Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Mogen we zes minuten van je tijd?

op 08 november 2018 door

Door: Anne Oerlemans

Druk, druk, druk. Het lijkt meer regel dan uitzondering te zijn, sterker nog, voor veel mensen is ‘druk zijn’ tegenwoordig een statussymbool. Het woord ‘druk’ betekent ongeveer net zo veel als het vluchtig geantwoorde ‘goed’ op de vraag hoe het met je gaat. We hebben geen tijd voor een gesprek, we zijn onderweg en hebben duizend dingen te doen. En met die drukte, die constante drang om al onze lege uurtjes op te vullen met iets belangrijkers, iets wat ertoe doet (liefst in de ogen van anderen), komt de stress.

Stress bouwt zich langzaam op, laat zich, als het er eenmaal is, moeilijk uitroeien. We willen alleen maar meer, hebben geen tijd om te niksen. En als we dan toch verplicht moeten relaxen, dan gaan we massaal mediteren of naar de yoga, waar iemand anders ons kan helpen om de rust te vinden. Steeds meer (jonge) mensen zitten thuis met burn-out, depressie of andere gezondheidsklachten en hoewel daar steeds meer aandacht voor is, lijkt er nog niet zo’n gemakkelijke oplossing te vinden.

Nu hoef ik jullie Hebban-lezers natuurlijk niet meer te vertellen dat lezen goed voor je is. Het maakt je creatiever, empathischer, het helpt je te ontspannen (behalve als je als clublid of recensent stapels leesdeadlines weg te werken hebt natuurlijk), het verbetert je hersenactiviteit én het vermindert stress. Maar wie heeft er tegenwoordig nog tijd om een boek te lezen? Aan alle kanten wordt om onze aandacht geschreeuwd en dus kwam zorgverzekeraar Zorg en Zekerheid met een nieuw initiatief: Six Minute Stories.

Acht verhalen, geschreven door bekende Nederlandse auteurs, die je in zes minuten kunt lezen. Zes minuten lezen kan het stressniveau al met 68 procent verlagen, bleek uit onderzoek van de universiteit van Sussex in Engeland. Ik las deze acht verhalen (en kon het natuurlijk niet laten om te timen hoe lang ik daar precies over deed) en deel mijn leeservaring hieronder graag met jullie. En jawel, ook het lezen van dit artikel werkt daarmee als stress-verminderend, lees dus gerust nog even verder voor een optimaal resultaat!

De eerste acht Six Minute Stories verschenen in 2017, vandaar dat we in dit artikel beginnen bij het negende verhaal, de eerste van de 2018-reeks die kort geleden verscheen.

No. 9: De kinderpopster – Tim den Besten (leestijd: 5m32s)
In 2017 verscheen de korte verhalenbundel van programmamaker en columnist bij de VPRO Tim den Besten Zou er wifi in de hemel zijn? Een bundel vol columns, grapjes en gedichten over de zin en de onzin van het leven vandaag de dag. Ook zijn six minute story is er een met de nodige maatschappijkritiek. Een grappig en schrijnend verhaal over Studio1000 dat bakken met geld verdient door het moddervette kinderidool Stefan. Tot een van zijn jonge fans hem komt bedreigen en hem van haar eigen vette buik beschuldigt. Misschien wel de grootste stressverminderende factor in dit verhaal is de monsterhit Ik ontbijt met mi-ma-mayonaise.

No. 10: Dienstkeuring – Herman Koch (leestijd: 4m16s)
Het bittere einde van de six minute story van Herman Koch luidt: “Diep in mijn hart had ik eigenlijk goedgekeurd willen worden.” Zijn verhaal gaat over een man die gekeurd moet worden voor de militaire dienstplicht en er alles aan doet om afgekeurd te worden. Na dit verhaal nieuwsgierig geworden naar ander werk van Herman Koch en nog wat tijd over om te lezen? Waag je dan eens aan zijn grote doorbraak: Het diner of een van zijn nieuwere romans, zoals De greppel.

No. 11: Middelpuntvliedende kracht – Niña Weijers (leestijd: 4m50s)
Net als haar debuutroman De consequenties laat ook de six minute story van Weijers zich moeilijk samenvatten. Het verhaal gaat over verschillende vrouwen, waarvan er een langzaam wegkwijnt in haar huwelijk en een ander haar eigen leven vormgeeft na een scheiding: “[Ze liet zich] niet meer onderdrukken door andermans aannames over geluk.” De consequenties is een aanrader voor wie nog wat meer wil lezen, maar het taalgebruik van Weijers is niet gemakkelijk en stroomt over van de metaforen.

No. 12: De varkens – Elfie Tromp (leestijd: 5m48s)
Een boek over dieren, dan ben je bij Elfie Tromp aan het goede adres. Haar six minute story over varkens is een schot in de roos waar het inzicht in het menselijk zijn betreft, evenals het geval was in haar debuutroman Underdog. Een roman die door middel van een hondenfokkerij bijzondere personages aan het licht brengt. Het zijn de opmerkelijke details in haar verhaal De varkens, over een boze gemeenschap wanneer een kunstenares de twee biggen die de buurt bij wijze van project heeft verzorgd wil gaan barbecueën en een slager die zijn verantwoordelijkheid neemt, die het verhaal geestig maken: “‘Jullie vermoorden onschuldige dieren!’ roept een Feyenoord-supporter met een stadionverbod.”

No. 13: De corrector – Mano Bouzamour (leestijd: 4m1s)
Mano Bouzamour brak door met zijn debuutroman De belofte van Pisa en kreeg eerder dit jaar veel kritiek op zijn nieuwste roman Bestsellerboy. Een boek dat het verhaal vertelt over Mohamed Zebbi, een jongen van de straat die doorbreekt met zijn debuutroman maar vervolgens door zijn ouders uit huis gezet wordt en door zijn vrienden wordt verstoten. Zijn six minute story gaat over twee mannen die ruzie krijgen op het strand over het opruimen van een kapot gevallen bierflesje: “Weinig momenten geven meer voldoening dan de momenten waarop mijn goede gedrag wordt herkend, zeker door zo’n stoere strandwacht.”

No. 14: Rikki – Marieke Lucas Rijneveld (leestijd: 4m43s)
Eerder dit jaar verscheen de debuutroman van Marieke Lucas Rijneveld, De avond is ongemak. Een indrukwekkend debuut dat vertelt over een gereformeerd boerengezin dat getroffen wordt door de dood van zoon Matthies. Ook in de six minute story van Rijneveld staat het boerengezin centraal. De  boer doet zijn vrouw iets aan nadat ze zijn hond heeft afgemaakt. Het verhaal heeft dezelfde ongemakkelijke sfeer als haar debuutroman. Geen gezellig verhaal dus, maar gelukkig wel een verhaal in de poëtische stijl die we van Rijneveld intussen kennen: “Even keek hij omhoog naar de hemel, waar verschillende kleuren te zien waren, alsof een kind er pijlsnel met verschillende kleurpotloden doorheen kraste.”

No. 15: Balora met het Grote Hoofd – Thomas Olde Heuvelt (leestijd: 4m39s)
HEX van Thomas Olde Heuvelt kan geen onbekende titel voor je zijn, zelfs wanneer je nog nooit een thriller gelezen hebt weet je dat zijn boek zowel in binnen- als in buitenland een succes was. Zijn six minute story verhaalt over Balora, juist die met het grote hoofd. Balora komt regelmatig vast te zitten en heeft een vader die niet met haar handicap kan omgaan, met alle gevolgen van dien. Het verhaal heeft absurde elementen die doen denken aan de korte verhalen van Tim Burton, “[…], in het zwembad is de bovenkant van mijn hoofd net een eiland alle kinderen zwemmen om me heen, […].”, maar gelukkig loopt het goed af.

No. 16: Vathorst – Anna Drijver (leestijd: 4m25s)
De laatste six minute story werd geschreven door Anna Drijver. Zij schreef in 2010 de roman Je blijft over Daaf en Dora die als Duplo in elkaar passen, maar elkaar toch verliezen en een tweede roman in 2014 Ei. Velen zullen Drijver echter eerder als actrice, model of zangeres kennen dan als auteur. Met Vathorst schreef ze een actueel verhaal over het verdriet en het verlies na een vliegtuigramp: “‘God heeft me naar jullie gestuurd. God en Facebook.’”

De Six Minute Stories zorgen dus niet alleen voor een paar minuten leesplezier per dag, maar ook voor heel veel meer leesinspiratie en daar worden we allemaal alleen maar nog gezonder van, dus het mag! Zoek een lekker boek uit en lees (tot je erbij neervalt)!



Reacties op: Mogen we zes minuten van je tijd?

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Herman Koch

Herman Koch

Herman Koch (Arnhem, 1953) is een Nederlandse televisiemaker (onder meer Ji...

Niña Weijers

Niña Weijers

Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin...

Elfie Tromp

Elfie Tromp

Elfie Tromp studeerde psychologie en toneelschrijven. Sindsdien is zij werkzaam ...

Mano Bouzamour

Mano Bouzamour

Mano Bouzamour (Amsterdam, 1991) is een Nederlands schrijver en columnist. Hij d...

Lucas Rijneveld

Lucas Rijneveld

Lucas Rijneveld (1991) geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse...