Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

De parels van juni en juli

op 04 juni 2018 door

De zomermaanden komen in zicht. Voor veel mensen betekent dit vakantie, wat dan ook weer extra leestijd kan opleveren. Weet je nog niet welk boek je mee moet inpakken? Geen nood, we hebben weer een mooie reeks tips voor je klaar.

2fd45b09ff9590495bda1117389c95de.jpgSigried: Het boek waar ik nieuwsgieriger naar ben is Hart tegen hard, de debuutroman van Aurélie Valognes. Het boek zou gaan over Ferdinand Brun “een nare oude man, hij maakt ruzie met iedereen die zijn pad kruist. Het enige levende wezen dat hij om zich heen kan verdragen is zijn hond Daisy. Maar als Daisy verdwijnt en Ferdinand te horen krijgt dat hij zal moeten verhuizen naar een bejaardentehuis, breekt hij. Het zijn net zijn buren, de 10-jarige flapuit Juliette en de pittige oude dame Beatrice, die hem doen inzien dat het leven een stuk mooier wordt met mensen om je heen.”De korte inhoud deed me zowel denken aan Een man die Ove heet van Fredrik Backman als aan De 100-jarige die uit het raam klom en verdween van Jonas Jonasson, twee boeken die me ontzettend veel leesplezier bezorgd hebben. De lat ligt hoog, jullie horen binnenkort of het boek aan al mijn verwachtingen voldeed.

e1403c34bfff5a092f8c9dfba2e53743.jpgJan: De Westhoek in Vlaanderen blijft me trekken. De historie van de Eerste Wereldoorlog, die op 11 november 1918 ten einde kwam door de ondertekening van de wapenstilstand in de treinwagen in Compiègne, vind je er overal. Op Belgische bodem vielen 600.000 slachtoffers en om die te gedenken is in Zillebeke een enorm land-art kunstwerk gebouwd van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen. Het publiek werd de voorbije jaren gevraagd voor € 5,-- een beeldje te maken dat deel uitmaakt van die installatie. Natuurlijk deed ik mee. Mijn naam werd gekoppeld aan Henri Louis Dockx die op 22-jarige leeftijd sneuvelde. Op deze manier raak je toch meer betrokken bij deze oorlog.  Bij die installatie is een poëziepad ingericht met gedichten van de ‘War Poets.’ http://www.cwrm.be/nl/600-000-beeldjes Ik kijk uit naar het boek Klaproos van Serge Simonart. Het boek gaat dan wel niet specifiek over deze oorlog, maar juist over hoe iemand die de hel overleefde zijn leven verder inrichtte. Hoofdpersoon is Victor Walgraeve, een van de laatste veteranen. De uitgeverij zegt over het boek: “Door zijn verhaal te vertellen wil Victor ons waarschuwen, wapenen en behoeden voor nog meer vergissingen, want wie de geschiedenis vergeet, is gedoemd haar te herhalen. Alleen dan heeft hij niet voor niets geleefd. Hij zal berooid sterven, maar zijn memoires vormen een onbetaalbare nalatenschap.”

49e605e6bc8296df2233c738418ec989.jpgIne: De zomer hangt in de lucht, de vakantie komt eraan! Voelen jullie dat ook? Daarom heb ik een toepasselijk boek uitgekozen: Mijn kinderjaren in de Provence van Marcel Pagnol. Dit boek bundelt twee autobiografische werken van hem: De gloriedagen van mijn vader (dat vorig jaar als afzonderlijk boek uitkwam - het staat al zo lang op mijn wil-ik-lezenlijst) en Een kasteel voor mijn moeder. Van Pagnols werk heb ik al vaker genoten in theaterzalen en op film. Een boek van hem las ik nog niet, maar dat kan niet anders dan goed zijn, toch? En ook al zijn zijn thema's zeker niet altijd vrolijk en warm, wat past er nu beter in de aanloop naar de zomer dan een boek met 'de Provence' in de titel?

e6ee52b3fe8c8b8dc5e18db7f1d76d6d.jpgAnne: Moeilijk kiezen weer, maar het meest kijk ik uit naar Want de avond van Anna Enquist. Ik ben groot fan van Enquists boeken, vooral omdat er vaak ook zoveel muziek in zit en dit mijn twee grootste hobby's bij elkaar brengt. Want de avond is daarbij ook nog eens super actueel en ik ben heel benieuwd hoe verschillende personages omgaan met die traumatische gebeurtenis die hen voor altijd zal achtervolgen, zelfs wanneer ze op de vlucht slaan. 

7bed887c3f769ed8afd4951ca68fe1e6.jpgHeleen: Als liefhebber van De acht bergen viel mijn oog direct op het nieuwe boek van Paolo Cognetti: De buitenjongen. Hoofdpersoon in dit boek is een eenzame man van in de dertig. Zijn leven in Milaan is vastgelopen en hij mist de bergen (daar zijn ze weer!) van zijn jeugd, waar hij al tien jaar niet meer is geweest. Daarom besluit hij een hut te huren op tweeduizend meter hoogte en een paar maanden lang te leven op een manier waar hij vroeger stiekem van droomde: zielsalleen, omringd door wat dieren en zijn favoriete boeken. Wekenlang ziet hij niemand, tot er ineens toch een gestalte opdoemt. Het boek zou moeten gaan over de schoonheid van eenzaamheid, vriendschap, onze band met de natuur en met familie en zou een logisch geheel moeten vormen met De acht bergen. Ik ben heel benieuwd!

09d6508a9bf8e714f89108cd4843b731.jpgNathalie: Ik twijfelde voor de komende 2 maanden tussen drie titels om hier te noemen: één boek dat afviel is eigenlijk een nieuwe druk van een klassiek werk bij L.J. Veen: Malafrena van Ursula LeGuin, waarvan de samenvatting me zeker nog ontzettend aanspreekt. (LeGuin zou eigenlijk bekend zijn als sciencefiction & fantasy-schrijfster maar dit vroeg-realistische werk wordt toch als een literaire klassieker voorgesteld.) Viel ook af na ampele overweging: Want de avond van Anna Enquist. Enquist is wel een grote naam in Nederland, maar ik heb nog niets van haar gelezen om haar stijl te leren kennen en ik ben ook niet zeker of dit nieuwste werk zou werken als kennismaking natuurlijk. Het boek dat overblijft en dat ik hier wil voorstellen, is van een Zweedse schrijfster waar ik al een prachtig boek van heb gelezen. Haar naam is Majgull Axelsson en haar nieuwste werk in het Nederlands dat hier uitkomt in juli, is Jouw leven en het mijne. Het boek dat ik al van haar (in het Zweeds) las, is Ik heet geen Miriam, een verhaal over een oudere vrouw met een geschiedenis uit de tweede wereldoorlog dat ik prachtig en indrukwekkend vond. In Jouw leven en het mijne gaat het terug over een oudere vrouw, de 70-jarige Märit, die eindelijk de trauma's uit haar jeugd probeert te confronteren en verwerken door tijdens een treinreis in haar oude universiteitsstad, Lund, waar ze geneeskunde studeerde, uit te stappen en waar ook haar verstandelijk gehandicapte broer, Lars, in die tijd in een instelling zat. Een halve eeuw later probeert ze deze gebeurtenissen eindelijk een plek te geven. Ik ben benieuwd of dit ook even veel indruk zal maken als mijn eerste boek dat ik van haar gelezen heb! 

a51cd903d72e12d342aa256c93a876d3.jpgNatalie: Het boek waar ik naar uitkijk is Want de avond van Anna Enquist.  Het is het vervolg op haar laatste roman 'Kwartet', die ik samen met mijn fysieke leesclub heb gelezen. 'Want de avond valt' gaat verder waar 'Kwartet' is geëindigd. Ik ben wel heel nieuwsgierig hoe het verder gaat met de hoofdpersonages. 

6715896ca1cdbcd068ed3dcad9be8ae8.jpgHarriet: Op het gevaar af dat dit boek door andere ook als pareltje wordt genoemd, is De buitenjongen van Paolo Cognetti voor mij toch wel het boek waar ik naar uitkijk. Zijn eerste boek en ook meteen bestseller De acht bergen las ik van de winter op vakantie in de bergen van Frankrijk. Wat is er mooier dan om ook zijn tweede boek in de bergen van Frankrijk te lezen deze zomer. Een verhaal over bergen, boeken, eenzaamheid en de band met de natuur dat volgens de uitgever een logisch geheel vormt met zijn eerste boek, wat wil een mens nog meer in zijn vakantie? En de cover van dit boek is ook nog schitterend. Laat dat boek maar komen wat mij betreft.

9d3cd6094426f76b569bdab25ee6f07e.jpgGigi: Zet je leesstoel alvast maar klaar voor deze zomer want er komen prachtige boeken aan in juni en juli. Bij het doorkijken van de lijst met te verwachten boeken heb ik mijn nog te lezen stapel weer aangevuld met groot aantal boeken maar er kan er maar één de parel van deze twee maanden zijn. Dit keer viel mijn oog op een bijzondere titel. De meermin en de courtisane belooft een beetje mystiek en misschien wel wat magie in een historische setting. Wat moeten we denken van een koopman die op een dag te horen krijgt dat zijn schip verkocht is voor een meermin? Imogen Hermes Gowar baarde veel opzien met haar debuutroman over klasse, familie en vrouw zijn in het Londen van de achttiende eeuw. Dit lijkt voor mij de perfecte roman om mijn zomervakantie mee te starten.

Welke boeken willen jullie tijdens jullie vakantie absoluut lezen?



Reacties op: De parels van juni en juli

Meer informatie

Gerelateerd