Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Hemelse Meet & Greet in hemelse boekhandel

op 14 april 2019 door

Magische binnenkomst

Op 8 april, klokslag half acht liep ik, samen met mijn leesvriendin en tevens huisfotograaf bij gezamenlijke literaire evenementen, de grote boekhandel Dekker van de Vegt, gelegen aan een prachtige winkelstraat in Nijmegen, binnen om me bij de schare John Boyne fans te voegen voor een interview en signeersessie vanwege de presentatie van zijn nieuwe boek Een ladder naar de hemel.

Tekst: Gigi Leestgraag
Banner: Anne Oerlemans
Foto's: Skoebie

Bij binnenkomst werden we vriendelijk ontvangen en noemde ik enthousiast en met een grote gelukzalige grijns mijn naam bij een van de gastvrouwen die een lijst van deelnemers bij zich droeg. De naam van mijn vriendin was snel gevonden en zij deed haar jas al uit en ging op zoek naar de plek in de boekhandel waar iets later het interview zou volgen. Ik moest langer wachten en tot mijn grote verrassing werd mijn naam niet gevonden op de lijst. De schrik sloeg me om het hart, had ik dan toch een bevestigingsmail moeten krijgen? De gastvrouw stelde me snel gerust want er waren voldoende plekken omdat er enkele gasten afgezegd hadden. Ik werd iets rustiger maar toch bleef het knagen waarna ik het magische woord in de mond nam: Hebban! Vanaf dat moment ging bijna de rode loper uit en bleek mijn naam helemaal bovenaan de lijst te staan in het rijtje van de Hebban-VIP-gasten. Nu was ik geen VIP-gast, zij zaten allemaal prinsheerlijk op de eerste rij, maar ik kwam wel via Hebban binnen en alleen het noemen van die naam deed wonderen.

Een volgende gastvrouw bracht me in contact met een contactpersoon van uitgeverij J.M. Meulenhoff en ook daar ontstond even verwarring. Mijn boek, samen met een persbericht, lag wel klaar maar niemand wist waar. Na vele omzwervingen door de boekhandel, met volle teugen genietend van het uitzicht, had ik boek en bericht in mijn bezit. Ik zocht snel mijn plekje op en zat klaar om aantekeningen te maken over deze avond.

df1d0bc1db0e78af79488247a80079df.jpgHemels interview

Al snel kwam John Boyne binnen en het gezellige gekeuvel, dat het laatste half uur volop geklonken had, verstomde direct. Hij werd hartelijk welkom geheten en het interview begon met de opmerking dat we allemaal blij waren dat hij deze boekhandel bezocht en wij hem mochten ontmoeten. Boyne gaf aan dat hij zelf ook blij was hier te zijn. Hij beschreef dat schrijven een eenzaam proces is. Hij brengt zoveel tijd alleen door dat hij kan genieten van het rondreizen en promoten van zijn boek omdat hij daardoor veel mensen ontmoet.
Al snel werd duidelijk dat Boyne niet alleen een fijne schrijver is maar ook een geweldig spreker. Met een grote grijns vertelde hij over anekdotes over de promotiereizen voor zijn boeken en hij bekende dat hij geregeld zijn ervaringen op deze reizen ook weer gebruikt in een volgend verhaal. Zo vertelde hij over een auteur die hij ontmoette op een van zijn reizen die niet, zoals gewoon is, zijn intrek nam in een hotel maar in plaats daarvan logeerde bij zijn redacteur. Deze auteur gaf aan dat hij hierdoor een band kreeg met zijn redacteur en diens partner en kinderen en hierdoor minder snel de kans liep om aan de kant gezet te worden. Dit gegeven vond Boyne zo bijzonder dat hij het gebruikte in zijn nieuwste roman, een verhaal over schrijvers en schrijven.
Boyne heeft als auteur veel meegemaakt en deze ervaringen beschrijft hij in zijn verhalen. Hierdoor kan hij geregeld autobiografische elementen aan zijn boeken toevoegen. Daarnaast leest hij zelf enorm veel en de informatie die hij uit andere boeken haalt, gebruikt hij als basis voor de feiten in zijn eigen romans.

04cd0193d94e6f56544f40ef285613a5.jpgBijzondere auteur

John Boyne is geboren in Dublin en is al bijna 20 jaar schrijver. Voor zijn schrijverscarrière werkte hij in Waterstones Londen, een boekhandel die bij vele luisteraars in de zaal bekend bleek. Hij heeft al 17 titels op zijn naam staan en zijn grote doorbraak kwam in 2006 met het hartverscheurende boek De jongen in de gestreepte pyjama. Boyne schrijft romans, kinderboeken en boeken voor Young Adults en is daarnaast ook een enthousiaste recensent. Zijn boeken zijn in zeker vijftig talen vertaald. Naar aanleiding van een vraag uit het publiek geeft hij aan dat hij bij het lezen van een vertaling van een boek van een ander auteur, volledig vertrouwt op de vertaler van dat boek. Zo moet hij ook vertrouwen hebben in de vertalers van zijn eigen boeken. Hij vindt het plezierig dat de meeste vertalers naar hem mailen met vragen over zijn roman, over hoe hij die ene zin of dat speciale woord bedoeld heeft.

Een ladder naar de hemel en meer

Naast het beschrijven van zijn leven als auteur, het onderzoek dat hij doet voor wat hij schrijft en de heerlijke anekdotes, vertelt hij ook iets over de inhoud van Een ladder naar de hemel. Ik zal niet te veel verklappen maar het gaat over een schrijver die niet zomaar een schrijver wil zijn maar een beroemd schrijver. Hij heeft meer ambities dan gewetensbezwaren. Een soort psychopaat die Boyne vergelijkt met Mr Ripley uit het boek The talented Mr. Ripley, een anti-held, een persoon waarvan je niet wil dat hij ooit gevangen wordt. Ook de naam Hannibal Lector werd genoemd maar we moeten zijn boek niet beschouwen als een thriller. Het is echt een literaire roman.
De auteur las ook nog twee stukken voor uit dit boek, zonder ook maar een spoiler te morsen. Natuurlijk liet hij ook iets los over de Young Adult-roman die op 11 april verschenen is in de oorspronkelijke versie. De Nederlandse uitgave zal deze zomer nog verschijnen met als titel Mijn broer heet Jessica en gaat over pesten en transgenders. Let op onze blogspot want over enige tijd zal ook over dit boek een artikel verschijnen.

4178d9919d1e303a3329def4553f191a.jpg

Een heerlijke ervaring

Ondanks dat ik in een hemelse boekhandel zat, te midden van prachtige, overheerlijk geurende boeken met verlokkelijke titels en dito covers, hing ik aan de lippen van deze auteur en stond ik met heel veel plezier een lange tijd in de rij te wachten op een handtekening van deze vriendelijke en goedgehumeurde man. In die rij wachtenden had ik alle tijd om boeken te bewonderen en het fijne interview te bespreken met andere bewonderaars. Natuurlijk kwam ook hier Hebban ter sprake en heb ik minstens één nieuwe lezer attent gemaakt op deze site door dit toverwoord te gebruiken en uit te leggen wat je er allemaal mee kan. Hoe magisch dit woord is, werd direct duidelijk doordat een lezer die voor mij stond zich direct omdraaide toen ik het woord Hebban uitsprak en benoemde dat ze ook fanatiek gebruik maakt van onze favoriete site om boeken op te zoeken en lijsten bij te houden. 

Ruim twee uur na binnenkomst liep ik helemaal opgetogen de deur uit met een ovenverse, door John Boyne himself, gesigneerde uitgave van Een ladder naar de hemel, met als bijvangst het prentenboek Kikker is kikker van Max Velthuis, een cadeau voor mijn neefje (kijk hier waarom). Ik heb genoten van de verhalen van John Boyne en van het heerlijk vertoeven in Boekhandel Dekker van de Vegt. Ik dank Uitgeverij J.M. Meulenhoff voor de uitnodiging.

  • Wat las jij van John Boyne?
  • Ben je van plan om Een ladder naar de hemel te gaan lezen?


Reacties op: Hemelse Meet & Greet in hemelse boekhandel

Meer informatie

Gerelateerd

Over

John Boyne

John Boyne

John Boyne is een Ierse schrijver en journalist. Zijn roman The Boy in the Strip...

Max Velthuijs

Max Velthuijs

Max Velthuijs (1923-2005) was kinderboekenauteur en geestelijk vader van Kikker....