Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Parels december - januari 2018

op 02 december 2018 door

We starten de laatste maand van het jaar met een vooruitblik op nieuwe boeken. Zoals Harriet suggereert is het een uitstekend moment om van start te gaan met de Reading Challenge 2019. Welke boeken wil jij absoluut gelezen hebben: ga je voor nieuwe publicaties of toch voor klassiekers, verkies je debutanten boven gevestigde waarden, laat je je gaandeweg verrassen of het je een duidelijk leesplan? Wij geven je alvast wat inspiratie om de eerste maanden van 2019 te overbruggen.

Harriet: Inmiddels heb ik mijn Reading Challenge van 2018 gehaald en een nieuw doel gesteld in de Reading Challenge voor 2019. Een van mijn voornemens voor 2019 is toch wel om de boeken die ik ongelezen in de boekenkast heb staan wat voorrang te geven. Maar ja, als je dan gaat kijken welke boeken uitkomen in december en januari gaat dit erg lastig worden. Ik zag bijvoorbeeld Grand Hotel Europa van Ilja Leonard Pfeijffer. Pfeijffer staat altijd garant voor een goed geschreven boek, zijn laatste boek Peachez, een romance was genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Mijn oog viel echter ook op Circe van Madeline Miller. Zij heeft met Een lied voor Achilles al een enorme indruk gemaakt, dus Circe komt zeker in mijn boekenkast te staan.

Sarah: Ik kijk uit naar Laat me niet alleen van Sarah Armstrong. De titel sprak me al meteen aan, maar ook het verhaal lijkt me een mooie reflectie over hoe we in de samenleving onze verantwoordelijkheid rond kindermishandeling zouden kunnen opnemen.

Jan: Er zijn twee boeken waar ik wel naar uitkijk. Allereerst de gedichtenbundel Fantoommerrie van Marieke Lucas Rijneveld. Haar debuutroman De avond is ongemak blies me omver. Deze jonge auteur heeft een oorspronkelijke kijk op de dingen, is altijd verrassend.  Wat gewoon is wordt bij haar bijzonder. Fantasie en werkelijkheid lopen door elkaar. En wat een opvallende cover!

Volgend jaar is het 400 jaar geleden dat Johan van Oldenbarnevelt, raadpensionaris van de Staten van Holland tijdens de Tachtigjarige Oorlog, in Den Haag onthoofd werd. Hij werkte lange tijd samen met Maurits van Oranje (de zoon van Willem van Oranje), maar werd door zijn eigenzinnig optreden het slachtoffer van een door Maurits beheerst politiek proces. Nicolaas Matsier schreef over hem de roman De advocaat van Holland. Het gaat over de negen maanden dat Van Oldenbarnevelt gevangen gehouden werd, boven in de Ridderzaal. Matsier heeft zich verplaatst in de gedachten van de raadpensionaris en volgt hem tot zijn executie.

Nathalie: Wordt De Bourgondiërs mijn eerste échte boek van Bart Van Loo? Overal waar hij komt, is hij een enthousiaste spraakwaterval over Frankrijk en brengt hij als geen ander zijn francofilie over. Met zijn voorstelling over Napoleon vroeg ik me weleens af hoe het geweest zou zijn als ik iemand als hem als leerkracht geschiedenis zou hebben gehad vroeger… In dit boek doet hij in romanvorm de geschiedenis van de eenmaking van de Lage Landen onder de heerschappij van de Bourgondische vorsten in de Middeleeuwen uit de doeken. Daar wil ik in ieder geval meer te weten over komen.

Verder zag ik dat er een eerste verhalenbundel op de Nederlandstalige markt komt van Kristen RoupenianJe weet dat je dit wil, over seks, daten en het moderne leven. Zij gaf in februari haar kortverhaal Cat Person ten beste op het literaire festival Saint-Amour, een prikkelend verhaal over een startende relatie waar inderdaad ook wat seks in voorkomt, én waar de vrouw de sterke partij in was. Het startpunt van Roupenian is de machtsverhouding tussen mannen en vrouwen.  Ik vond haar een markante persoonlijkheid op dat podium. Ze zou een gedurfde nieuwe stem zijn in de Amerikaanse literatuur van het “MeToo”-tijdperk. Haar wil ik zeker ook verder ontdekken!

Anne: Ah, januari is altijd weer zo'n heerlijke boekenmaand waarin er veel te veel mooie titels gaan verschijnen! Ik kijk het meest uit naar Birdie van Laure Van den Broeck, de thema's en het jonge hoofdpersonage maken dit tot een (in potentie dan toch alvast) heel interessant en indrukwekkend verhaal. Ook ben ik heel benieuwd - vooral vanwege het succes in de VS - naar De onsterfelijken van Chloe Benjamin.

Helena: Ik heb het boek Adam van Wanda Reisel  op mijn WIL-lijstje gezet, een boek waarin de vragen worden gesteld in hoeverre we recht hebben op geluk, over wat goed en kwaad in onze tijd nog inhoudt, wie dat bepaalt en of we daar zelf eigenlijk wel wat mee te maken hebben? De korte inhoud van de achterflap vond ik alvast aantrekkelijk: Adam Landau wil uit de fatale cirkel van zijn leven breken. Hij veroorzaakt een auto-ongeluk waarbij zijn eigen moeder omkomt, raakt met zijn broer gebrouilleerd en in de liefde kan hij niet de geborgenheid vinden waarnaar hij verlangt. Als er onder zijn ogen een aanslag wordt gepleegd, besluit hij het roer om te gooien. Hij wil zijn leven sturen nu het nog kan, en wel in de richting die hij bepaalt. Daartoe fraudeert hij voor een groot bedrag bij de goededoelenorganisatie waarvoor hij als verantwoordelijke financiële man werkt. Hij denkt een meesterplan uit en verbrandt alle schepen achter zich. Genoeg ingrediënten voor een mooie roman denk ik!

Sigried: Ik kijk nog steeds uit naar Otmars zonen, de tweede roman van Peter Buwalda. Die werd al eerder aangekondigd, maar de publicatie werd uitgesteld. De nieuwe verkoopsdatum ligt vast op 2 januari, ideaal om mijn nieuwe leesjaar mee van start te gaan.  

06da41c194c0b9811e5104f01d11a32c.jpg

 



Reacties op: Parels december - januari 2018

Meer informatie

Gerelateerd