Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Onze favorieten van mei en juni

op 04 juli 2018 door

We werden het afgelopen jaar alweer verwend met heel wat super interessante Hebban-leesclubs, dé ideale manier om nieuwe auteurs te ontdekken of om een boek grondig te bespreken. De leden van de literatuurclub zijn natuurlijk enthousiaste deelnemers aan deze clubs. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat boeken uit de leesclubs naar voren worden geschoven bij onze favorieten-lijstjes. Daarnaast hebben we allemaal een eindeloze Te Lezen Lijst. Wonder boven wonder slagen we er in om ook daar boeken als gelezen te kunnen afvinken. Het overzicht hieronder is dan ook een gevarieerde lijst geworden van recent verschenen en ouder werk, van Nederlandstalige en vertaalde literatuur, van bekende en onbekende auteurs.

49e605e6bc8296df2233c738418ec989.jpgIne: Ik las Het puttertje van Donna Tartt. Vanaf juli is er immers een leesclub met eigen exemplaar en daaraan doe ik mee. Het boek verscheen al in 2013. Ik vraag me eigenlijk af waarom ik het zo lang ongelezen liet. Zeker De verborgen geschiedenis, maar ook De kleine vriend heb ik immers graag gelezen. In dit fictieve verhaal is een hoofdrol weggelegd voor een bestaand en wereldberoemd schilderij.  Het puttertje is een klein werkje uit 1654 van de Nederlander Fabritius. Het stelt een vogeltje voor, een puttertje of distelvink. Natuurlijk is er nog een andere hoofdpersoon, Theo Decker. We leren hem kennen als tiener en nemen pas afscheid van hem als hij jongvolwassen is. Theo heeft geen makkelijk leven en maakt bovendien heel veel mee – understatement, hoor. In elk geval is dit dikke boek een pageturner. Donna Tartt is meester in het aan het lezen houden van haar lezers. Zowat elk hoofdstuk eindigt met een mini-cliffhanger. Doorlezen is dus de boodschap in dit mooie en ook spannende vakantieboek.

e6ee52b3fe8c8b8dc5e18db7f1d76d6d.jpgAnne: Ik was de afgelopen maand erg enthousiast over Kleine brandjes overal van Celeste Ng. Omdat ik vermoed dat dat boek sowieso veel aandacht zal krijgen, schuif ik graag een ander boek naar voren dat ik in mei/juni heb gelezen, nl. De dag die nooit komt van Oliver Reps. De dag die nooit komt is het relaas van de zeventienjarige filmfanaat Elias. In één lange slapeloze nacht overdenkt hij de gebeurtenissen die hem in de situatie hebben gebracht waarin hij zich nu bevindt. Hij vertelt over die zomer, nu zo'n driekwart jaar geleden. Over zijn vriendin Polly, die als een engel uit de lucht is komen vallen, over zijn zusje Evi. En over de demonen in z'n hoofd. Het is een verhaal waardoor je voortdurend op het verkeerde been wordt gezet, het verrast,... (korte inhoud overgenomen van Hebban).

09d6508a9bf8e714f89108cd4843b731.jpgNathalie: Het boek dat ik het knapste vond in mei en juni was Materiaalmoeheid van de Tsjechische schrijver Marek Šindelka. Hoe zintuiglijk hij de vlucht beschrijft van twee broers die vluchtten uit hun kapot gebombardeerde land, en hoe hij de lezer laat meeleven met hun ontberingen, is magistraal. Ik was weer diep onder de indruk van zijn werk. Zijn schrijfstijl is van een grote klasse, er straalt passie en kracht van uit, en dit wordt overgebracht op de lezer. Dat er nog meer boeken van hem snel in het Nederlands mogen verschijnen! Ik denk dat hij op mijn lijstje favoriete auteurs nu ook een plaatsje heeft bemachtigd. Lees mijn recensie hier

e1403c34bfff5a092f8c9dfba2e53743.jpgJan: Twijfel is het woord dat bij mij opkomt als ik terugkijk op de boeken die mij bij zijn gebleven. Allereerst was er de tweede roman van Mano Bouzamour Bestsellerboy, door sommigen verguisd en door anderen (waaronder ikzelf) geprezen. Een boek dat laat zien wat er gebeurt als je als jonge schrijver een bestseller schrijft en iedereen steeds roept dat er snel een tweede boek moet komen. Wat gebeurt er dan met je? Blokkeer je? En als je als gevolg van je debuut tussen twee werelden in komt te zitten en je eigen Marokkaanse familie je buitenzet, hoe moet je dan verder? Vleugjes Jan Cremer, Jan Wolkers en Alex Boogers komen samen in deze roman. Twijfel was er ook bij de uitgever van Guy Prieels. Die schrapte maar liefst 120 pagina's uit zijn roman. Volgens mij heeft Prieels met Bluf zijn beste faction-roman geschreven. De roman is gebaseerd op een waargebeurde geruchtmakende oplichtingsaffaire in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Prieels heeft zich goed gedocumenteerd en feit en fictie vaak vilein met elkaar verbonden. Hij is een fantastisch verteller en de beeldspraak die hij gebruikt: om te smullen. Kijk ook even bij de leesclub die over dit boek georganiseerd werd. Ik zou die weggeschrapte pagina's wel willen lezen.

2fd45b09ff9590495bda1117389c95de.jpgSigried: Ik las Kleine brandjes overal van Celeste Ng voor de Hebban Buzz mogen lezen en heb dit boek ondertussen al aan veel mensen aangeraden. Logisch dus, dat ik deze roman hier ook nog eens in de kijker plaats. De roman kort samenvatten is zo goed als onmogelijk. Er komen immers heel wat thema’s en personages aan bod. Dat het verhaal nooit overladen aanvoelt heeft alles te maken met de fantastische opbouw ervan. Wie heeft het huis in brand gestoken en waarom? Kan het gedisciplineerde Shaker Heights Mia’s wanderlust temmen of drukt zij voor altijd haar stempel op de gemeenschap? Welke rol mag/moet een moeder spelen in leven van haar kinderen? En kan een goed doordachte planning “het ongepaste, het onaangename en het rampzalige” voorkomen? Dompel je volledig onder in de fictieve wereld van Celeste Ng. Je krijgt er geen spijt van.  Lees mijn recensie hier.

7bed887c3f769ed8afd4951ca68fe1e6.jpgHelena: Onlangs heb ik Kukolka van Lana Lux mogen recenseren. Een zeer indrukwekkend boek, waar ik eigenlijk best van uit mijn evenwicht raakte, vanwege de thematiek. Tussen alle bekendere titels die ik heb gelezen in mei en juni vind ik dat dit boek wel wat aandacht verdient. Kukolka gaat over een klein meisje, Samira, dat wegloopt uit een weeshuis in Oekraïne en heel argeloos in de klauwen valt van mensen die duidelijk niet het beste met haar voorhebben. De kracht van het boek is, dat je dat als lezer juist wel in de gaten hebt. Het boek is realistisch en rauw en snijdt zeer actuele problematiek aan, terwijl de toon, zeker in het begin, bijzonder optimistisch is. 

6715896ca1cdbcd068ed3dcad9be8ae8.jpgHarriet: In de maanden mei en juni heb ik aardig wat boeken aan mijn stapel gelezen boeken kunnen toevoegen. Daar zaten zeker pareltjes tussen, pareltjes waar ik niets over kan vertellen omdat ik ze gelezen heb voor de Hebban Debuutprijs. Maar naast deze debuten waren er gelukkig ook nog andere mooie boeken. Het boek wat er voor mij uit is gesprongen is Kleine brandjes overal van Celeste Ng. Na haar debuut Wat ik nooit eerder heb gezegd is het Celeste Ng een prachtige tweede roman te schrijven. Een boek over moederschap, keuzes maken en het volgen van je hart, prachtig beschreven en een heerlijk boek om in de vakantie te lezen.

a51cd903d72e12d342aa256c93a876d3.jpgNatalie: Mijn favoriete boek van mei of juni? Tja dat is nog even in nevelen gehuld. Ik lees op dit moment voor de debuutprijs 2018 en daar mag ik op dit moment even niks over zeggen.

Zijn jullie het eens met ons enthousiasme over Klene brandjes overal, of willen jullie toch een ander (leesclub)boek in de kijker plaatsen? Laat het ons weten!



Reacties op: Onze favorieten van mei en juni

Meer informatie

Gerelateerd