Geen Daden maar Woorden Festival
Het Geen Daden maar Woorden festival is van een voorleesavond in 1997 in de bibliotheek uitgegroeid tot een volwaardig literair festival. Afgelopen zaterdag 13 oktober 2018 was ik erbij. Een mooie en zowaar zwoele oktoberavond. Het festival is een avondvullend programma rond het Deliplein op het schiereiland Katendrecht Rotterdam.
Rondom het Deliplein zijn 4 locaties waar je je kan laven aan muziek, literatuur en ‘spoken word’. Aan de hand van een blokschema moet ik een keuze maken welke programma’s ik wil bijwonen. Lastig al die keuzes. Ik kies voor de Kantine Walhalla. De schrijvers die daar hun opwachting maken, wil ik graag horen.
Club Debuut
Marjolein van Heemstra interviewt Sytske van Koeveringe over haar debuutroman Het is maandag vandaag uit 2017. Van Heemstra zegt over het debuut van Sytske: “een meanderend verhaal dat langzaam ontspoort.”
Het is een leuk en vrolijk interview. Het ging niet alleen over haar boek maar ook over hoe het is om te debuteren. Wat haar ervaring hiermee is? Sytske besefte dat ze kon kiezen uit verschillende uitgeverijen. Zij koos voor De Bezige Bij omdat ze bij deze uitgeverij een goed gevoel bij had. Maar het was best eng om te debuteren. Het debuteren heeft Sytske niet afgeschrikt.
Momenteel is zij bezig met een tweede roman maar daar wil ze nog niet veel over kwijt. Alleen dat het over een bedrijf gaat die handleidingen schrijft over vanzelfsprekendheden.
Sytske wist me echter niet zo te enthousiasmeren dat ik haar debuut zou willen aanschaffen.
Sytske: “Hoi Boekenland! Jullie komen niet van mijn af”.
Muziek
Tijd voor de Vlaamse rapper Brihang. Hij tast de grens af tussen hiphop en poëzie. Ik ben niet zo'n liefhebber van rap maar eerlijk gezegd kon ik zijn poëzierap wel waarderen. Heel orgineel.
Interview
door Marco Martens
Nina Polak en Aafke Romeijn praten respectievelijk over hun boeken Gebrek is een groot woord en Concept M. Duidelijk twee schrijvers met verschillende thema’s in hun werk.
Nina hoeft niet zo nodig een punt te maken in literatuur. Als zij een verhaal schrijft is het van A naar B. Zij houdt van het ‘ronddolen in fictie’. Voor haar is een boek ‘ wat er tussen twee kaften gebeurt’. Het gaat om ‘het gehele ding, om het lezen zelf’.
Aafke houdt daarentegen wel van om een punt te maken, de urgentie. Een punt maken en daar op terugkomen, iets aan toevoegen en nuanceren. Zij volgt graag de politiek. In haar werk is zij beter in het beschrijven van dingen, over verhoudingen.
Ook geven zij antwoord op de vraag hoe ze omgaan met kritiek en reacties via de sociale media. Aafke krijgt reacties via lange mails. Als Nina kwetsende opmerkingen krijgt, reageert ze met een positief antwoord of zij wijst op spelfouten. Het komt dan voor dat de tegenpartij terugkrabbelt, en zegt dat het niet zo bedoeld is.
Een interessant dubbel interview dat mij nieuwsgierig maakt naar hun werk. Uiteraard lezen de dames nog een stukje voor uit hun eigen werk. Ik besluit na afloop Gebrek is een groot woord aan te schaffen en te laten signeren. Concept M laat ik nog even voor wat het is, politieke SF is niet echt mijn smaak maar ik ben wel nieuwsgierig.
Marjolijn Van Heemstra
Zij leest voor uit haar boek En we noemen hem, wat ze doet met een mooie verstelstem. Ik was toch al een keer van plan haar boek aan te schaffen en dit is een goed moment. Uiteraard is het boek door haar gesigneerd.
Wat is de avond voorbij gevlogen! Een mooi en boeiend festival waarbij het niet mogelijk is alles bij te wonen. Helaas kon ik niet tot het einde toe blijven.
Dank je wel Hebban en de organisatie van Geen Daden maar Woorden!
- Natalie v.d. D. -
Lees ook:
Concep M: een politiek what if boek
De literatuurclub leest de libris shortlist: En we noemen hem