Es lebe Deutschland, Land der Bücher!
In de aanloop naar de zomer kwam ik geregeld tegen wat de favoriete buitenlandse reisbestemmingen van Belgen en Nederlanders zijn. En behalve dat we heel graag respectievelijk naar Nederland en België op reis gaan, trekken we vooral ook naar andere landen in de buurt.
Natuurlijk hoort bij elk van die bestemmingen een passend reisboek of een passende reisherinnering. Na Frankrijk, Spanje en Italië zijn we nu in Duitsland aanbeland. Hier zijn onze boekentips!
Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans
HARRIET
Een tuin aan de Elbe van Marion Lagoda. Niet zo’n heel bekend boek maar zeker de moeite waard om te lezen wanneer je van een stukje geschiedenis en natuurbeschrijvingen in een boek houdt. Mooie, gedetailleerde en beeldende beschrijvingen van alles wat met tuinen en bloemen te maken heeft, naast een verhaal dat los gebaseerd is op het levensverhaal van Else Hoffa, die hoofdtuinierster was bij de familie Warburg in Hamburg-Blankenese tijdens het interbellum.
CIES
De ondergang van Hans Erich Nossack, een boek uit 1948, is een korte semi-autobiografische roman over het geallieerde bombardement van Hamburg in 1943 en hoe overleefden hun leven weer proberen op te pakken na het bombardement en de vernietiging van een groot deel van de stad. In de literatuur die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog is er niet zo heel veel waarin aandacht is voor het leven van gewone Duitsers. Ik ben benieuwd hoe De ondergang zich verhoudt tot Het stenen bruidsbed van Harry Mulisch uit 1959.
TEA
Voor Duitsland kan ik niet goed kiezen, er is zoveel moois geschreven om aan te raden! Ik heb kort geleden met volle teugen genoten van Het keerpunt van Klaus Mann. Een uitgave van Privé-domein. Deze auteur weet van het begin tot het einde te boeien in zijn autobiografie. Een heel leven vol geschiedenis, herinneringen over zijn jeugd, zijn familie, schrijverschap, politiek, gemaakte keuzes en veel meer maken dat Klaus Mann een portret van zichzelf maakt dat getoond mag worden!
Wolfstijd van Harald Jähner is niet echt vakantielectuur wat betreft het thema, maar leest beslist niet als zware kost. Het gaat over de tijd waarin Duitsers zich moeten verhouden tot WOII die net achter hen ligt. Een leerzaam boek waarin je met soms verbazing leest hoe levens weer opgepakt worden. Hoe zit het met het schuldgevoel en hoe wordt het land weer opgebouwd? Wat te doen met verdachten en daders?
En natuurlijk niet te vergeten Naar zee van Dörte Hansen, een fijne, gevoelige roman die sober geschreven zoveel weet op te roepen, dat je je waant op het Duitse Waddeneiland en meemaakt hoe de historisch gegroeide gemeenschap onderhevig is aan veranderingen en wat de gevolgen daarvan zijn. Familiebanden spelen een rol, maar ook het oprukkende toerisme dat niet voor iedereen even goed uitpakt. Dörte Hansen, wie nog niets van haar las kan ook nog heel fijne leesuren tegemoetzien met Het oude land en Middaguur.
GIGI
Het eerste boek van een Duitse auteur dat in me opkwam speelt zich af op een Spaans eiland. Daarnaast vond ik vijf romans op mijn lijst die van Oostenrijkse auteurs zijn. Dus wel uit het Duits vertaald, ze gaan deels over Duitsland maar ze passen toch niet volledig in dit plaatje. Verder kom ik bij veel Nederlandstalige boeken uit die op enige wijze over de Tweede Wereldoorlog gaan en dus deels in Duitsland afspelen. Bijna had ik het opgegeven toen ik toch nog even mijn Top 50 doorkeek. Ja hoor, daar stond De Buddenbrooks van Thomas Mann (alweer een klassieker) hoog genoteerd. Dat is natuurlijk oer-Duits en daarbij razend prachtig. Buiten het mooie familie verhaal, dat zeer de moeite waard is om te lezen, komen er ook heel wat vakanties aan zee in voor. Lekker dik, heerlijk om een vakantie door te komen.
INE
De titel past helemaal niet bij het zomerse thema, maar toch wil ik hier Nieuwjaar van Juli Zeh tippen. Het speelt zich af op een van de Canarische Eilanden en daar is de zomer nooit ver weg - zou dit het boek zijn waar Gigi eerst ook aan dacht? De hoofdpersoon en zijn vrouw verblijven er tijdens een kerstvakantie. Hij heeft schijnbaar alles wat zijn hart wenst, maar voelt zich de laatste tijd niet zo goed in zijn vel. Fietsen lijkt hem daar een uitstekende remedie tegen en het eiland een ideale plek om dat te doen. Al rondrijdend komen veel herinneringen naar boven en wanneer hij bij een bepaalde plek vermoedt dat hij er al eerder is geweest, graaft hij nog dieper in zijn verleden... Een mooi boekje met een knappe spanningsboog - ideaal voor in de zomer, toch?
Lezen jullie vaak boeken uit Duitsland? Misschien in het Duits? We nemen za graag op in deze Boekhouding, laat de tips dus maar komen!
Dit was de laatste van onze zomerbestemmingen. Hopelijk hebben jullie genoten van onze boekenreisjes naar de buurlanden. Wie weet gaan we volgend jaar de wijde wereld in... Of blijven we nog dichter bij huis...