Parels oktober – november 2018
De zomer is voorbij, de herstdagen hebben zich al aangekondigd. Hoog tijd dus om de warmte van een zetel en dekentje op te zoeken en je te verliezen in een goed boek. Geen inspiratie? Daar brengen onderstaande leestips zeker en vast verandering in.
Door Sigried
Jan en Ine kijken allebei uit naar Boeken van de troost van Erwin Mortier. Ze waren eerder al onder de indruk van Godenslaap. Ine las ook De spiegelingen. Mortiers nieuwe boek kan gezien worden als een soort vervolg op deze romans die zich afspelen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hélène, het hoofdpersonage uit Godenslaap, en haar broer Edgard, uit De Spiegelingen, verloren hun hart aan dezelfde man. Hij komt nu aan het woord, in brieven die hij aan zijn twee geliefden schreef. De lezers van dit boek slaan een aantal vliegen in een klap: een boek over WOI, een vervolg op boeken die je graag las en wellicht in de vorm van een brievenboek.
Gigi: Een lieflijk musje tegen een lichtblauwe achtergond. De cover viel me direct op evenals de eenvoudige maar krachtige titel van het boek: Agathe. Anne Cathrine Bomann schrijft over een bijna gepensioneerde psychiater in Parijs die aan het einde van zijn carrière nog een nieuwe patiënt krijgt. Het is niet alleen haar problematiek die hem intrigeert. Agathe, van Duitse afkomst, weet de rollen zo om te draaien dat hij zelf over zijn leven moet nadenken. Deze beschrijving maakt dat ik een goed argument heb, buiten die eenvoudige maar ook aantrekkelijke cover, om dit boek op mijn NTL lijst te plaatsen. Ik verwacht een mooie parel te vinden in dit boek.
Sigried: Ik hou enorm van het werk van de West-Vlaamse zangers Hannelore Bedert omdat ze het poëtische, grappige en nuchtere op een perfecte manier weet samen te brengen tot verrassende liedjes. Toen ik zag dat ze een debuutroman geschreven heeft, stond het meteen bovenaan mijn te lezen lijst. Lam lijkt te gaan over de relatie tussen ouders en kinderen, met de verdwijning van de moeder van de zesjarige Lucia als centraal gegeven. Een roman die alle kanten op kan gaan, ik ben benieuwd!
Nathalie: Met stip op één het boek waar ik naar uitkijk voor de komende maand, is Tegenwoordig heet iedereen sorry van Bart Moeyaert. Er zijn perioden waarin ik niets van Bart Moeyaert heb gelezen, maar hij is wel een constante favoriete auteur in mijn toch nog jonge leven aan het begin van tram 4. Zijn gedichten zowel als zijn teksten associeer ik met tederheid, subtiliteit, verliefd zijn en vriendschap, muzikaliteit, enz. Na een lange tijd is hij weer terug met een nieuw jeugdboek: Volgens haar moeder is Bianca een meisje met een gebruiksaanwijzing, volgens haar vader die bij zijn vriendin woont een onhandelbaar kind. Zelf weet ze niet goed hoe ze zich voelt of hoe ze haar gedachten stil moet krijgen. Ik kijk er al naar uit om een mooi verhaal over opgroeien van de hand van Bart te lezen!
Anne: Er zijn uiteraard weer verschillende boeken die in oktober en november gaan verschijnen waar ik naar uitkijk. Dus mijn nog-te-lezen-plankje is weer eens wat voller geworden. Waar ik echter het nieuwsgierigst naar ben is toch De hemel verslinden van Paolo Giordano. Zijn Eenzaamheid van de priemgetallen en Het zwart en het zilver vond ik prachtig, met zijn roman Het menselijk lichaam had ik wat meer moeite, maar de thema's en de inhoud zoals aangekondigd in de flaptekst van De hemel verslinden zijn zeker aan mij besteed, dus ik hoop dat het de verwachtingen waar kan maken!
Helena: Het boek van oktober waar ik al lang naar uitkijk, is Mijn koningin van Jean-Baptiste Andrea. Alleen al de cover is beeldschoon. Het boek heeft in Frankrijk veel aandacht gekregen omdat het twee literaire prijzen heeft gekregen en speelt zich af in de Provence in de zomer van 1965. Het boek is een coming of age roman met ‘gekke, abnormale karakters, of liever gezegd, perfect normale wezens in een wereld van omgekeerde waarden’. Het is een verhaal waarin ‘alles echt is, alles een droom, alles een verhaal, een ode aan de verbeelding, jeugd en excentriciteit.' Recensenten hebben het over een klein, dromerig en poëtisch juweel, kortom, het lijkt me een heerlijk boek om op een herfstige dag mee bij de kachel te gaan zitten.
Harriet: Ik kijk uit naar Melancholie I van Jon Fosse . Fosse is onder andere de leermeester van Karl Ove Knausgård, mijn favoriete schrijver. Het boek is bekroond met verschillende prijzen en Fosse zelf wordt ook vaak genoemd als kandidaat voor de Nobelprijs voor Literatuur. Dit boek gaat over een jonge arme Noor uit de provincie die kunst gaat studeren in Duitsland. Een onbeantwoorde liefde en zijn twijfels over zijn kunst drijven hem tot wanhoop. Geen vrolijk boek, dat zegt de titel ook al, maar het belooft wel een boek te zijn met mooi hypnotiserend proza.