Gepland en gekiekt
Zomer! Daar is het vakantiegevoel en daar horen natuurlijk ook weer boeken bij. Maar wat gaan we lezen? Warme zonnige boeken? Zware moeilijke boeken? Verfrissende winterse boeken? Dunne boeken? Dikke boeken? Oude? Nieuwe? Aan de hand van een aantal vraagjes krijgen we inzicht in het vakantieleespatroon van de leden van Literatuur onder Loep.
Vandaag vraag 1: Wat plan je allemaal te lezen in de zomermaanden juli-september? En hoe doe je dat? Plan je dat strikt of ga je telkens spontaan kiezen uit talloze boeken of wordt het een combinatie van planning en vrije keuze? Stuur ook een fotootje door van jouw boekenstapel(tje).
Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans
TEA: Dit jaar valt onze vakantie vroeg en ik ben een tijdje geleden al begonnen een lijstje (zie afbeelding) te maken van boeken die bij de vakantie passen: niet al te zware kost, lekker doorlezen, dat hoop ik en vooral ook geen verslagen of vragen. Dit is slechts een deel van de zomerboeken, er zijn ook nog boeken voor het klassieker-genootschap en een leesclub (Hebban) waar we Slaap zacht Johnny Idaho - Auke Hulst gaan bespreken. Verder zie ik wel waar ik zin in heb, een strakke planning is er niet.
JAN: Er ligt standaard een stapeltje van te recenseren boeken op me te wachten. Zoals jullie weten heb ik een bloedhekel aan e-books. Het probleem is aan de andere kant dat mijn kasten echt vol zijn. Maar toch hecht ik aan die geur van papier, een fysiek boek, soms met een harde kaft en een leeslint.
Echte boeken bieden de mogelijkheid lekker makkelijk terug te kunnen bladeren. Per week ploffen er een of meerdere recensie-exemplaren op mijn deurmat. Ik behoud me het recht voor er aan te beginnen wanneer ik dat wil. Maar ieder boek komt echt aan de beurt. Soms is dat een kinderboek, een poëziebundel, een roman, een thriller of een kunstboek. Dat wissel ik een beetje af.
Jullie zien het goed hoor, er zijn twee stapeltjes: de kleine stapel is de vakantieliteratuur die ik ga lezen; de grote stapel wil ik zo graag lezen de komende weken, maar dat gaat niet lukken...
INE: Eigenlijk plan ik niet graag wat ik ga lezen. Ik maak mezelf het liefste wijs dat ik helemaal vrij kies op het moment dat ik aan een nieuw boek begin. Dat klopt natuurlijk niet. Eigenlijk word ik sinds ik op Hebban zit heel erg gestuurd in wat ik lees. Ik moet toegeven dat ik dat met plezier laat gebeuren. Zo ben ik altijd gelukkig als een kind als ik met een leesclub mag meedoen - en dat is nu ook weer het geval met Oorlog en oorlog, maar dat boek kon nog niet op de foto want ik heb het nog niet ontvangen. Ik doe ook veel te graag mee met samenleesoproepen. Het boek met de genaaide rug is er zo eentje, Waagstukken, dat ga ik meelezen op de spot van Gigi. Juli en en het nog niet verschenen Augustus zijn boekjes van een DasMag-abonnementje. Ik lees ze telkens in de juiste maand zodat mijn ongelezen boeken niet nog meer aangroeien. De diepst verborgen herinnering van de mens is zo'n boek dat ik nu al maanden in huis heb omdat ik het toen ik het kocht dringend wou lezen. Alkibiades heb ik nog niet lang in huis, maar is naar het schijnt een ideaal boek voor in de zomer van 2023. Ik doe mijn best.
CIES: Vanaf het moment (april 2020) dat ik actief ben bij 'Literatuur onder de loep' neem ik mij voor om strak gepland te lezen om zo met enige regelmaat op basis van een gelezen stapeltje boeken een artikel te schrijven voor 'Literatuur onder de loep'. Dit voornemen leidt nog niet echt tot genoeg resultaten. Zo schreef ik in juli 2020 een artikel over het Nederlandstalige korte verhaal. In de slot alinea van dat artikel gaf ik aan van plan te zijn om ter zijner tijd weer een artikel over korte verhalen te schrijven. Dat is er nog steeds niet van gekomen. De afgelopen maanden heb ik wel een aantal Amerikaanse verhalenbundels gelezen, maar nog niet genoeg voor een volledig artikel. Een opzet voor een artikel over Amerikaanse korte verhalen heb ik wel al geschreven. Mijn voornemen voor de komende zomermaanden is dan ook om nog een aantal Amerikaanse verhalenbundels te lezen en het artikel af te maken en te publiceren.
Naast een artikel over Amerikaanse verhalenbundels ben ik ook nog bezig met een 'literaire stedentrip' naar Parijs als opvolger van mijn artikel uit november 2021 over New York.
En zo zijn er nog een aantal niet afgeronde 'projecten' die ooit eens tot een artikel moeten leiden. Mijn voornemen voor de komende zomermaanden is dan ook om een stuk verder te komen met een aantal van deze 'projecten' en vooral de verleiding te weerstaan om aan nieuwe 'projecten' te beginnen. Eerst eens iets helemaal afmaken, voordat ik aan iets nieuws begin. Want wat staat er op de foto's? Die zijn van van nog twee heel andere 'projecten/artikelen', of met andere woorden nog te schrijven artikelen, waar ik mee bezig ben: Dublin/Ierland en Nederlands-Indië.
HARRIET: Al jaren plan ik het stapeltje boeken dat mee gaat op vakantie. Ook mag ik van mijzelf altijd één boek kopen voor op vakantie. De boeken die meegaan zijn vaak een combinatie van verschillende genres. Boeken waar ik de tijd voor wil hebben, het liefst om uren achter elkaar ongestoord in ze te lezen afgewisseld met makkelijk leesbare detectives of een beetje feelgood.
Welk boek ik wanneer lees hangt af van mijn gevoel, op reisdagen zijn het vaak de wat dunnere boeken, voor de zonovergoten of regenachtige dagen zijn het de kleppers. Hoewel er voor drie weken vakantie genoeg boeken mee gaan om dag en nacht te kunnen lezen ben ik altijd bang om te kort leesvoer mee te hebben. Dus de e-reader gaat ook goed gevuld mee met de geruststellende gedachte dat als er toch een boek is dat ik persé op dat moment moet lezen ik deze hoogstwaarschijnlijk nog online kan bestellen voor op de e-reader.
HETTY: Een week geleden kreeg ik het fijne bericht dat ik geslaagd ben en mijn opleiding cum laude heb afgerond! Dat maakt dat ik nu niet meer elke vrijdag op school zit en op woensdag druk ben met het schrijven van allerlei werkstukken… Ineens is daar weer ruimte om gewoon lekker weg te duiken in een goed boek, zonder op de tijd te hoeven letten. Heerlijk! Daar heb ik al een tijd naar uitgekeken.
Ik heb dan ook al een stapeltje boeken klaargelegd voor deze zomermaanden, boeken die ik graag wil gaan lezen. Maar ook weer niet een te grote stapel, want ik heb me inmiddels aangemeld voor maar liefst twee vervolgstudies waarbij de eerste eind juli gaat starten (thuisstudie kindercoach).
Gister ben ik begonnen in Picknick bij maanlicht van Margaret Kennedy en ik ben gelijk al geboeid door het mysterieuze verhaal over een hotel dat bedolven wordt door een neerstortend klif en de gasten van het hotel die nogal bijzonder en excentriek zijn. Hierna volgt Het pauperparadijs van Suzanna Jansen, een herlezing omdat er binnenkort een bezoekje aan Veenhuizen op het programma staat. Als ik daarna nog leestijd overhoud dan duik ik weer eens in een boek van Elizabeth Jane Howard, dit keer het verhaal over haar eigen leven: Achteraf bezien. Ik ben erg benieuwd naar dit boek. Ook ligt Dat beloof ik van Roxane van Iperen klaar op het stapeltje.
GIGI: Om mezelf te beschermen tegen het starten in veertien boeken tegelijk en het reageren op allerlei leuke boekactiviteiten heb ik een strakke planning met hier en daar een extraatje zoals een leesclubcoördinatieklus of een prentenboek waar ik op geattendeerd word. Daarom heb ik planning voor de zomer al paraat.
Nu moet ik erbij zeggen dat mijn planning onlangs volledig op de schop moest, maar ik hoop voorzichtig weer alles op te pakken.
Zo lees ik een lichtvoetige prachtige roman met een oud-Hebban-maatje, maar ook enkele boeken met andere lezers, deels op hun spot, deels op mijn spot. Er staan nog acht tot negen boeken voor deze zomer gepland om samen met anderen te lezen. Ik kan dus goed vooruit. Daarnaast heb ik ook een plan voor een project tijdens mijn eigen vakantie in de maand juni, maar daarover vertel ik later meer.
Plannen jullie op voorhand? Durven jullie je stapel te fotograferen? Mijn medeleden van Literatuur onder de Loep weten het nog niet, maar de kans is natuurlijk groot dat er in de herfst gepeild wordt naar het resultaat van hun leeszomer...