Meer dan 5,7 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Lindy onder de Loep!

op 12 mei 2023 door

Het was even schrikken toen we het bericht kregen dat Hebban Crewlid Lindy nog voor de zomer Hebban verlaat. Maar we vonden er iets op om dat nieuwtje te verwerken. We nemen Lindy onder de Loep! Het is te zeggen, toch haar lijst met mooiste boeken.

We zijn dus gaan snuisteren in en rommelen met die lijst. Met een antwoord op volgende twee eenvoudige vraagjes vullen we onze Boekhouding verder aan én we helpen meteen Lindy om ook volgend jaar, maar dan als ex-crewlid, een prachtige toplijst voor te leggen!

Welk boek uit de lijst van Lindy zou jij helemaal bovenaan zetten?

Welk boek uit die lijst las jij nog niet, maar spreekt je het meeste aan om te lezen?

En omdat Lindy nog geen 50 allermooiste boeken heeft gelezen – zo blijkt toch uit haar lijst met 35 boeken – geven we haar ook graag een beetje extra inspiratie. Een viertal tips krijgt ze van ons al mee. Onze volgers hebben er vast nog meer!

Banner:Anne Samenstelling:Ine 

 

09e330d2726ab5347b157971e594f9eb.jpg

 

 

 

TEA ZET OP 1

08406556433d38ad1894fcacbe612cae.jpgWat een leuke vraag is dit, verrassend om de lijst van een ander eens onder de loep te nemen. Eerst even kijken welke titels erop staan, veel bekende titels, maar ook een paar voor mij helemaal onbekend, niet van gehoord, laat staan gelezen. Bij het bekijken van de lijst springt er voor mij eentje met kop en schouders uit, die zou bij mij op de eerste plaats komen: Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Een inspectie van mijn eigen lijst toont aan dat ik dit schitterende boek zelf niet eens opgenomen heb in m’n top 50. Nog even gekeken of er eentje af kan ten gunste van GHE, maar helaas….

Van GHE heb ik enorm genoten, ik houd van de barokke schrijfstijl van Pfeijffer, van zijn ironie en de spanning die hij weet over te brengen. Ook fijn dat het een lekker dik boek is, je kunt er lang in vertoeven en ik heb echt het idee zelf ook op reis te zijn geweest! 

   

 

 

ANNE ZET OP 1

dc94279d322c2b5508a74ecf0ae186b9.jpgEr staan veel boeken op de lijst van Lindy die ik al gelezen heb en die ik allemaal ook erg mooi vond! Maar helemaal bovenaan is natuurlijk wel wat... Ik denk dat ik daar op dit moment uit deze lijst toch Bernardine Evaristo - Meisje, vrouw, anders neer zou zetten. Ik gaf het boek 5 sterren en vind het echt fantastisch. Het heeft na lezing een grote indruk gemaakt, vooral vanwege de vele verschillende perspectieven en de prachtige stijl waarin deze geschreven zijn. 

  

 

  

 

 

                             

HETTY ZET OP 1

18a4409a051aa31358008ea732c32223.jpgWanneer ik naar de lijst met mooiste boeken van Lindy kijk dan valt mij haar nummer 2 gelijk op: Een klein leven van Hanya Yanagihara, een boek dat ook hoog in mijn persoonlijke lijst staat. Dit boek zou ik dus op de eerste plek zetten, hoewel Lindy hem volgens mij net een plekje heeft laten dalen voor haar nieuwe nummer 1: Overtuiging van Jane Austen.

Een klein leven is een schitterend boek met een aangrijpend verhaal dat op indringende manier verteld wordt en je niet meer loslaat tot de laatste bladzijde… of nee ook daarna blijft het nog in je gedachten zitten. Dit boek verdient absoluut een top-notering!

  

 

  

 

JAN ZET OP 1

743a68838c9a966f183ec2310e2ad5e5.jpgIn maart 2016 las ik Alleen met de goden van Alex Boogers. Ik nam op Hebban deel aan de leesclub over dit boek en het was geweldig dat de auteur zich ook in de discussies mengde. Een klepper van een boek in velerlei opzichten: de omvang (meer dan 500 pagina’s), de manier waarop Boogers je meeneemt in dit verhaal waarin de groei naar volwassenheid het centrale thema is, en vooral de taal (ieder woord is raak; de auteur hamert de zinnen als het ware op papier). Sindsdien volg in Alex Boogers, woonde lezingen bij, bezocht een boekpresentatie in Rotterdam en kocht alles van hem. En degenen die mij kennen zullen zich ongetwijfeld afvragen of daar ook gesigneerde exemplaren bij zijn: natuurlijk!

In Alleen met de goden volgen we Aaron die schrijver wil worden, maar zich door een bak ellende moet heen worstelen om zijn droom te verwezenlijken. Ik vond de volgende passage wel de kern van het boek weergeven: “Voordat er een grote transformatie plaatsvindt moet je eerst alle kanten opgebeukt worden, zodat je alles leert loslaten wat je geleerd hebt. Soms krijg je zoveel klappen dat je denkt dat ze letterlijk het leven uit je slaan, en dan laten ze je voor dood achter. Dat is het moment waarop de samoerai wordt geboren. Zo worden ze de goden die ze zijn” (blz. 136). Sleutelfiguren in je leven kunnen ervoor zorgen dat je kunt groeien, zo blijkt uit het verhaal. En wie in zichzelf gelooft en doorzet kan zijn droom bereiken. Dat geldt voor iedereen en hopelijk ook voor Lindy.

   

 

CIES ZET OP 1

af5be515101b036eab696980134d3099.jpgNa mijn studie filosofie begon ik weer serieus met het lezen van (klassieke) romans. Een van de eerste auteurs waar ik mij op stortte was Jane Austen. In het lijstje van Lindy staan drie romans van Jane Austen, met Persuasion/Overtuiging helemaal bovenaan op de eerste plaats. Doordat ik jarenlang filosofie had moeten lezen, las ik de romans van Jane Austen (en andere klassieke auteurs) in die jaren alsof het filosofische teksten waren. En tot op zekere hoogte is dat ook zo bij Jane Austen. In haar romans is altijd op de achtergrond aanwezig, de filosofische spanning tussen het meer op gevoelens, indrukken en ervaringen gebaseerde empirisme versus het meer op de rede, nadenken, logica gebaseerde rationalisme. Aan mij is dan ook het 'romatische' element uit die romans zo goed als volledig voorbij gegaan.

Ik weet niet hoe Lindy deze romans heeft gelezen en waarom ze deze romans van Jane Austen zo goed vindt. Dat maakt ook niet echt uit, omdat verschillende manieren van lezen juist bij 'klassieke romans' mogelijk zijn. Dat maakt voor mij het verschil tussen een 'gewone' roman en een 'klassieke' roman.

Op de vraag welke van de door Lindy gekozen romans zou ik op 1 zetten, dan blijf ik bij de keuze van Lindy: Persuasion/Overtuiging van Jane Austen.

  

 

GIGI ZET OP 1

dc94279d322c2b5508a74ecf0ae186b9.jpgSnuffelen in Lindy’s lijst... Zoals al vaker genoemd, weet Ine ons voor de ze boekhouding meestal pittige vragen voor te leggen. Dit keer zou het een makkelijke vraag zijn, zei zij nog. Als het gaat over boeken, en nog meer over keuzes maken in romans, is de vraag bijna altijd ingewikkeld. Zo ook de vraag om een studie te maken van Lindy’s top-35 en haar van advies te dienen/voorzien over de door haar gekozen boeken. Welke boek uit haar lijst zou ik naar nummer 1 schuiven als ik mocht inbreken in haar lijst?

Al snel valt mij op dat we enkele boeken gemeenschappelijk bij onze favorieten hebben staan. Nieuwe maan van Sarah Crossan is een prachtig Young Adult boek. Ik krijg weer tranen in mijn ogen als ik aan het verhaal denk. Ook Meisje, vrouw, anders en Grand Hotel Europa hebben we allebei in de favorieten staan. Beide romans vond ik prachtig, krachtig en ook nog eens machtig mooi. In mijn eigen lijst staat GHE hoger genoteerd. Ik weet nu niet zeker of dit ook echt klopt met mijn gevoel. Vorig jaar heb ik voor het laatst geschoven in mijn lijst en op dat moment alleen boeken toegevoegd, zonder te schuiven. Is dat luiheid of dapper kiezen voor extra leestijd? Het kost meer tijd om te schuiven vanwege het schuiven zelf en vanwege het denkwerk dat daarmee gepaard gaat. Nu moet ik alsnog denken. 

Na veel kraken, piepen en zuchten van mijn brein valt mijn keuze op Meisje, vrouw, anders. Die roman moet naar nummer 1 zijn omdat het boek geschreven is door een vrouw die diversiteit zo mooi en met zo’n gemak en zo verrassend in beeld brengt dat ik nu weer kippenvel krijg bij de gedachte aan de personages.

  

 

HARRIET ZET OP 1

0abb5cb0295f73c490edf75b31fe7f19.jpgVan de 34 boeken die in de lijst van Lindy staan heb ik er 16 niet gelezen, de overige 18 boeken zijn allemaal stuk voor stuk pareltjes. De keuze welk boek ik boven aan de haar lijst zou zetten is dus weer een moeilijke, zeker ook omdat het zulke verschillende genres zijn. Ik ga het gewoon praktisch oplossen. Ik kijk gewoon welk boek van de overgebleven 18 boeken het hoogst genoteerd staat op mijn eigen toplijst. Winnaar is dan De schaduw van de wind van Carlos Ruiz Zafón. Een boek over boeken, Barcelona en de nodige spanning met als bijkomend voordeel dat er nog 3 delen zijn na dit boek die ook zeker de moeite waard zijn om te lezen.

  

  

 

 

 

INE ZET OP 1

dc94279d322c2b5508a74ecf0ae186b9.jpgIk kies met heel veel overtuiging voor een nieuwe nummer 1! Ik baseer me natuurlijk alleen op de boeken die ik zelf al las en dat maakt het wat makkelijker om de lijst overhoop te gooien. Ook ik plaats Meisje, vrouw, anders van Bernardine Evaristo helemaal bovenaan. Wat een topper dat boek. Daarin krijgt de lezer twaalf personages voorgeschoteld en wordt aangemoedigd om de verbanden tussen hen te ontdekken. Het zijn meisjes, vrouwen of anders. Ze zijn allemaal gekleurd, hun huid varieert van heel bleek tot echt donker. En ze zijn vooral heel erg verschillend. Elk heeft een totaal andere achtergrond, leeftijd, seksuele voorkeur, maakt andere keuzes in het leven, houdt van andere dingen. En toch zitten er in al die diversiteit meer verbanden dan we op het eerste gezicht vermoeden. Een prachtige mozaïekroman.

 

 

 

  

 

 cb5c161b4a081861a5ab8a31b7e6fc0c.jpg

 

 

 

GIGI WIL LEZEN

dd7bb53419e809df5e028703ec0f85ef.jpgIne stelde nog een vraag: “Welk boek van Lindy’s lijst zou willen oppakken om te lezen?” Er staat een roman hoog genoteerd, die al jaren aan mij trekt. Ooit kwam ik een mede-bookjunky tegen bij een boekenmarkt. Waarom wij met elkaar aan de praat raakten weet ik niet meer maar zij vertelde dat ze enkele minuten eerder Een honger van Jamal Ouariachi had zien liggen, een boek dat ze onlangs las met een leesclub. Nu ze het zag liggen was ze weer onder de indruk van dat verhaal. Omdat ik de vrouw niet kende, en omdat ook haar leesvoorkeur een mysterie voor mij was, wist ik niet goed wat ik met die tip moest doen. Natuurlijk zag ik het boek twee minuten later tussen de andere romans uitsteken en… liet het liggen. Thuisgekomen zocht ik het een en ander op over Ouariachi en al snel had ik spijt. Dat boek zou ik echt graag lezen en mijn strenge boeken-ik zegt dat ik het moet zoeken op een boekenmarkt en dan pas mag aanschaffen. Misschien moet ik, na het bekijken van Lindy’s lijst, mijn strenge boeken-ik eens lief aankijken en vragen of ik het ook gewoon mag kopen in de boekhandel. 

  

 

ANNE WIL LEZEN

5ba47591f480d573344f7210d7df23d8.jpgDe meeste boeken op de lijst van Lindy ken ik al, maar ik vond er eentje waar ik nog niet eerder van hoorde en dat is Beatus Ille van Antonio Muñoz Molina, aangezien ik afgaande op de lijst duidelijk wel uit de voeten kan met de smaak van Lindy ga ik die zeker eens opzoeken. Een letterenstudent die onderzoek doet naar het leven van een dichter, eigenlijk gek dat ik dat niet al gelezen heb...

 

 

 

   

 

 

TEA WIL LEZEN

329ace98871aa58547d01a4cd18c71cc.jpgHet boek dat ik nog niet las van Lindy’s lijst is Moeders zondag van Graham Swift. Lijkt me een prachtig boek en ik snap niet dat hij nog ongelezen ergens rondzwerft hier. Drama, ontroering, briljant en de sterrenregen van de kranten overtuigen me van de noodzaak het boek binnenkort op te pakken. Leuk dit, zo kom je nog eens op een idee!

 

 

 

 

  

 

 

HETTY WIL LEZEN

af5be515101b036eab696980134d3099.jpgDe lijst maakt wel dat ik gelijk nieuwsgierig word naar de nummer 1 van Lindy. Eerder las ik al Trots en vooroordeel van Jane Austen dat van mij 5 sterren kreeg, dat maakt dat ik graag meer van Jane Austen zou willen lezen om te ontdekken of dit een toevalstreffer was of dat ze meer van die mooie boeken geschreven heeft…. Ik vermoed het laatste en ga Overtuiging op mijn Wil ik lezen-lijst zetten.

  

  

  

 

 

 

JAN WIL LEZEN

c5fd5accfd4a9ded91f82a99c8df511a.jpgAls ik de lijst met favorieten van Lindy bekijk staan er heel wat boeken tussen die ik hier in de boekenkast heb staan, maar nog steeds niet gelezen heb. Favorietje is Boud, de biografie over Boudewijn Büch geschreven door Eva Roovers (die eerder al de prachtige biografie De eeuwigheid verzameld; over het leven van kunstverzamelaar Helene Kröller-Müller, heeft geschreven). Büch is ook zo iemand die in zichzelf geloofde en doorzette om zijn droom te bereiken. Ik denk aan het dodo-botje dat hij wilde hebben. Maar Büch mystificeerde zijn eigen leven ook. Ik denk dat Lindy heel wat nuchterder is.

  

  

 

  

 

CIES 

Buiten de romans van Austen, heb ik geen van de andere boeken op het lijstje van Lindy gelezen. De meeste zijn wel boeken die ik vaker ben tegengekomen en waarover ik het een en ander heb gelezen, maar er staat niets tussen dat ik 1-2-3 ook op mijn 'binnenkort te lezen lijst' heb gezet.

  

 

af5be515101b036eab696980134d3099.jpg

INE WIL LEZEN

En dan is er de vraag – wie bedenkt ze toch?- welk boek uit de lijst ik nog niet heb gelezen maar graag zou willen lezen. Tja, dat zijn er wel meerdere. Mijn eerste reflex was om Beatus Ille van Antonio Muňoz Molina te kiezen. Het boek ken ik nog niet, de schrijver wel. Het onderwerp klinkt ook heel goed. Toch ga ik voor een boek van een schrijfster van wie ik nog niets las: Jane Austen met Overtuiging. Gewoon omdat het tijd wordt dat ik eens iets van haar lees. En als Lindy het op nummer 1 zet, dan moet het wel goed zijn!

  

 

 

 

HARRIET WIL LEZEN

5ba47591f480d573344f7210d7df23d8.jpgUit de lijst van Lindy las ik dus 16 boeken niet, welke spreekt mij daaruit het meeste aan? Ik kan weer kiezen voor de praktische aanpak en mijn Wil ik lezen lijstje er naast gaan leggen. Maar dit keer kies ik voor een andere tactiek. Er staat één boek in de lijst dat ik helemaal niet ken, zelfs nog nooit van gehoord heb, namelijk Beatus Ille van Antonio Muňoz Molina. Een boek dat zich net als mijn vorige keuze in Spanje afspeelt. Deze keer over een dichter gaat met in de hoofdrol een letterenstudent en wanneer ik de inhoud lees ook iets van spanning of mysterie in zich lijkt te hebben. Ik zou zomaar met deze keuze een nieuwe parel kunnen ontdekken. 

 

 

 

 

 

 1bd2cb5fb24716f8e3d31e3f9c82ddf4.jpg

 

 

TEA TIPT

c7467372f964ad63bdf163f3d03391e1.jpgMocht Lindy openstaan voor een ongevraagde boekentip zou ik haar van harte Alleen de bergen zijn mijn vrienden van Behrouz Boochani willen aanraden. Dit aangrijpende ooggetuigenverslag van een Iraans-Koerdische journalist die zijn leven niet zeker is in Iran en vlucht naar Australië. Behalve journalist is hij ook dichter en dat is te merken aan het prachtige taalgebruik waarop hij zijn verslag verwoordt. Hij doet dit door op zijn telefoontje vele What’s app berichten te versturen vanuit zijn gevangenschap. Ik denk dat dit boek goed past tussen andere titels op de lijst van Lindy, mooi taalgebruik van een moedig man die al zijn vindingrijkheid aanwendt om te overleven. Het boek werd bekroond met meerdere prijzen.

 

  

 

 

JAN TIPT


3f7f66541e3d6cbb3af3bed0f7649e3c.jpgZou Lindy Wij zijn van diamant, het laatste boek van Boogers cadeau gekregen hebben? De titel is wel toepasselijk voor Lindy en het werk dat ze voor Hebban verricht heeft.

 

  

 

  

 

 

 

INE TIPT

3bdc50e22faf9f7b4fc5e558af5a946b.jpgIk tover ook nog een tip uit mijn hoed. Volgens mij zal Lindy genieten van De Halfbroer van de Noorse schrijver Lars Saabye Christensen. Daarin vertelt Barnum zijn levensverhaal en dat van zijn halfbroer Fred. We volgen de familie een paar generaties lang. En er gebeurt veel in een mensenleven. Het boek is erg mooi geschreven, zit goed in elkaar en het is lekker dik - ideaal voor iemand met veel extra leestijd in het vooruitzicht...

 

  

 

 

  

 

 GIGI TIPT

22b386c1d4ea5708739b75b0070bdac8.jpgAls laatste mag ik nog nadenken over welke leestip ik Lindy zou willen meegeven, zo vlak voordat zij de Hebban Crew gaat verlaten. Eigenlijk wist ik dat heel snel toen ik mijn top-50 lijst bekeek. Ik ben namelijk ervan overtuigd Lindy, dat jij Spaar de spotvogel van Harper Lee prachtig gaat vinden. Die klassieker heeft een fantastisch mooi plot en is heel plezierig geschreven. Een bijzonder detail is dat Truman Capote, een jeugdvriend van Lee en de auteur van In koele bloeden, een kleine rol in dit boek heeft. In koelen bloede hebben wij ook allebei in onze lijst staan. Wat een fantastische roman was dat. 

 

 

 

 

 

 

Kunnen jullie je vinden in onze keuzes? En vooral, hebben jullie nog extra tips voor Lindy, want er is nog plek over over in haar toplijst!? Zwaai haar uit met een leestip!

 

Lindy bedankt! Het ga je goed!

Geniet van het nieuwe en tot op Hebban.

 



Reacties op: Lindy onder de Loep!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Harper Lee

Harper Lee

Harper Lee (1926-2016) was een Amerikaans schrijfster. Zij werd bekend door haar...

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen

Lars Saabye Christensen (1953) is een Noorse schrijver. Hij is in alle genres th...

Alex Boogers

Alex Boogers

Alex Boogers (1970) debuteerde in 1999 onder het mysterieuze pseudoniem M....

Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi

Jamal Ouariachi (Amsterdam, 1978) studeerde psychologie en debuteerde in 2010 me...

Eva Rovers

Eva Rovers

Eva Rovers (1978) schreef eerder de veelgeprezen biografie van kunstverzamelaar ...