Kleppers, Turven en andere Dikke pillen
Alweer de vierde week van onze 1ste Internationale Dikke Kluiven Weken
Als je je Reading Challenge nog niet afgerond hebt, is het mogelijk en misschien zelfs verstandig om al die heerlijke, smakelijke, vette kluiven over te slaan en helemaal naar beneden te scrollen naar de tips voor de dunnetjes. Als je bijna klaar bent kun je alvast even een kijkje nemen en inspiratie opdoen voor een Kluif voor als je klaar bent met je Challenge.
Ben je allang klaar met je Reading Challenge, dan kun je je met een gerust hart overgeven aan de Denderende Dikke Kluiven weken en gaan snuffelen tussen al het moois wat we speciaal voor jullie verzameld hebben.
Wil jij een Scandinavische, Franse of Russische pil op je nachtkastje leggen naast de ik-wil-nog-niet-slapen-want-ik-wil-deze-boeken-uit-hebben tabletten voorgeschreven door de lijfarts van Hebban (ondergetekende)?
Zeg nou zelf, ze zijn toch om in te bijten.
IJskoud uit Scandinavië
Scandinavië staat al jaren lang garant voor heerlijke thrillers, maar ook met literatuur weet het Hoge Noorden wel raad. Het lijkt misschien een beetje smokkelen want niet elk boek uit de series van Karl Ove Knausgård bevat meer dan 500 pagina’s. Maar je moet de boeken uit die series ook niet los van elkaar willen zien.
Mijn strijd van Knausgård: Totaal: blz. 3678
- Vader Blz. 445
- Liefde Blz. 602
- Zoon Blz. 443
- Nacht Blz. 477
- Schrijver Blz. 636
- Vrouw Blz. 1075
De vier seizoenen van Knausgård
Herfst – Winter – Lente – Zomer, samen goed voor meer dan 1000 bladzijden
Harriët: “Een klepper van Knausgård is nooit te dik.””
In IJsland is het ook heel koud en taalkundig hoort dit bij Scandinavië. Ook uit IJsland komt een dikke klepper die erg geliefd is bij een van onze leden van de Hebban Literatuurclub.
Onafhankelijke mensen van Halldór Laxness
Nathalie: “Onafhankelijke mensen is een straf verhaal over trotse IJslanders, een boek waar ik ook leuke herinneringen aan heb.”
Voer voor Francofielen
Ook de Fransen kunnen er wat van. Boeken zo hoog als de Eiffeltoren. Echt waar, het bewijs vind je in mijn boekenkast. Ik stond er ook van te kijken toen ik terugkwam uit Parijs en de Eiffeltoren naast het boek in de kast plaatste.
Vogels zonder vleugels van Louis de Bernières
In een verloren uurtje moet je eens de boeken van Marcel Proust opstapelen. Als je op zoek gaat, vind je vast wel ergens tijd om die boeken te lezen. Of ze nog zullen meetellen voor de Reading Challenge van 2018, waag ik te betwijfelen.
Op zoek naar de verloren tijd van Marcel Proust
Tip van Harriët: “Deze boeken worden deze week opnieuw uitgegeven, met heel mooie covers”:
- De kant van Swann blz. 608
- In de schaduw van meisjes in bloei blz. 480
- De kant van Guermantes blz. 752
- Sodom en Gomorra blz. 688
- De Gevangene blz. 544
- De voortvluchtige blz. 368
- De tijd hervonden blz. 480
Om het ingewikkeld te maken, noem ik hier ook een oorspronkelijk Franstalig boek van een Zwitser.
De waarheid over de zaak Harry Quebert van Joël Dicker
Daar komen de Russen
Fans van klassiekers komen vroeg of laat vaak uit bij Russische literatuur. Een groot land, met grote schrijvers en grootse boeken. Het lijkt of deze auteurs, als ze eenmaal gingen schrijven, van geen ophouden wisten. Las jij er al een?
We starten met Tolstoj. Die schreef een Knoeperd van heb ik jou daar. Als je hier vandaag in begint en het uitleest voor de jaarwisseling, verdien je een medaille.
Oorlog en Vrede van Lev Nikolajevitsj Tolstoj
Dostojevski kan er ook wat van maar blijft toch even achter op Tolstoj als we het aantal pagina's bekijken. Er valt blijkbaar heel wat te vertellen over die gebroeders.
Gebroeders Karamazov van Fjodor Dostojevski
Wederom een Tolstoj en dit keer een favoriet van mij. Een pracht verhaal, geweldig onderhoudend geschreven en wat was het leuk om dit met zoveel lezers te lezen in de leesclub anderhalf jaar geleden.
Anna Karenina van Lev Nikolajevitsj Tolstoj
Pasternak schreef het lievelingsboek van mijn moeder. Ik zat nog op de basisschool toen ik er voor het eerst over hoorde. Ik dacht toen werkelijk dat het om een doktersromannetje ging.
Dokter Zhivago van Boris Pasternak
Die Fjodor toch. Hij schrijft een boek met een dubbele naam (Schuld en boete) en ook nog twee verschillende titels (heet ook wel Misdaad en straf). Dat geeft nogal eens verwarring. Je zou het zo maar, per ongeluk, voor een tweede keer gaan lezen. Gelukkig is het maar 600 pagina's: een Kanjer maar niet al te dik.
Schuld en boete (Misdaad en Straf) van Fjodor Dostojevski
Wie kent deze Rus en dit boek? Je zou het bijna een dunnetje noemen.
Kinderen van de Arbat van Anatoli Rybakov
Italiaanse specialiteiten met een katholiek tintje en nog een Zwitser met Joodse inslag
Edoardo Albinati heeft vast de kunst afgekeken bij de Russen toen hij begon met schrijven. Wat een Dikke Pil, een Klepper van formaat
De katholieke school van Edoardo Albinati
Herinner je je de leesclub van DGK nog? Ik heb de eindsprint niet gehaald. Ine wel! Ik bleef steken in het paradijs. Ik had het slechter kunnen treffen.
De goddelijke komedie van Dante Alighieri
Het lot van de familie Meijer van Charles Lewinsky
Je bent er bijna?
Maar nog niet helemaal? Speciaal voor deelnemers aan de Reading Challenge die nog bezig zijn met de laatste loodjes, melden we hier nog enkele dunnetjes oftewel Fleppers.
62
Een hart onder de riem van Toon Tellegen (of een van zijn andere lieftallige, kleine boekjes)
123
Isabelle van Tessa de Loo
143
Hersenschimmen van Bernlef
Lees ze snel, voltooi je challenge, en kom hier terug voor een dikke klepper.
Nog meer Kleppers in de pijplijn
We zijn nog lang niet uit geklepperd. Over ruim een week kom ik bij jullie terug met Kleppers uit Spanje, Turven uit het Oosten, Kluiven uit verschillende windstreken en natuurlijk oorspronkelijk Engelstalige Dikke Pillen. Met als kers op de appelmoes, speciale Kleppers aangeleverd door Jan. Mis ze niet, die joekels!