Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De Parels van augustus en september

op 04 augustus 2019 door

We zitten midden in de zomer, voor de meesten van ons een tijd waarin we op vakantie gaan en de tijd hebben om een (groot?) aantal van de boeken die we het hele jaar bij elkaar gespaard hebben eindelijk eens ook daadwerkelijk te gaan lezen. Maar de tijd schrijdt meedogenloos voort, want in augustus en september verschijnen er natuurlijk weer nieuwe boeken, waardoor er met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid nooit een eind zal komen aan onze lijst met boeken die we nog willen lezen. En dat is maar goed ook. Zoals jullie dat van ons gewend zijn, selecteerden de leden van de Literatuurclub voor jullie de boeken waar zij de komende tijd naar uitkijken en presenteren jullie hun Parels van augustus en september.

Saar: Voor de komende maanden kijk ik uit naar Wij, de overlevenden van Tash Aw. Zijn roman wordt vergeleken met de traditie van Albert Camus, een schrijver die ik leerde kennen door mijn enthousiaste Franse leerkracht. Camus en zijn schrijfstijl hebben mij sindsdien geïntrigeerd, dus een roman in dezelfde traditie spreekt mij ontzettend aan. Het verhaal gaat over Ah Hock, die zich met slechtbetaalde baantjes probeert recht te houden in het arme Maleisie. Maar dan begaat hij, schijnbaar uit het niets, een moord. Het thema van dit boek: 'hoe onbetekenend een mensenleven in onze huidige wereld kan zijn' spreekt mij enorm aan. Ik ben benieuwd hoe Tash Aw dit vorm heeft gegeven. 

Anne: Ik kon er uit alle mooie boeken natuurlijk weer niet maar ééntje kiezen (ik kan er ook makkelijk tien noemen), maar het zijn er twee geworden. De boeken waar ik in augustus/september het meest naar uitkijk zijn ten eerste Waar ik liever niet aan denk van Jente Posthuma, haar tweede roman die gaat verschijnen bij Uitgeverij Pluim. De debuutroman van Posthuma vond ik heel erg goed en dus kan ik niet wachten om te zien wat ze nog meer te bieden heeft! Ten tweede kijk ik het meest uit (wie niet) naar de nieuwe Margaret Atwood die op 10 september zal gaan verschijnen en het vervolg zal zijn op The Handmaid's Tale. De Testamenten verschijnt in de Nederlandse vertaling bij Prometheus en ik zit alvast te stuiteren! :)  

Ine: Wat zijn er veel mooie boeken op komst. Ik zie Cruise van Christophe Vekeman, een boek over deelnemers aan een ‘bezinningscruise’ op de Noordzee. Nog nooit las ik een boek van deze Vlaamse cowboy, maar ik hoor hem graag bezig als hij boeken bespreekt op radio Klara. Ook De onbevlekte van Erwin Mortier staat op mijn verlanglijst. Het is een vervolg op Marcel, dat ik samen met Nathalie en Gigi las. Dit boek belooft weer een mooi geschreven donker boek over familiegeheimen en oorlogsherinneringen te worden. En er zijn nog interessante boeken in aantocht, zoals Zonder liefde van Stefan Brijs, of De heilige van Martin Michael Driessen… Maar de parel waar ik echt op zit te wachten is Volt van Roderik Six. Jaren geleden las ik Vloed en ik was onmiddellijk verkocht door dit prachtige bevreemdende en beklemmende verhaal. Het wachten op zijn volgende boek Val duurde lang. Het boek vond ik zelfs nog wat bevreemdender en beklemmender. Het zijn erg beeldende en fantasievolle boeken die je na het dichtslaan met verwondering en vragen achterlaten, maar ze zijn machtig en rijk. Een heel ander boek, maar ook de moeite waard, is De boekendokter, waarin hij een verhaal weefde rond stukjes van zijn overleden vriend Thomas Blondeau. Maar nu zou het volgende V-boek dus op komst zijn. Eind september is het - hopelijk - zo ver. Ik doe mijn best om er niet al te heel erg, bijzonder, spectaculair veel van te verwachten, want dat maakt de kans op een ontgoocheling alleen maar groter (maar het lukt niet).   

Nathalie: Het is gevaarlijk om naar die verwacht-lijst te kijken omdat mijn boekenkasten nu al overstromen met boeken die ik nog ooit eens wil lezen en er echt eigenlijk niets meer bij kan. Tot hier toe kon ik het nog oplossen, maar hoe lang dat dat nog gaat duren, is mij een raadsel! Enfin, er komen dus dit najaar inderdaad terug tal van boeken uit, zeker ook van Vlaamse auteurs waarvoor het boekenbeursseizoen altijd wel het voornaamste is. Ik denk niet dat ik de enige van onze club ben die het vervolg wil lezen van de korte debuutroman Marcel van Erwin Mortier. De onbevlekte is een wat langere roman,waarin Marcel terug naar huis komt om uit te zoeken welk geheim er met zijn grootoom en naamgenoot aan het front mee met hem begraven is. Ik was erg te spreken over de prachtige schrijfstijl, de geschapen sfeer, het suggestieve van Mortier toen ik Marcel las. Ik las dit boekje samen met Gigi en Ine. Zal een van hen tweeën dit vervolgboek er nu ook uithalen? Ik ben benieuwd want ook wij weten van elkaar niet wat we kiezen... Ook klikte ik op de prachtige titel van het boek Op aarde schitteren we even van de Amerikaans-Vietnamese dichter en auteur Ocean Vuong. Toen ik de beschrijving en zelfs een 5-sterrenrecensie zag staan van Eus, die het boek met 5 sterren aanbeveelt, wist ik direct dat ik dit boek ook wil lezen!  

Jan: Natuurlijk kijk ik uit naar de nieuwe boeken van Erwin Mortier (De onbevlekte), Stefan Brijs (Zonder liefde), Hagar Peeters (De schrijver is een alleenstaande moeder) en Christophe Vekeman (Cruise), maar dit keer houd ik het op auteurs die dicht in de buurt wonen, in Tilburg. Auteurs die de moeite van het lezen meer dan waard zijn. De eerste is Bart Smout met zijn roman De geboorte van schuld. Kun je je schuldig voelen over iets waaraan je geen schuld hebt? Tijdens een demonstratie met een monstertruck vliegt het voertuig uit koers. Vijf toeschouwers overleven het niet, anderen raken zwaargewond. Onderzoek wijst uit dat de remmen van de truck defect waren, maar rechercheur Tahiri is ervan overtuigd dat bestuurder Dylan schuld heeft. In Tahiri’s poging daarvoor bewijzen te verzamelen, lopen feiten en emoties door elkaar. Het is een roman over een wereld die mensen hardhandig verdeelt in daders en slachtoffers. Het schrijversechtpaar Erik van Os en Elle van Lieshout komt met nieuw werk. Elle schreef eerder al de veelgeprezen roman Tante en komt nu met de vuistdikke roman Het verhaal van de voorzitter van de diepvriesvereniging. In haar eerste roman speelt Marieke een centrale rol. In deze roman is Marieke 33 jaar.Haar vader was vele vaders. Naast zijn bed overdenkt Marieke het voorbije leven met hem. In de sterfkamer ontmoet ze haar broers en zussen. Langzaam brokkelt haar vader af. Marieke omarmt de twijfel en sprokkelt haar vader weer bij elkaar tot hij een boek wordt dat ze kan sluiten. Erik van Os is bekend als schrijver van poëzie en verhalen voor kinderen. Maar hij schrijft ook voor volwassenen. Zijn nieuwe bundel Had ik maar leuke kinderen is bestemd voor volwassenen. Het zijn gedichten met een melancholiek randje, met rake observaties over vriendschap, liefde en de breekbaarheid van huiselijk geluk.

Gigi: Elke twee maanden krijgen we de strenge opdracht om op zoek te gaan naar één parel uit de boeken die de komende maand verwacht worden. Één boek mogen we nomineren en dat lukt me nooit. Ik zal uitleggen hoe dit komt. Ik ga op zoek naar titels bij het lijstje (kijk daar gaan we al, het is geen lijstje maar een Lijst met hoofdletter L) verwachte boeken van augustus en september. Natuurlijk klik ik niet elk boek aan in die lijst want dat kost me te veel tijd en, nog veel erger, te veel vinkjes voor mijn NTL-lijst. Zo zoek ik naar mooie titels en ik kwam Ik heb je sproeten in een pot gestopt (Malon Bakker) tegen. Dat klinkt toch prachtig, als een gedicht in één zin. Dat is niet helemaal vreemd want ik bof; het is een poëziebundel en die nomineer ik niet voor deze rubriek (maar voeg het boek wel stiekem toe aan mijn lijst). Ook kijk ik naar mooie covers en ik word geraakt door Er stroomt een rivier doorheen (Norman McLean). Er staat een prachtige beschrijving over een verhalenbundel. Gelukkig, verhalenbundels nomineer ik ook niet voor de parels (natuurlijk is het wel zo interessant dat ik ook dit toevoeg aan mijn lijst). Al snel zie ik een auteursnaam die me treft: Yaniv Iczkovits. De titel, De slachtersdochter en de cover zijn ook meer dan oké. De beschrijving van het boek doet me halverwege de tweede zin al klikken op de wil-ik-lezen-button en ik weet zeker dat er veel andere lezers zijn die dat ook zullen doen. Ik wil al niet meer verder kijken maar mijn oog valt op een boek in de lijst dat er direct onder staat. De kaalvreter heeft een bijzonder titel, een aparte cover en de naam, Machteld Siegmann trekt mijn aandacht, juist omdat ik die niet ken. Ja hoor, het blijkt een debuut. Nu weet ik het zeker; dit wordt mijn parel. Kan dat? Een boek van een onbekende schrijfster als parel bombarderen terwijl ik er misschien nooit meer iets van hoor (of lees). Nadenkend over dit dilemma scroll ik nog heel even naar beneden om nog een dichtbundel aan mijn NTL-lijst toe te voegen, namelijk De minderweter van Pieter de Bruijn Kops (ik lees zelden of nooit gedichten maar de herfsthaikoe in de beschrijving is geweldig dus ik klikte toch). Nu is het genoeg dacht ik, ik kap er mee! Dit denkende valt mijn oog toch nog op het boek dat er direct onder staat. Naam klopt, titel bevalt en cover is apart. De Verborgen verbintenissen van Delphine de Vigan. Ik ben aangekomen bij 13 augustus, de rest van die maand (begin me niet over september) bekijk ik niet meer. Ik heb alweer 6 boeken aan mijn lijst toe gevoegd. Basta! Genoeg! Ik zoek niet verder. Het boek van Vigan wordt de parel waar ik naar op zoek was en ik denk dat ik hiermee iets heel moois nomineer. (Wat ben ik blij dat ik de filter Nederlands vooraf had aangeklikt.) 

Helena: Alhoewel ik er vanwege een verhuizing op korte termijn geen tijd voor ga hebben, kijk ik desalniettemin uit naar het nieuwe boek van Griet Op de Beeck, Let op mijn woorden. Ik lees haar boeken heel graag en geniet altijd enorm van de Vlaamse taal. Verder kijk ik uit naar De kat en de generaal van Nino Haratischwili (inderdaad, die van dat hele dikke boek Het achtste leven (voor Brilka)) Met 704 bladzijden is De kat en de generaal aanmerkelijk dunner dan Brilka, maar evengoed blijft het een parel waar ik te zijner tijd van hoop te gaan genieten.

Jullie lezen het, er zijn weer meer dan genoeg boeken waar wij enthousiast over zijn! Welk boek hebben jullie op jullie leeslijstje gezet? Of hebben jullie zelf een boek waar jullie naar uitkijken en dat jullie willen aanraden?



Reacties op: De Parels van augustus en september

Meer informatie

Gerelateerd