Onze favoriete artikelen (en herinneringen) van 2019
Het jaar is weer bijna voorbij. Het is dus tijd om even achterom te kijken, en te zien waar we dit jaar zo al mee bezig zijn geweest. Een aantal dingen zijn veranderd, maar we zijn ook een heel aantal dingen hetzelfde blijven doen. Deze spot is in september van Literatuurclub omgebouwd tot de spot ‘Literatuur onder de Loep’, zodat we jullie kunnen blijven bestoken met artikels die de laagjes van de literatuur afschrapen.
Artikel: Nathalie
Banner: Anne
Sommigen onder ons zijn ook actief aan de slag gegaan in het Literatuurcafé. De Loepjes en het Café zijn toch wel een beetje als 2 kanten van dezelfde medaille met deels dezelfde mensen. Het is ook super natuurlijk dat er aan beide kanten nieuw bloed is bijgekomen met nieuwe ideeën! In het nieuwe jaar zullen beide spots ongetwijfeld nog leuker en boeiender worden, mét hopelijk de nodige kruisbestuiving. Interactie in het café, verdieping op deze Loepjesspot, is dat niet de perfecte combo?
Welke artikelen op ónze spot vonden wij als Loepjes zelf de leukste om te lezen en/of om te schrijven? We hebben hier enkele artikelen opgelijst zodat we deze even terug onder jullie aandacht kunnen brengen! Dé rubriek die er voor ons allemaal bovenuit springt, is toch wel “Lees dit lied”. Gelukkig vindt onze topper, Ine, ook zelf nog plezier in het maken van deze artikelen waardoor we hier hopelijk nog lang van kunnen genieten! Maar ook een aantal artikelen van nieuwelingen Tea en Ellen zijn doorgestoten tot onze favorieten. Geweldig toch dat je zo’n heerlijke mix van kennis en interesses in je team hebt? En dit Loepjesteam gaat er in het nieuwe jaar ongetwijfeld ook weer staan voor jullie!
Harriet:
Wat zijn er toch een hoop artikelen verschenen op onze Spot en ook zo gevarieerd. Als ik de inhoudsopgave langsloop is er regelmatig een “o, ja” dat was leuk om te doen of interessant om te lezen. Een favoriet artikel is dan ook moeilijk te kiezen. Na lang nadenken heb ik er twee gekozen. Als eerste Lees dit lied! Maar let op, Big Brother is watching you! Alle artikelen uit deze serie zijn pareltjes maar deze sprong er voor mij bovenuit. Het boek 1984 van George Orwell heeft op mij een behoorlijke indruk gemaakt toen ik het een aantal jaren geleden las. Het is mooi om te lezen dat er zo veel artiesten door dit boek zijn geïnspireerd en dat muziekliefhebbers zonder dat ze het altijd weten, kunnen genieten van mooie muziek die gebaseerd is op literatuur.
Het andere artikel dat ik hier wil noemen, is Genremelange: Circe. Samen met de SFF-club mochten we dit boek lezen. Niet alleen de inhoud van het boek is fantastisch om te mogen lezen, ook de uitgave van dit boek is erg mooi. Het samen lezen van boeken die meerdere genres raken is interessant en levert mooie discussies op. Leuk om nog een keer na te lezen.
Hetty:
Bij de vraag naar wat mijn favoriete artikel van 2019 is, denk ik als eerste aan de Parels. Altijd weer leuk om te ontdekken welke bijzondere nieuwe boeken eraan zitten te komen en wellicht leestips op te doen door te ontdekken welke boeken de andere leden tippen.
Maar wanneer ik eens terugkijk op onze spot dan kom ik toch uit bij een ander artikel dat ik als favoriet wil bestempelen: Boek als reisgids De Bourgondiërs – Bart van Loo. Hoe vaak gebeurt het niet dat je een boek aan het lezen bent en nieuwsgierig wordt naar de plaatsen die er in beschreven worden. Tea besloot tot actie over te gaan en af te reizen naar Bourgondië en de in het boek genoemde plaatsen met eigen ogen te gaan aanschouwen, hier schreef ze vervolgens een boeiend verslag over. Nu is het nog een op zichzelf staand artikel maar ik kan me zo maar voorstellen dat hier in 2020 een serie van gemaakt kan worden!
Anne:
Het was een bewogen jaar voor onze spot! Wij gingen van de Hebban Literatuurclub naar de Loepjes, maar één ding is niet veranderd: de mooie artikelen die we maken! De genremelange rondom Circe was voor mij zelf de favoriet om te schrijven, ik heb echt van dat boek genoten en het is een mooi artikel geworden (al zeg ik het zelf). Een heel tof artikel dat we na de overgang gemaakt hebben en dat vooral zo tof is omdat het laat zien hoe actueel en betrokken Hebban en haar gebruikers kunnen zijn, is voor mij Leestips (gevraagd) voor Jesse. Dit was een prachtige binnenkomer van Ellen in onze club en we gaan er in 2020 met zijn allen weer een mooi jaar van maken!
Jan:
Ik ben groot fan van de Lees dit lied-artikelen die Ine schrijft. Ze zijn eigenlijk altijd van hoge kwaliteit. Het is zo mooi om muziek en literatuur aan elkaar te koppelen. Ik heb voor Big Brother is watching you gekozen met allemaal mooie verbindingen naar het jaartal 1984. Bovendien slaat het ook een beetje op onze club: wij houden de literatuur in de gaten!
Voor mij was de grootste verrassing van dit jaar Waagstukken van Charlotte Van den Broeck, maar ik ga natuurlijk geen artikel van mezelf nomineren. Ik kies voor Morgenster – een huis dat doet dromen. Het is een buddyread en ‘onder de loepjes’ doen we die nu veel minder dan vroeger. Het is geweldig om samen een boek ‘te verkennen’. Dit boek van Dirk Van Boxem is geïnspireerd op Morgenster, een art deco-huis waar hij zelf in woonde in Antwerpen. De gevel lijkt op het gezicht van een vrouw. Ik zou het huis wel eens in het echt willen zien. Tijd voor een excursie samen met de auteur?
Tea:
Wat moeilijk om een keuze te maken uit de hoeveelheid artikelen.
Hoewel ik alle artikelen lees en overal wel iets van opsteek en/of geniet, vind ik Lees dit lied! het allerallertofste om mee verrast te worden op de zondagmorgen. Onder het genot van een kopje koffie de tekst lezen en de bijbehorende liedjes luisteren is echt het einde. Het verbindt twee kunstvormen met elkaar, niet alleen dat ze elkaar versterken maar ook de eindeloze mogelijkheden die ontstaan wanneer je een literair werk als uitgangspunt neemt. En ja, ik ga twee afleveringen uit dezelfde categorie noemen. De eerste wordt Lees dit lied! Willem Elsschot, niet zo braaf als hij eruitziet. Deze titel kies ik vanwege mijn voorliefde voor de auteur, het roept prachtige herinneringen op aan alle leesclubs die we op Hebban hadden.
De tweede wordt Lees dit lied! Gezongen door Don Quichot. Deze titel ligt me na aan het hart omdat we dit boek lazen met het klassieker-genootschap en geeft meer dan een extra dimensie aan de lezing.
Ine:
Natuurlijk vind ik alle artikels op onze spot keigoed! Hoe kan ik daar nu een voorkeursartikel uit kiezen? Gelukkig voegde Nathalie aan de opdracht toe: “En komaan, jullie mogen er 2 noemen of zo”. Wat fijn dat er “of zo” bij staat. Na veel zoeken en schrappen, houd ik deze over. Het artikel over het Boekenweekgeschenk 2019 vond ik bijzonder interessant omdat we met zowat de hele club onze mening gaven over hetzelfde boek – dat zouden we nog mogen doen. Het artikel over Elsschot laat ik ook niet onvermeld, want alle bijkomende info over die man vind ik boeiend. Tips om met een boek in de hand op reis te gaan (in het echt of in gedachten) vind ik een heel leuk nieuw initiatief. Laat er nog maar meer komen na De Bourgondiërs! Maar het allerleukste artikel vind ik dat over onze uitstap in Antwerpen. Het was zo’n boeiende en leuke dag met ons illuster gezelschap. En dat artikel is echt top, zeker met de waargebeurde thriller van Gigi er doorheen!
Gigi:
Het is echt heerlijk om even terug te kijken naar alle artikels die dit jaar verschenen zijn. Grinnikend las ik het artikel terug waarin wij, zo trots als een pauw, jullie lezers 500 maal bedankten omdat we toen met de Literatuurclub, toen nog onder de andere vlag en met de oude naam, net 500 volgers telden. Daarnaast dacht ik met weemoed terug aan de kroegentocht langs al die boeken die genomineerd waren voor de Libris Literatuur Prijs. Ik hoop dat we zoiets komend jaar weer kunnen opzetten. Als ik dan naar de dieper gravende artikelen kijk, zie ik dat ik mijn hart verpand heb aan de artikelen waarin muziek en literatuur versmelten. Alle verschenen Lees dit lied-blogs vind ik prachtig. Mijn favoriet van 2019 is dan ook een van deze verhalen. Het artikel over 1984, Let op, Big Brother is watching you, dat ook nog een nieuw samenleesproject opleverde, vond ik knap in elkaar zitten, gaf barstensvol nieuwe informatie en was heel prettig om te leesluisteren.
Saar:
Wanneer ik voor het afgelopen jaar mijn favoriete artikel moet kiezen, heb ik toch de neiging om te grijpen naar artikelen waar ik zelf aan heb meegeschreven. Niet omdat ik vind dat ik beter schrijf dan de andere Loepjes. Wel omdat er aan het maken van die artikelen heerlijke herinneringen vast hangen. Zo heb je De Ontmoeting van een Illuster Gezelschap, dat beschrijft hoe de toenmalige Literatuurclub Antwerpen onveilig maakte. Een dag die vol heerlijke herinneringen in mijn geheugen blijft hangen. Of de buddyreads van De Onderpastoor en Een ladder naar de Hemel, die ik met ontzettend veel plezier las en meewerkte aan het artikel.
Maar als mijn favoriete artikel van 2019 zal ik toch geen van mijn eigen artikels nomineren. Uiteindelijk ging het dan toch tussen een artikel van Loepje Jan die geweldige interviews met auteurs blijft afnemen en in heerlijke artikels giet zoals dat met Erik Vlaminck. Toch werd mijn favoriet één van de ‘Lees dit Lied’ artikelen van Ine, die ik vol plezier elke keer weer blijf lezen. Lees dit Lied! Wilde and (not) gay staat met recht en rede bovenaan mijn lijstje met favorieten van 2019!
Nathalie:
Ik ben blij én trots lid te mogen uitmaken van deze groep als ik – als eerste – het bovenstaande al mag lezen en samen zetten, en ik vind het ook best lollig dat we vrij unaniem zijn in het uitkiezen van onze heldin. :-) Proficiat, Ine! Het klinkt misschien wat schizofreen maar het schrijven van nét dit artikel bezorgt me best een warm gevoel, en drijft me vanzelf al terug naar enkele herinneringen. Dat mogen jullie best weten!
En daarnaast komen er zeker nog enkele andere goede herinneringen terug boven drijven: Jan en ik sleurden elkaar misschien wel door het boek van Pjeeroo Robjee en de bijhorende buddyread heen, ook al was het boek er niet echt één om te onthouden. Met veel genoegen denk ik ook terug aan toen ik onze Literatuur-Loepjesclub (opnieuw) in Antwerpen mocht verwelkomen, en wat voor geweldige dag die geworden is! Dankzij Saar en de thriller van Gigi hielden we hier een even geweldig artikel aan over. Voor diezelfde dag was ik op voorhand al wat hyper omdat Erik Vlaminck nu niet alleen meer bekend zou zijn bij mij. Hieruit vloeide de wél supertoffe buddyread rond Een berg mens onder witte lakens met Jan en het bijgaande interview tussen ‘de mannen’, Erik en Jan, waar ik me wijselijk wat verder van af hield.
Gigi deed me ook nog denken aan het feit dat we samen onze tanden in de Literaire kroegentocht hebben gezet. Het fijnst om zelf te schrijven was misschien wel de buddyread rond Big Omens (Grote Omens), wat er toevallig op één dolle avond uitkwam. En mag ik Ine als laatste nog eens in de picture zetten? Want zonder haar hadden we al die knappe muzieknummers niet met alle vernoemde boeken kunnen verbinden, denk ik. Mijn favoriet uit de Lees dit lied!-rubriek was wel het artikel rond Oscar Wilde, geweldig boeiend vond ik dat!
Ik vind het zelf eigenlijk nauwelijks te geloven wat we allemaal bij elkaar geschreven hebben, nu ik het zo eens bekijk. Hebben jullie dat nou ook niet? En welke artikels van onze spot van dit jaar vinden jullie het meest noemenswaardig?
Deze twee overzichten helpen jullie alvast nog eens met de loep door onze artikels van het voorbije jaar te gaan: