Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De parels van december en januari

op 01 december 2019 door

Het is december, de feestmaand. Uiteraard hopen wij van Literatuur onder de Loep weer heel veel boeken in onze schoen en onder de boom aan te treffen deze maand. Wie weet zit er wel dat gloednieuwe boek in dat deze maand nog verschijnt. En anders is het altijd fijn om je Wil ik lezen plankje weer eens aan te vullen met nieuwe titels. Hopelijk vinden jullie tussen onze parels ook inspiratie voor jullie eigen leeslijstjes!

Tea Tussen de vele ‘te verwachte boeken’ bleef mijn aandacht hangen bij Wittgensteins minnares van David Markson. Ik ken de auteur nog niet, maar de naam Wittgenstein wel en ik ben benieuwd wat Markson te vertellen heeft in deze postmoderne roman. De kritieken spreken van hypnotiserend en prachtig proza en beloven beloven ruim voldoende stof tot nadenken, genieten en verbazen. Ik maak graag kennis met David Markson. 

Hetty Ineens is het alweer tijd voor de parels voor de komende twee maanden, vol goede moed, of wellicht met lichte angst voor een snelgroeiende NTL-lijst begon ik de lijsten met nieuw uit te komen boeken door te bladeren… Waar ik de vorige keer veel moeite had met kiezen bleek het dit keer een stuk eenvoudiger te zijn. Even bleef ik hangen bij intrigerende titels als De stille fanfare en Synchroonliefde, maar ik ben geen echte poëzie-lezer dus ik liet ze aan me voorbijgaan. Het volgende boek dat mij opviel was De lessen van meneer Picquier van Marc Roger, over een gepensioneerde boekhandelaar in een verzorgingshuis, door ziekte kan hij zelf niet meer lezen maar vindt iemand bereid om hem dagelijks voor te lezen, zo ontstaat een bijzondere vriendschap. Tja een boek over boeken…need I say more? Maar toch is dit niet het boek geworden dat ik wil tippen, deze eer gaat naar Stedevaart van Jan Brokken! In dit boek neemt Brokken de lezer mee in 20 non-fictie-verhalen waarin steeds een plaats en persoon, meestal een kunstenaar, centraal staat; zo vertelt hij over Mahler, Mordani en Hobbema. Ik kan alvast niet wachten tot dit boek uitkomt, onlangs heb ik Brokken op boeiende wijze horen vertellen over zijn boeken en die bevlogen manier van vertellen in combinatie met kunst maken dat ik vast erg ga genieten van dit boek!

Ine Ik kies voor De Tanners van Robert Walser. Al een hele tijd wil ik graag iets van Robert Walser lezen, maar het komt er maar niet van. Nu lijkt ook De Tanners me een boek dat ik graag ga lezen. Het gaat over een gezin met drie broers en een zus. En Walser beschrijft hun dagelijkse levens in een "luchtig, vreemd en heerlijk helder verhaal." Blijkbaar is hoofdpersoon Simon heel erg op zijn vrijheid gesteld en stapt hij onbevangen de wereld in, wat natuurlijk leidt tot conflicten en confrontaties met de anderen in de samenleving die zich liever plooien naar de maatschappelijke regels en conventies. Het kan haast niet anders of dit is een boeiend boek.

Anne Ik kijk de komende twee maanden het meest uit naar Het duikersspel van Jesse Ball. Ik las zijn eerdere roman voor Hebban, Census en vond het te gek, hoewel het tegelijk ook een onmogelijk moeilijk te begrijpen roman was. Tegelijk was ik er wel heel erg van onder de indruk, zonder precies te kunnen aanwijzen waar dat door kwam of het boek helemaal te kunnen doorgronden. Daarom ben ik heel erg benieuwd naar dit nieuwe boek en met wat voor ervaring Ball de lezer deze keer zal opzadelen. 

Harriet Jaren geleden las ik Nachttrein naar Lissabon van Pascal Mercier. Wat een indrukwekkend boek was dat. Over een leraar die midden in zijn les weggaat en de trein neemt naar Lissabon. Aanleiding hiertoe is een boek dat hij gelezen heeft van de Portugese arts Amadeu de Prado. In Lissabon gaat hij op zoek naar sporen die Prado heeft achtergelaten om zo een andere invulling te kunnen gaan geven aan zijn leven. Nu verschijnt er in januari een nieuw boek van deze schrijver: Het gewicht van de woorden. Ook dit boek belooft weer een mooie filosofische reis te worden met als thema’s liefde,verlangen, eenzaamheid en de kracht van taal. Ik kijk er nu al naar uit.

Nathalie Ik heb de indruk dat de meeste nieuwe boeken van het najaar tot en met november uitkomen, zodat ze klaar liggen voor bij Sinterklaas en onder de kerstboom. In december en januari is er best nog wat nieuws te rapen, maar toch niet de grote kleppers denk ik. Mijn oog viel op een boek dat een bestseller werd in Spanje, en er al vijf herdrukken kreeg. Het belooft een rauw debuut te zijn over het menselijke aspect van armoede en geweld in een land in vrije val: Nacht in Caracas van de Venezolaanse Karina Sainz Borgo. Als dit boek vol Latijns-Amerikaanse metaforen zit zoals beloofd wordt door de lovende persuitingen, is dit een boek dat op mijn lijstje komt om meer over de huidige situatie in dit land te weten te komen. En wat dat met mensen doet, vooral dat. 'Nacht in Caracas is het krachtige verhaal van een vrouw die wordt geconfronteerd met de meest extreme omstandigheden en een ijzingwekkende herinnering aan hoe snel sociale omstandigheden kunnen veranderen, overal, op ieder moment.'

Ellen "Probeer je te beperken tot één boek alsjeblieft waarover je kort iets zegt" is de opdracht. Nou. Oké. Een goede nachtrust van Peter 4deb04661df5a644ec16ebee2d3e9e6d.jpgBuurman. Debuut. Klaar. Meer weet ik vooralsnog niet.

Wel weet ik dat Buurman de verkeerde voetbalclub supportert, bij Boeken FM Rob van Essen net zolang heeft gepromoot totdat ik me verplicht voelde het uitstekende Visser (dat beter is dan Librisprijswinnaar De goede zoon) aan te schaffen en te lezen, én dat het eerste deel van de slotzin van de beschrijving me enorm aantrekt: 'Een humoristische, magisch-realistische roman over slapen en wakker liggen [...].' Het tweede deel van die zin legt de lat, wat mij betreft, te hoog.
Kan niet misgaan, dit boek, want in het slechtste geval is het een buitengewoon prettig (luister?)boek om bij in slaap te vallen....

Jan Er blijven maar mooie boeken verschijnen. Ik kijk wel een beetje uit naar Finse dagen van Herman Koch. Deze roman verwijst naar de periode dat hij als negentienjarige in Finland was. Veertig jaar later is hij terug en neemt zij eigen geschiedenis onder de loep.

Van Jurriaan van Eerten verschijnt een debuutroman met de titel Buiten Beeld. Uitgangspunt is De Gier, de beroemde foto van Kevin Carter. En als beeldende kunst en literatuur verbonden worden dan word ik nieuwsgierig. Bovendien speelt het zich in Venezuela af, een plek waar alles in beweging lijkt. Het verhaal gaat over betrokkenheid en schuld, over wat echt is en wat we graag willen geloven.

Ik las eerder al Klaproos, de debuutroman van Anne-Fleur van der Heiden. Ze komt in januari met haar eerste dichtbundel, Zaailingen. “Deze poëzie is grappig, ernstig en meeslepend, over wat veiligheid is en wat onvermogen. En hoe je zonder wortels tóch een thuis opbouw,” zegt de uitgever. Dat wil ik dan graag eens lezen.

Helena Aan mijn lijstje is Zij van Jennifer Weiner toegevoegd. Een lekker dik boek met een kleurrijke kaft die omschreven wordt als een ‘veelomvattende roman over het leven van twee zussen die geconfronteerd worden met grote levensvragen in een snel veranderende wereld’. Het boek gaat over Jo en Bethie Kaufman die opgroeien in de jaren vijftig en zestig in de buitenwijken van het snel veranderende Detroit. De zussen verschillen als dag en nacht van elkaar en ondervinden op hun pad naar volwassenheid de nodige obstakels die veel vrouwen zullen herkennen. Anderzijds merken ze ook dat de kansen en mogelijkheden voor vrouwen toenemen, maar niet voor iedereen. Mijn interesse is gewekt!

Voegen jullie boeken van onze selectie toe aan jullie leeslijstjes of hebben jullie een tip voor ons en onze volgers? We lezen jullie reacties graag!



Reacties op: De parels van december en januari

Meer informatie

Gerelateerd