De boekenkast van Sigried
Een lezer zonder boekenkast is haast ondenkbaar. Een boekenkast zegt iets over de lezer. Maar hoeveel boekenkasten heeft hij of zij? Hoe heeft de lezer zijn boeken gesorteerd? Wij van We Love Lit laten je met plezier kennis maken met onze boekenkast. Deze maand geeft Sigried een rondleiding.
Waar staat je boekenkast en hoe ziet hij eruit?
We hebben lange tijd de typische Billy-boekenkast in de woonkamer gehad. Toen we die een aantal jaar geleden inruilden voor een strakker en functioneler exemplaar betekende dat jammer genoeg ook dat we minder plaats kregen voor onze boeken. Op zich was dat niet zo’n groot probleem, want ik ben maar aan een beperkt aantal boeken echt gehecht. Zo’n vijf jaar geleden kocht ik bovendien een ereader en sindsdien koop ik bijna uitsluitend ebooks. Dat betekent zeker niet dat ik geen papieren boeken meer lees. Ik ben een regelmatige klant bij de bibliotheek, krijg graag boeken cadeau en mag mezelf gelukkig prijzen dat de postbode vaak recensie- en leesclubexemplaren levert. Ook boeken met foto’s of prenten koop ik liever in hun papieren versie.
Neem ons eens mee door je boekenkast.
Onze boekenkast heeft één groot schap en één klein schap voor boeken die zichtbaar staan. De overige boeken zitten achter deurtjes. Op het schap staan series en de boeken die ik recent gelezen heb. De rij wordt afgesloten met het schriftje waarin ik de korte inhoud van elk boek dat ik lees noteer.
Mijn ebooks bewaar ik allemaal op mijn pc. Nieuw aangekochte boeken en de boeken uit mijn abonnement op Elly’s Choice (nu Bookchoice) staan ook op mijn ereader, zodat ik steeds de keuze heb uit verschillende boeken.
Wat staat er in, hoe is hij gesorteerd?
Oudere (studie)boeken en kinderboeken hebben een andere plaats gekregen. In deze kast staan enkel de boeken die we de laatste jaren gekocht of gekregen hebben. Verschillende boeken van dezelfde auteur staan naast elkaar, maar voor de rest zit er niet echt een systeem in. Scandinavische, Russische, Poolse, Engelstalige en Nederlandstalige auteurs staan dus broederlijk en zusterlijk naast elkaar. Voor dwarsliggers hebben we wel een apart plaatsje voorzien, omdat dat visueel mooier is. Boeken die nog moeten gelezen worden komen op een apart stapeltje terecht.
Op mijn ereader zijn de boeken wel nauwkeurig gerangschikt volgens taal en heb ik ook een apart plaatsje voorzien voor de boeken die ik ooit nog wil lezen.
Welk boek, genre of welke auteur komt er absoluut niet in?
Volgens mij vind je de meeste genres in onze boekenkast terug. Hedendaagse literatuur neemt de grootste plaats in, omdat zowel mijn man als ik dat het liefste lezen. Een echte no-go is er niet.
Doe je weleens boeken weg? Wat doe je er dan mee?
In mijn droomwereld heb ik een aparte kamer met boekenkasten van vloer tot plafond, waarin elk boek dat ik ooit las een plaatsje krijgt. De realiteit dwingt me echter om regelmatig boeken weg te geven. Ik geef ze aan familie en vrienden waarvan ik weet dat ze die bepaalde boeken graag zullen lezen. Boeken die ik niets vond of waarvoor ik geen goede thuis vind geef ik aan de Oxfam-boekenwinkel. Ik maak ook regelmatig gebruik van ruilbibliotheken (wat niet echt helpt om het aantal boeken in huis te verminderen, maar leuk is het wel).
Heb je weleens gehuild om een boek?
Ik krijg vaak een krop in de keel, maar echte tranen komen tijdens het lezen niet zo vaak voor. Ik huil wel elke keer opnieuw bij The traveller’s wife (Audrey Niffenegger) en heb ook moeten wenen bij The Fault in our Stars (John Green). Bij de scène in Een vrouw op de vlucht voor een bericht (David Grossman) waarin Ora aarde begint te eten heb ik het boek moeten dichtdoen omdat de tranen bleven stromen. Vaker pink ik ook een traantje weg uit ontroering, maar echt huilen kan je dat niet noemen.
Hoe zie jij de toekomst van het boek?
Ik vermoed dat het digitale en papieren boek naast elkaar zullen blijven bestaan. Boekhandelaren zullen hier misschien iets flexibeler mee moeten leren omgaan. De boekhandel kan bv meer een ontmoetingsplaats dan louter een winkel worden. Ik heb het gevoel dat men hier in Nederland al verder in staat dan België.
Volgende maand - het boekenrestaurant van Jan