Finale Internationale Dikke Kluiven Weken & M,M & T-O
Nog eenmaal...
Vandaag presenteren we de laatste Kleppers, Turven en andere Dikke Pillen van dit jaar. Speciaal voor de lezers die niet lui achterover willen leunen, maar wel al klaar zijn met hun Reading Challenge 2018, hebben we nog eenmaal een enorme stapel Forse Kluiven op een rij gezet om de laatste weken van 2018 door te komen.
Als je terug wil kijken naar Duitse en Nederlandstalige knoeperds, dan verwijs ik naar het eerste verhaal over de Kleppers. Zoek je meer Franse, Italiaanse en Scandinavische turven dan kun je die terug vinden in ons tweede artikel. Vond je in die artikelen onvoldoende stof tot lezen, dan vind jij vast in dit artikel de ultieme tips om onze Internationale Dikke Kluiven weken goed af te sluiten.
Dit keer gingen we opzoek naar Spaanse literatuur, oorspronkelijk Engelstalige boeken en lijvige romans met een Oosters tintje. Natuurlijk hebben we, zoals aangekondigd, nog een speciale categorie aan de lijst met Kleppers toegevoegd. Jan heeft namelijk een grote verzameling boeken over schrijvers, biografieën van bekende en iets minder bekende auteurs.
Als je helemaal de smaak de pakken hebt, in 2019 lustig door wil gaan met het lezen van lijvige lastpakken maar ook een beetje hulp kunt gebruiken door samen te lezen, dan hebben we een heel mooi project voor je in petto. Lees maar snel door.
Bekend en ook minder bekend Spaans werk
Carlos Ruiz Zafon:
- De schaduw van de wind: blz. 560
- Het spel van de engel: blz. 552
- De gevangene van de hemel: blz. 320 (echt geen klepper, maar lezen is een must)
- Het labyrint der geesten: blz. 848
Gabriel Garcia Marquez:
- Honderd jaar eenzaamheid: blz. 464 (oei, net geen klepper)
- Liefde in tijden van cholera: blz. 512
Ildefonso Falcones
- Kathedraal van de zee: blz. 688
Jaume Cabré
- De bekentenis van Adria: blz. 680
Elsa Morante
- De geschiedenis: blz. 650
Angele van Baalen: "Ik lees nu De geschiedenis: redelijk kleine letter, grote bladzijden."
Een niet te tillen pil, een Klepper die mij buikpijn bezorgde en hier en daar een klassieker.
George Eliot
- Middlemarch: blz. 1024
Paul Auster
- 4321: blz. 944
Donna Tart
- Het puttertje: blz. 928
James Joyce
- Ulysses: blz. 864
Richard Russo
- Brug der zuchten: blz. 733
- Niemands gek: blz. 704 (lees ook het vervolg Allemans gek: net geen klepper)
Henry James
- Portret van een Dame: blz 728
Hanya Yanagihara
- Een klein leven: blz. 725
John Irving
- Bidden wij voor Owen Meany : blz. 624
Charlotte Bronte
- Jane Eyre: blz. 621
John Boyne
- Wat het hart verwoest: blz. 608
Daar heb je Murakami weer. Zeer geliefd en goed in het schrijven van Kleppers.
Haruki Murakami
- De moord op Commendatore - Deel 1 & 2: blz. 1036
- 1q84 - De complete trilogie: blz. 1296
Boleslaw Prius
- De pop: blz. 928 (welbeschouwd ligt Polen ook best oostelijk)
Min Jin Lee
- Pachinko: blz. 512
Dit is een speciale categorie en Jan heeft er een kast vol van.
Onno Blom
- Het litteken van de dood en Memoires van een biograaf (over Jan Wolkers): Blz. 1162
Georges Vermeersch
- Hugo Claus Familiealbum en Hugo Claus de Jonge Jaren: blz. 256 en blz. 400 (samen genoeg voor een Klepper avontuur)
Annemiek Recourt
- Moralist van ontrouw en J. Greshoff (over Jan Greshoff) Blz. 900
Wim Hazeu
- Slauerhoff: blz. 856
Eva Roovers
- Boud (over Boudewijn Buch) blz. 574
Jaap Goedegebuure
- Kellendonk: blz. 552
Vic van de Reijt
- Elsschot: blz. 414 (net geen Klepper maar het gaat wel over Elsschot!)
Jan: "Door het lezen van een biografie krijg je soms een totaal ander beeld van een auteur."
Mirjam van Hengel
- Een knipperend ogenblik (over Remco Campert) blz. 512
Maaike Meijer
- Hemelse mevrouw Frederike, Biografie van Fritzi Harmsen van Beek (1927-2009): blz.512.
M, M & T-O als ultieme tip
Als je nu echt veel tijd hebt, kun je de laatste weken van het jaar gebruiken voor de ultieme Klepper van de afgelopen jaar. Tijdens de Dikke Kluif weken, werd het boek al hier en daar genoemd. Sommigen zijn ook al heel dapper gestart terwijl anderen nog aarzelend afwachten en moed verzamelen. Heb je voldoende tijd? Dan ga je natuurlijk nog proberen dit boek te lezen en mee te laten tellen voor de Reading Challenge 2018. Het boek kaapte dit jaar de Europese Literatuurprijs weg waarbij zowel de auteur als zijn Nederlandse vertalers Edith Koenders en Paula Stevens in de bloemetjes werden gezet. En heel wat recensies waren al zeer lovend over dit boek.
Waar hebben we het over?
Max, Mischa en het Tet-offensief – Johan Harstad
Laat ons vooral weten wie het aandurft om deze superkluif op te pakken om het voor 1 januari 2019 uit te lezen. Je kunt dit boek misschien ook wel tot half januari laten liggen. Natalie kwam namelijk met het voorstel om deze dikke kluif van maar liefst 1229 blz (1022 in e-bookversie) samen te lezen.
Moed verzamelen is nu niet meer nodig want dat hebben wij al voor je gedaan. Alleen ploeteren hoeft ook niet meer want we gaan elkaar helpen. Wat moet je wel nog doen? Enkel een goede planning in je leesagenda maken, goed opletten op de Literatuurclub-spot en met ons mee gaan genieten van een nieuw leesfeuilleton met eigen exemplaren!
Een groot aantal leden van de Hebban Literatuurclub gaat deze roman als feuilleton lezen in de eerste helft van 2019. Verspreid over bijna zes maanden tijd, gaan we samen de zes delen van het boek lezen en bespreken. En jullie gaan natuurlijk meedoen! Op 16 januari gaan we het startsein geven op onze spot. Daarna nemen we tijd tot maar liefst eind juni om het boek samen te lezen en te bespreken. Lees je wat sneller? Start dan wat later met lezen zodat je toch kan aanhaken! Lees je wat trager? Geen probleem! Het gezellige café en de verschillende artikels blijven bereikbaar voor commentaar, en je kan altijd al deze Kerst beginnen met lezen of doorlezen tot kerst 2019...
Eind december 2018 gaan we je nog eens aan dit langetermijnproject herinneren zodat je je 'goede voornemens'-lijstje hiermee kan aanvullen. En dan starten we ergens half januari met een eerste gezellig Noors wintercafé. Dit is alvast een eerste “save the bookdate”! Natalie en Nathalie hebben toegezegd om dit samen in goede banen te leiden.
- Zijn er kleppers uit dit artikel die jou nu aanspreken? Nog dikke kluiven waar jij nu aan het knabbelen bent? Hebben we belangrijke Turven over het hoofd gezien? Laat het ons allemaal hieronder weten!
- En wil jij die prijswinnende Noorse turf samen met ons lezen in 2019? Natuurlijk wil je dat. Inschrijven is niet nodig, hier melden dat je mee wilt lezen vinden we heel plezant. Wij zijn razend benieuwd naar jouw ambitieuze leesplannen!
- Ben je minder ambitieus? Geen nood want ambitieus zijn, is zeker niet noodzakelijk om heerlijk te genieten van boeken. Speciaal voor de rustig-aan-lezers en voor de lezers die aanhikken tegen de laatste loodjes van hun challenge hebben we zeer binnenkort tips voor Fleppertjes! Weet je niet wat Fleppertjes zijn? Houd dan onze spot weer goed in de gaten want deze dotjes zouden wel eens helemaal kunnen passen in jouw leesflow of jouw redding kunnen zijn in een laatste rush van je Reading Challenge.