De boekenkast van Natalie
Een lezer zonder boekenkast is haast ondenkbaar. Een boekenkast zegt iets over de lezer. Maar hoeveel boekenkasten heeft hij of zij? Hoe heeft de lezer zijn boeken gesorteerd? Wij van We Love Lit laten je met plezier kennis maken met onze boekenkast. Deze maand geeft Natalie een rondleiding.
Boeken betekenen heel veel voor mij. Toen ik als kind op de lagere school leerde lezen ging er een wereld voor mij open. Iedere dag wil ik een paar pagina’s lezen. Als ik een dagje niet aan lezen toekom, kan ik wel een beetje balen. Boeken leen ik niet of zelden uit. Ik ben zuinig op mijn boeken: ik maak geen ezelsoren en ik probeer de rug van een boek heel te laten. Mijn gelezen boeken zien er als nieuw uit.
Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?
De meeste boekenkasten staan in een kleine bibliotheek: 7 kasten met totaal 72 planken. Op alle planken staan boeken en er zijn dubbele rijen. Meestal staan de boeken die ik heb gelezen op de tweede rij. Er liggen ook boeken op de kast. En er is nog een boekenkast en een boekencarrousel in de woonkamer.
Neem ons eens mee door je boekenkast. Wat staat er in, hoe is hij gesorteerd?
Ik heb een rijk gesorteerde boekenkast: detectives, historische romans, literatuur, reisverhalen, biografieën, thrillers, science-fiction, fantasy. Er zit wel enige logica in mijn kasten maar ze zijn niet gesorteerd op genre of naam van de schrijver. In een zelfgemaakt Excel-spreadsheet, hou ik precies bij waar wat staat. In Excel kan ik makkelijker sorteren op schrijver of genre. In de boekenkast in mijn woonkamer staan mooie fotoboeken die ik tijdens vakanties heb aangeschaft.
Welk boek, genre of welke auteur komt er absoluut niet in?
Ik heb één keer een chicklit gelezen van Sophia Kinsella: Can you keep a secret . Het boek heb ik niet uitgelezen, het kon me gewoon niet boeien. Chicklit zul je dus niet gauw aantreffen in mijn collectie. Maar de bouquetreeks komt er echt helemaal niet in.
Doe je weleens boeken weg? Wat doe je er dan mee?
Ik ben zo ver gekomen dat ik boeken wegdoe. Meestal zijn het boeken die mij niet zo konden bekoren. Ik probeer ze weg te geven aan de kringloopwinkel.
Heb je weleens gehuild om een boek?
Niet zozeer gehuild, maar ik was wel diep ontroerd na het lezen van The Other Hand ( Kleine Bij) van Chris Cleave.’ En sommige scènes uit het boek ‘Het achtste leven’ lieten mij niet geheel onberoerd.
Hoe zie jij de toekomst van het boek?
Tegenwoordig is voor fysieke boekwinkels een goede website onontbeerlijk. Kijk bijvoorbeeld naar Paagman in Den Haag. De website van Paagman is een uitbreiding van hun fysieke winkel. Boeken die zij niet in de winkel verkopen kun je nu gemakkelijk online bestellen. Ze bieden ook veel extra's zoals de Paagman Privilege pas en organiseren geregeld interessante schrijversinterviews. De lezer komt nu niet alleen maar een boek kopen in de winkel. Het wordt nu meer een belevenis en dat zal zich denk ik de komende jaren meer ontwikkelen
En sociale websites zoals Hebban zijn ook belangrijk geworden om de lezer te motiveren nieuwe schrijvers en boeken te ontdekken. Nee ik ben niet somber gestemd over de toekomst van het boek. Wel hoop ik dat de literaire fictie niet verloren gaat.
(door Natalie naar het idee van de Boekensalon)
Volgende maand - de boekenkast van Sigried