Ontdek een boek dat je leven zal veranderen
Eindejaarsspecial deel 3
Ontdek een boek dat je leven zal veranderen
Teksten: de deelnemende auteurs en uitgever, Jan Stoel
Banners: Anne Oerlemans
Op 1 januari 2017 ging de Literatuurclub van Hebban van start. Tien enthousiaste lezers namen zich voor literatuurambassadeur te worden. Ze bezochten evenementen, spraken schrijvers, recenseerden, leidden leesclubs, deden mee aan buddy-reads en lazen vooral heel veel boeken. Inmiddels heeft de Literatuurclub zijn tweede jaar achter de rug. Er kwamen wat wijzigingen in de club, maar de passie voor literatuur is onveranderd gebleven. In 2018 ontdekten we als club weer allerlei nieuwe schrijvers, genoten van het werk van gevestigde schrijvers en werden steeds opnieuw verrast. Eind 2018 kent onze club meer dan 430 volgers, hebben we een vriendenclub die ook bijdragen levert op onze spot. Steeds meer lezers sluiten zich aan. En dat is mooi. Bij Hebban is zoveel te ontdekken.
De Literatuurclub is helemaal klaar voor 2019. Natuurlijk blijven wij de auteurs volgen waaraan we aandacht besteed hebben. In deze aflevering vertellen zij wat hun plannen voor 2019 zijn en zij wensen ons toe dat….
Wat kunnen we van u verwachten in 2019: een nieuw boek, uitdagende projecten…
Lenny Peeters: Nu onze jongste kuikens het nest verlaten: een verhuis uit Antwerpen. Waarnaartoe, dat weet ik nog niet, maar het moet afgelegen zijn. Egels en uilen 's nachts. Mijn vriend is nog niet helemaal mee met het plan, maar dat komt goed. :)
Op literair vlak: een paar fijne projecten, research voor een tweede boek en het neerschrijven van eerste aarzelende zinnetjes, die me waarschijnlijk - net zoals bij Dochter - gedurende lange tijd tot wanhoop zullen drijven.
Diane Broeckhoven: een nieuw boek, uitdagende projecten, ….. In de zomer van 2019 verschijnt een nieuw boek, genaamd Kroniek van een overzichtelijk jaar. Het is een zeer persoonlijke kroniek van mijn dagelijks leven, uitgesmeerd over een heel jaar (2019). Ik heb er een jaar lang dagelijks aan gewerkt. Het geeft een inzicht in een schrijversleven, maar ook in het leven van een oudere vrouw die leeft van en met de pen. Het gaat niet zozeer over wat ik gedaan of beleefd hebt, maar over wat wezenlijk is en hoe ik het neerschrijf. Misschien is het wel een voorloper van mijn biografie!
Rijan van Leest: In 2019 ga ik wederom veel schrijven. Journalistiek en literair. Ik denk niet dat er in 2019 weer een boek van mij uitkomt. Dat is te vroeg. Ik vind het belangrijk om een verhaal de tijd te geven om te groeien. Haastige spoed doet een boek geen goed. Ondertussen vechten er zo’n vijf ideeën in mijn hoofd om als eerste te mogen worden getikt.
Kris Heyvaert: Mijn belangrijkste nieuwjaarsresolutie is om weer aan het schrijven te gaan. Een beetje research zal er ook aan te pas komen, dus misschien verdwijn ik wel even off the grid. Verder vooruitblikken laat mijn glazen bol me voorlopig niet toe. Zodra daar verandering in komt, hoor je het wel via Hebban, Facebook of mijn website krisheyvaert.be.
Joost van Driel: De komende jaren heb ik gereserveerd voor het werk aan een verhalenbundel en een derde roman. De roman zal gaan over een hoedenverkoper, de heer Opitz, over wie ik het korte verhaal Stetson versus Borsalino heb geschreven. Naar die Opitz wordt overigens (in een heel ander kader) verwezen in In het museum. Hij en zijn dochter bleken personages die een hele roman verdienen.
Patricia Jozef: 2019 wordt een heel ander jaar, een stil jaar. Nu werk ik aan de volgende roman en in 2019 zal het grootste deel daarvan geschreven worden.
Gezina Derks: Mijn verwachtingen voor 2019 zijn nog onbestemd. Vanwege toenemende problemen met mijn gezichtsvermogen zit de uitgave van nieuwe boeken er waarschijnlijk niet meer in. Maar ideeën heb ik nog genoeg: de markt voor luisterboeken verkennen, mooie evenementen organiseren rondom de landenthema’s van de boeken van Bagage... Op naar 2019!
Herlinde Leyssens: Het enthousiasme van zoveel lezers heeft me het lef gegeven om mijn job vaarwel te zeggen. Op 21 december 2018 heb ik dertig jaar veilige carrière vaarwel gezegd. Vanaf 2019 leg ik me volop toe op schrijven, omdat dat is waar ik gelukkig van word, waarvoor ik hier ben. Moederzielen, dat een atypisch vervolg zal worden op Kongokorset, staat intussen in de steigers. De personages hebben zich al op mijn schouders neergevlijd en zullen het komende jaar mijn leven beheersen. Verder zal ik volop lezingen geven doorheen Vlaanderen en Nederland, om Gabrielle Deman (n.v.d.r. hoofdpersonage uit Kongokorset en de eerste vrouw ooit die begin 1900 door Kongo-Vrijstaat trok) de bekendheid te geven die ze verdient, via haar unieke brieven en fotomateriaal. In 2019 wil ik haar levensverhaal ook onder de aandacht brengen van Franstalige en buitenlandse uitgevers. Ik zal me niet vervelen!
Sol Bouzamour: Sowieso een nieuw roman. Heftig, eigentijds en meeslepend. De cultuurverschillen komen aan bod en meer kan ik er niet over zeggen. En een project waar ik ook helaas niks over kan zeggen, iets met media.
Hans Hagen: We hebben net als vorig jaar een serie columns over poëzie geschreven voor Het Parool. In 2019 worden ze gebundeld door Querido onder de titel Poëzie hardop. 35 columns met 95 gedichten van 65 dichters voor kinderen en volwassenen: van Herman Gorter tot Ted van Lieshout en Erik van Os, van Hadewijch en Iene Biemans tot Neeltje Maria Min.
Rob Gijbels: Eerst even afwachten wat de draagwijdte van Het Uurtje is. En door mijn job in het onderwijs en het dwangmatige reizen heb ik altijd te weinig tijd. Maar natuurlijk heb ik al (uitgewerkte) ideeën over een tweede – en derde haha – boek. Reizen en vogels spotten blijven in dat eerste project centraal, de liefdeshistorie wordt ingrijpender en (nog) controversiëler… Dat tweede project is iets totaal anders: een verzameling van parodieën op o.a. de onderwijspraktijk, de verzamelwoede van een twitcher, de gekleurde passie van de voetbalfan,… Anders en elders dus. Of misschien net niet?
Paul Christiaan Smis: Ik werk aan een novelle. Die wordt – samen met twee novellen van collega-schrijvers – gebundeld en gepubliceerd in september 2019, ook weer bij Uitgeverij Historische Verhalen. Ergens in het voorjaar hoop ik te beginnen aan een raamvertelling die het licht zal zien in 2021.
Hay van den Munckhof: Alleen die twee jeugdboeken bij Averbode staan vast, al verschijnt het laatste misschien pas in 2020. Natuurlijk werk ik daarnaast ook weer aan een nieuwe roman, maar of die het in 2019 tot een uitgave gaat schoppen, kan ik op dit moment nog niet inschatten. Ik moet het eerst maar eens naar tevredenheid zien te voltooien. De werktitel is Tuya en het verhaal speelt in het Mongolië en China van rond 1200, vlak voor de veroveringen van Djengis Khan, met als rode draad de zoektocht van Tuya naar haar door een bende Tataren ontvoerde zus. Verder staat er voor 2019 nog een persoonlijke primeur op het programma, namelijk een novelle van rond de 20.000 woorden bij uitgeverij Historische Verhalen, waar ik in de afgelopen jaren al een vijftal korte verhalen publiceerde. In 2019 ga ik samen met twee andere auteurs een bundel vullen met novelles die spelen in de tijd van het Europees kolonialisme. Mijn verhaal is gesitueerd in het China van rond 1900, ten tijde van de Bokseropstand en de laatste stuiptrekkingen van het Chinese keizerrijk.
Bart Moeyaert: Deze maand heb ik de middag doorgebracht met mijn uitgever. Voor de duidelijkheid: dat zijn meerdere mensen van de uitgeverij die ik al sinds 1995 mijn huis noem: Querido. Met hen heb ik niet alleen mijn plannen voor volgend jaar besproken, maar ik denk niet in de vorm van een agenda. Daarvan krijg ik ademnood. We hebben het over de toekomst gehad. Het zijn fijne plannen.
Leo de Jong: Ik ben momenteel bezig met een verhalenboek met als centraal thema tijd. Dat gaat een (nog duidelijkere) existentialistische inslag hebben. Ik weet echter niet of het nog in 2019 uit gaat komen. Het promoten van mijn debuutroman kost op dit moment veel tijd en energie, maar dat heeft voorlopig prioriteit. Ik wil graag in contact komen met (potentiële) lezers.
Joost Devriesere: Voor ik het loodje leg, wil ik van zo veel mogelijk geproefd hebben. Daarom ben ik nu bezig aan ‘iets voor tv’ waar ik voorlopig niet veel over kwijt kan, en aan een graphic novel gebaseerd op een van mijn kortverhalen. Aangezien ik geen vaste hand heb en al helemaal geen tekentalent, zal ik die niet zelf illustreren. Aan een nieuw boek ben ik nog niet toe. Eventjes was er sprake van een non-fictieproject, maar het ziet ernaar uit dat dat niet zal doorgaan. In mijn hoofd staat het niet stil. Af en toe schrijf ik een kortverhaal, puur voor mezelf, als vingeroefening voor wat die tweede roman zal moeten worden. Afwachten dus.
Martijn Adelmund: Hopelijk komt rond de jaarwisseling bij uitgeverij Quasis De Wolffs Bestiarium uit, een prachtig vormgegeven boek waarin ik heerlijk kon experimenteren. Daarin onderzoek ik het snijdpunt van proza en poëzie, van fictie en non-fictie.
Als het boek verschijnt doe ik een korte promotieronde door het land, want ik ben dan ook bezig met de voorbereidingen van een bestiarium-theatershow, die al een tijd in ontwikkeling is. (Red. Er was in 2018 al een try-out op het Festival van het Fantastische boek). Ik ben zo trots! Met die show gaat theaterwerkplaats Momo, samen dansers van dansschool Bransz, tussen april en juni lokale festivals bezoeken. In de zomer van volgend jaar voorzie ik verder de aankondiging van een nieuw boek waar ik nu aan werk; en in het najaar ga ik weer het theater in met een tweede show, genaamd ‘Veerle’ (Red, met o.a. Hermanus Artisticus).
Tussen dat alles door treed ik nog regelmatig op met poëzie, meestal niet te ver van mijn woonplaats, omdat het reizen anders niet in mijn schema past. Ik heb drie jonge kinderen.
Guy Prieels: In het voorjaar verschijnt bij uitgeverij Octave de Achtste een bundel met pikante verhalen PILI PILI, verlucht met frivole tekeningen van de kunstenaar MUGO.
Mijn volgende roman heeft tot hiertoe bloed, zweet en tranen gekost. Een moordzaak, gebaseerd op ware, vrij recente gebeurtenissen. Een drama dat zich afspeelt in een disfunctionele familie, een stam van barbaren in een beschaafde omgeving. Machtspelletjes, bedgeheimen, incest, doodslag. Mijn moeilijkste boek ooit.
Marcel Vaarmeijer: Waarschijnlijk zal er in 2019 geen boek van mij verschijnen. Ik rust uit van Wolkenjager en bereid me voor op een nieuw project.
Rinske Hillen: Mijn tweede roman verschijnt in de eerste helft van volgend jaar. Mannenmaal gaat hij heten. Net als Houtrot een roman over de zoektocht naar vrijheid. In mijn debuut ging het over het heilige huisje van familie, ditmaal worden de conventies van monogamie en euthanasie opgeschud.
Hebt u een nieuwjaarsgroet voor de volgers en de makers van de Literatuurclub?
Lenny Peeters: Een nieuwjaarsgroet.. Dat we inzien dat we er niet komen zonder empathie voor élk levend wezen, voor alle komende generaties. Ik zou willen ontwaken in een wereld waarin zorg voor elkaar en het koesteren van natuur het hebben gewonnen van onverschilligheid en meedogenloosheid. En waarin voor cultuur een mooie plek gereserveerd is. Dat mag allemaal nu dadelijk van start gaan ook, hoor. Er is geen tijd te verliezen. Ik wens elke Hebban-lezer veel liefs en mooie momenten toe, al dan niet met een goed boek!
Diane Broeckhoven: Aan allen: licht en warmte gewenst, en veel mooie boeken. Lezen is geen kwestie van tijd, maar van prioriteit!
Rijan van Leest: Moge 2019 het boek brengen wat je leven herschept.
Kris Heyvaert: Veel leesplezier voor de lezers van 2019, lees enkel goeie boeken want het leven is te kort voor de andere soort. Investeer de tijd die je doorgaans verliest aan je smartphone in je vrienden. En onthoud dat we geregeld allemaal wat vaker moeten chillen – dat laatste is het beste advies dat mij in 2018 werd gegeven.
Joost van Driel: Herlees de drie mooiste boeken die je gelezen hebt.
Patricia Jozef: Een mens zou gelukkiger zijn (volgens een onderzoek, geen idee hetwelk en waar ik dat kan terugvinden) wanneer hij zichzelf elke dag een paar minuten leestijd gunt. Een paar minuten. Een leuke boodschap om dit jaar langs je neus weg aan je disgenoot te vertellen. Ook ik zaag wel eens over te weinig tijd. Maar letterlijk vier minuten per dag, hebt ge die dan echt niet? Ziehier volgers van de literatuurclub: stof voor conversatie (met een verborgen nieuwjaarswens).
Herlinde Leyssens: Ik wens jullie het lef om jullie eigenzinnige weg te gaan, de moed om die prachtklassiekers verder af te stoffen, en de kracht om onafhankelijke boekenkeuzes te blijven maken. Zoals dezer dagen op het betere kerstrapport te lezen staat: “Proficiat en doe zo voort!"
Sol Bouzamour: Allereerst wil ik al mijn lezers bedanken voor de steun en prachtige reacties die ik heb mogen ontvangen de afgelopen maanden naar aanleiding van mijn roman.
Laten we met zijn allen liefdevoller en zonder angst elkaar tegemoet treden. Dit geld voor alles in het leven. Of het een nieuw boek is, een nieuw activiteit of een nieuw persoon in je leven. Zonder openheid is het leven niet interessant en blijven we oppervlakkig en bekrompen. En laten we vooral literatuur hoog in het vaandel houden, want door literatuur wisselen we onze gedachtes uit en komen we hopelijk tot het besef dat het leven dankbaar en mooi is.
Hans Hagen: De hoeveelheid groente die dagelijks wordt aanbevolen is sinds kort 250 gram. Daarnaast wens ik iedereen in 2019 minstens twee-en-een-half gedicht per dag toe. Bij twijfel de porties naar boven afronden.
Rob Gijbels: Heel eenvoudig én allesomvattend is de kernzin die ik (en ook mijn studenten) uit The Book Thief destilleerde(n): Words are Life!
Paul Christiaan Smis: Autisten groeten niet. Ik heb geen wijze woorden of een prachtige nieuwjaar pitch. Lieve lezer, let op: ik wens dat je in het komende jaar alle dagen vroeg naar bed gaat, met een stapel boeken op het nachtkastje en je favoriete boek onder je hoofdkussen.
Hay van den Munckhof: We lijken jaar na jaar meer in een periode terecht te komen waarin het sentiment vooral negatief is. Weg met deze regering… Weg met de Islam… Alle politici zijn zakkenvullers… Wetenschappers kun je niet vertrouwen... Naar het volk wordt toch niet geluisterd... Grenzen dicht voor asielzoekers… Nederland uit de EU.... Allemaal kreten die leiden tot haat en verdeeldheid in een wereld waarin we juist meer eenheid en saamhorigheid nodig hebben om onze kleine, kwetsbare planeet te redden. Mijn enige nieuwjaarswens is dan ook dat in 2019 gezond verstand en een positieve levenshouding wereldwijd weer wat terrein terug gaan winnen.
Bart Moeyaert: Ik hoop dat je in 2019 weer een boek of een beeld ontdekt dat je leven zal veranderen, zoals het bij mij in 1974, 1984, 1993, 2008 en 2017 is gebeurd.
Leo de Jong: Naast de ‘standaardwensen van veel voorspoed en gezondheid zou ik nog willen zeggen: vergeet niet te reizen. Als je jong bent heb je er geen geld voor, als je werkt heb je er geen tijd voor, en als je oud bent laat je gezondheid het niet meer toe. Weliswaar ‘gewoon’ een citaat uit eigen werk, maar daarom niet minder waar.
Joost Devriesere: Een uitstekende gezondheid en goede ogen of een goede bril, vooral. Maar ook: een kritische geest. Die is in deze roerige tijden meer dan nodig.
Martijn Adelmund: Balans en bezinning. Maak het leven een prachtig spel.
Guy Prieels: ‘Een goede gezondheid’ is mijn vurigste wens voor alle volgers van de Literatuurclub. En… vergeet niet te ademen.
Marcel Vaarmeijer: Lees voor je plezier en lees boeken die je plezier brengen. Er zijn veel deprimerende boeken, de literatuurlijsten staan er vol mee. Kies in 2019 voor boeken waar je van opknapt, boeken die je laten lachen en een beetje hoop geven in jachtige tijden.
Rinske Hillen: Ik wens jullie allemaal lange, lege dagen toe. Dat wat anderen verveling noemen en wij lezers rijkdom.