesinspiratie bij zit!
Nathalie: Het is altijd zo moeilijk er maar één boek uit te kiezen! Het is me weer niet gelukt hoor... In de categorie door mij al gekende auteurs zou ik graag het nieuwe boek van Fikry El Azzouzi, De beloning, lezen. In dit boek volgen we een volbloed Belg van Marokkaanse oorsprong Zacharia die net als zijn ouders in België is geboren. Als de kinderbescherming hem, zijn broer en zus uit huis plaatst, zal hij op een veiling verkocht worden [sic] aan een oudere blanke man die hem vervolgens als 'exotisch huisdier' houdt (?!?). Dan haalt Tupac Shakur hem over om ‘een businessplan’ te maken om uit te breken en rock-’n-roll te zijn. Hier komen er weer vreemde beelden uit het brein van Azzouzi gesproten volgens mij. Wat belooft deze omschrijving van dit boek nu weer aan zijn lezers? In zijn trilogie rond Ayoub combineerde deze schrijver al enerzijds droom- en anderzijds super realistische beelden. Ik ben erg benieuwd wat hij er nu weer van gemaakt heeft!
Te gast op Passa Porta in Brussel dit jaar: de wereldwijd gekende Schotse auteur Ali Smith. Hier in Brussel komt haar derde boek in haar wereldwijd geroemde Brexit-seizoenenreeks uit, Spring, dat hier later verwacht zal worden in het Nederlands. Alleen blijk ik weer maar eens achter te lopen en heb ik van deze beroemde naam nog steeds niets gelezen. Zo jammer ... En om dit intercultureel verwacht-rondje mee af te sluiten: in de Polis-brochure vind ik voor mei ook nog een tweetalige bundel met 'Verzen/Poèmes' van Willem Elsschot onder de titel Het huwelijk/Le mariage, die door de veelzijdige schrijver/dichter/vertaler Paul Claes naar het Frans zijn vertaald: Oh la la zou Arno zingen! (Oh ja, die wasbeer waar ik het vorige keer over had, heb ik trouwens nog steeds niet gespot!)
Anne: Er zijn alweer heeel veel boeken waar ik naar uitkijk voor april en mei. Dus als ik ze allemaal moet noemen dan kunnen we er een artikel apart aan vol maken :)
Ik kijk in elk geval speciaal uit naar Heilbot op de maan van David Vann. Ik las zijn boek Aquarium een tijd geleden en vond dat helemaal prachtig, vandaar dat ik ook heel benieuwd ben naar zijn nieuwe boek. De nieuwe John Boyne staat hoog op mijn lijstje, maar daar gaan de volgers van de spot al genoeg over horen de komende tijd van ons én voor mei kijk ik het meest uit naar Kamers, antikamers de nieuwe roman van Niña Weijers, haar debuut was erg veelbelovend.
Harriet: In april en mei verschijnen er weer heel wat boeken die ik zeker zou willen lezen. Zo verschijnen er nieuwe boeken van Joël Dicker en van Hanna Bervoets. De naam van de schrijver alleen al is voldoende om een plaatsje op mijn stapel nog te lezen boeken te krijgen. Mijn oog viel echter ook op een nieuw boek van Siri Hustvedt genaamd Herinneringen aan de toekomst. Van deze schrijfster, die getrouwd is met Paul Auster, las ik al de bestseller Wat me lief was, wat absoluut naar meer smaakte. In dit nieuwe boek heet de hoofdpersoon S.H. en meteen denk ik daar dan bij, zou het over de schrijfster zelf gaan? Maar los van deze vraag heeft het boek ook een interessante inhoud. Het is een verhaal over heden en verleden en het spanningsveld tussen herinneringen en waarheid. Voor mij genoeg om naar dit boek uit te kijken.
Ine: In april komt Mijn dood in Venetië van Ramsey Nasr uit. Dat boekje zou ik wel willen lezen. Nasr reisde naar Venetië in een queeste naar Dood in Venetië van Thomas Mann, en hij verdiepte zich daarbij ook in Thomas Mann zelf. Dood in Venetië staat op mijn 'te herlezen lijst', vorig jaar genoot ik enorm van De toverberg en Ramsey Nasr vind ik wel een toffe kerel: ik heb met andere woorden mijn pareltje voor de komende maanden gevonden.
Saar: Parels zoeken is elke keer weer een uitdaging. Niet omdat er geen boeken zijn die ik graag wil lezen, maar omdat de leeslijst elke keer weer een heel eind langer wordt en het moeilijk is om één boek uit te kiezen. Toch ben ik daar deze keer weer in geslaagd. Begin april verschijnt Bezoekjaren van Joke van Leeuwen. Tijdens mijn opleiding als leerkracht lager onderwijs was ik dol op de jeugd- en kinderboeken van Joke, omdat ze heerlijk met taal wist te spelen. Maar ook haar werk voor oudere lezers bekoorde mij. Bezoekjaren gaat over twee jongeren die gevangen genomen worden wanneer ze vreedzaam actie voeren voor basisrechten: betere huisvesting en scholing. Maar in het Marokko van de jaren '70 en '80 is dat een misdaad waar je voor achter de tralies vliegt. Ik las nog niets over dit thema, maar het verhaal sprak me meteen aan. De leeslijst is dus weer een stukje langer geworden met toevoeging van dit boek.
Jan: Er zijn twee boeken waar in bijzonder naar uit kijk de komende maanden. Ik heb een voorliefde voor beeldende kunst en literatuur. Twee jaar geleden las ik Schipper & Zn van Cobi van Baars met op de cover een schilderij van Armando. De auteur is naast schrijfster ook schilder en schildert met woorden. Hoe zou dat in haar volgende boek Over het krakende ei zijn? De cover intrigeert me en in de aankondigingstekst staat dat het hoofdpersonage een studie doet naar de poëzie van Lucebert. Dan ben ik getriggerd.
Ik blanke kaffer van de Vlaamse auteur Paul Brondeel heeft ook zo’n opvallende cover. Het is een roman uit 1970 die opnieuw is uitgebracht en die handelt over de koloniale loopbaan van Adrian Cafmayer. Cafmayer houdt zijn armoedig forenzenbestaan in het grauwe Vlaanderen voor bekeken en reist in 1954 naar Elisabethstad in Congo, waar hij als douanebeambte hoopt een cent meer te verdienen. Rood van het stof en stinkend als een bok kan hij echter niet aan de hitte en de hoge werkdruk wennen. Bovendien wordt hij overmand door heimwee en eenzaamheid. Hij voelt zich een kafur, een vreemde: een onnozele Belg in ‘charming Africa’. Hoe gaat dat aflopen?
Gigi: Er zijn veel boeken in de lijst van april en mei die ik op mijn NTL lijst gezet heb maar er waren niet zo veel boeken die ik als parel zou bestempelen, waar ik reikhalzend naar uitkijk. Natuurlijk komt Veranderingen van Elizabeth Jane Howard uit in april en op dat boek zat ik al heel lang te wachten. Het laatste deel van de serie over de Cazalets is voor mij zeker een topper. Omdat ik dat nu al lees in het feuilleton op Hebban telt dat niet mee als nieuwe onbekende parel voor de maanden april en mei. Gelukkig komt er nog een boek uit waarbij mijn verachtingen hoog gespannen zijn. John Boyne, juist je leest het goed, de schrijver van onder andere De jongen in de gestreepte pyjama en Wat het hart verwoest komt met een nieuwe roman. Een ladder naar de hemel gaat over een schrijver met een writers' block. Dat klinkt niet origineel maar Boyne weet er een originele draai aan te geven en er een psychologisch sausje overheen te gooien. Daar ben ik erg benieuwd naar en ik hoop op een echte, mooie, glanzende parel.
Natalie: Een van de boeken waar ik naar uitkijk is het nieuwe boek van Joël Dicker: De verdwijning van Stephanie Mailer. Ik heb zijn eerste boek gelezen en zijn tweede boek ligt op mijn nog te lezen stapel. Ik hou van de combinatie literatuur en een zekere spanning. Het tweede boek dat zeker op mijn lijstje komt, is het nieuwe boek van Hanna Bervoets: Het rijk der zieken.
Helena: Erg origineel ben ik niet met mijn keuze, maar naast het nieuwe boek van John Boyne (Een ladder naar de hemel) kijk ook ik erg uit naar het nieuwe boek van Joël Dicker, De verdwijning van Stephanie Mailer. Houd onze blogs in de gaten, want binnenkort gaan jullie over het boek van Boyne al meer lezen. Het boek van Dicker hoop ik in de zomervakantie te gaan lezen, dat heb ik met zijn vorige twee boeken ook gedaan. Heerlijk om de tijd te hebben om zo’n klepper van ruim 600 bladzijden op je gemakje te lijf te kunnen gaan. Dicker schrijft op een zeer meeslepende manier en heeft zijn romans altijd zo geconstrueerd dat je eigenlijk maar één ding wilt doen: doorlezen tot je het boek uit hebt! Ik heb er nu al zin in!
We zijn benieuwd of jullie naar aanleiding van onze voorkeuren jullie leeslijstjes hebben kunnen aanvullen. Laat het ons hieronder maar weten. Of heb je zelf een leestip voor ons en voor onze volgers? Ook in dat geval lezen we het graag hieronder!