Is Guy Prieels betrokken bij een echte misdaad?
Een James Ensor aan de muur, Gustave de Smet, Albert Saverys en tal van andere schilderijen en beeldhouwwerken uit grofweg de periode 1880-1930. Een prachtig pand aan de Kouter in Gent, een huiskamer-setting te midden van de kunst. De toeschouwer bevindt zich in een bijzondere omgeving waar een bijzonder verhaal verteld wordt, waarbij hoogmoed, verbeelding en misdaad een rol spelen. Gaan de aanwezigen veilig het pand verlaten?
Door: Jan Stoel
Banner: Natalie v.d. Dobbelsteen
De galerie Francis Maere Fine Arts is de locatie waar het derde true crime-boek van meesterverteller Guy Prieels gepresenteerd wordt. Na ‘De wraak van Meneer Jules’ en ‘Bloedbroeders’ wordt nu de factionroman ‘Bluf’ voorgesteld. Als men de kaft bekijkt, waant men zich in de zeventiger jaren. Onder een palmplant zitten een man en een vrouw aan een feesttafel. Is er sprake van een romantisch etentje? Is het koppel verliefd? Let op de blik in de ogen van de dame, toch een beetje verwondering, verbazing? Is hier sprake van ‘Bluf’? Uitgeefster Vé Bobelyn noemt de titel verrassend, exotisch, romantisch. “Ik durf te stellen dat het een van Prieels beste boeken is. Wij hebben het op de uitgeverij gelezen en ‘zijn er wild van’. Wat kan Prieels mooi vertellen en pas op: wat in het boek staat, is echt gebeurd!”
(Guy Prieels signeert 'Bluf', zojuist gekocht door oud-Literatuurclublid en Prieelsfan Guy Doms)
Kurt van Eeghem (volgens mij kan je geen betere presentator hebben) belichtte de achtergronden van het boek door het min of meer te koppelen aan de Vlaamse volksaard. We schrijven de tweede helft van de jaren zeventig. De Vlaming profiteert van de voorspoed. Nog maar enkele decennia eerder was er bittere armoede en hongersnood in Vlaanderen. Door de voorspoed konden de parvenu’s zich het nodige permitteren. De fiscus lag natuurlijk op de loer. De echte Vlaming vindt het een sport om duizend en één achterpoortjes te vinden ‘om de overheid een kloot af te trekken’. De fiscus misleiden is een nationale sport in Vlaanderen. Natuurlijk lopen er mensen tegen de lamp, maar als meesteroplichters succesvol zijn dan kan dat op sympathie rekenen van de bevolking. Immers ‘wie de banken kan pluimen, verdient zelf een pluim.’ En daar gaat ‘Bluf’ van Guy Prieels over. Willem van Vugt (het is een pseudoniem) is het hoofdpersonage. Deze naam refereert aan een man die verdacht wordt van moord, maar aan een veroordeling ontsnapt omdat de beschuldiging niet hard kan gemaakt worden. Tijdens hun onderzoek stuiten de rechercheurs wel op een megafraude. Van Vugt, schaderegelaar van beroep, heeft de verzekeringsmaatschappij opgelicht voor meer dan 100 miljoen frank (zo’n 2 ½ miljoen euro – in 2018 te vermenigvuldigen x 6)) en wordt tot vijf jaar cel veroordeeld. In 1983 komt hij vrij. Hij heeft dringend geld nodig en met een ongedekte cheque haalt hij een stunt uit die in de annalen van het Belgische bankwezen zijn gelijke niet kent. Na zijn gigantische oplichting verdwijnt hij met de noorderzon. Van Vugt was klein van gestalte maar groot in het smijten met geld. Het verhaal hield België in zijn greep. “Dit boek is een meesterwerk in het genre, van binnenuit geschreven en blijft dicht bij de realiteit. Prieels heeft veel research voor het boek gedaan. Hij schetst het rechterlijk apparaat en het gekonkelfoes van de bourgeoisie. En beschrijft dat met zoveel humor dat je wel sympathie krijgt voor Van Vugt.”
(Guy leest voor uit 'Bluf')
Natuurlijk kwam de auteur ook aan het woord en las een kenmerkende passage uit ‘Bluf’ voor. Daarna was het signeren geblazen. Opvallend was dat de boekhandelaar van dienst zijn winkel heeft juist naast de plek waar Van Vugt met een berg cash naar buiten wandelde. Een collega van Van Vugt destijds vertelde de schrijver van dit artikel dat hij het altijd vreemd vond dat Van Vugt zo met geld strooide. “Je kreeg er de vinger niet achter.”
Of wij er bij Hebban de vinger achter gaan krijgen? Volg de leesclub over dit boek en de waarheid zal langzamerhand aan het licht komen.
De uitgeefster had een nieuwtje. Op 2 juni is er een thrillerevent in Gent, een Nacht van de Misdaad. Op een speciale locatie wordt iemand van de uitgeverij vermist. Guy Prieels speelt een rol bij de gebeurtenissen. Hou de berichten van Uitgeverij Houtekiet in de gaten!