Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vakantieboeken zonder verplichtingen, wat er van terecht kwam – deel I

op 13 oktober 2018 door

Begin juli - herinneren jullie je dat eigenlijk nog? - maakten de Clubleden grote plannen oftewel duidelijke keuzes over welke boeken ze in hun vakantie zouden lezen. Nu zullen jullie wel denken, die zijn toch al lang afgelopen, maar dat valt best mee hoor. Er waren hier en daar namelijk nog enkele uitlopers in september en oktober te spotten. En, konden we onze grote plannen volbrengen of onze duidelijke keuzes uitvoeren? Lees even met ons mee in het eerste deel van onze round-up …

Door Nathalie

Sigried: “In juli ging ik drie weken op reis, een rustvakantie waarbij veel tijd was om uren aan een stuk te lezen. Ik had heel wat boeken op mijn e-reader gezet die ik doorheen het jaar op mijn te lezen lijst had geplaatst, maar had geen uitgebreide leeslijst voorzien. Eigenlijk had ik maar twee doelen.

Ik had me voorgenomen om zeker en vast Veldheer Banner te lezen - een boek dat vooral door de recensie van Helena mijn nieuwsgierigheid geprikkeld had. Daarnaast wou ik ook heel graag een Spaanstalige roman te lezen, waarvoor ik sowieso meer tijd nodig heb. Ik begon de vakantie met Veldheer Banner, maar dat bleek niet mee te vallen. Misschien was de setting niet helemaal ideaal voor zo’n thema, of week het boek teveel af van mijn verwachtingspatroon. Wat de oorzaak ook was, ik kwam niet verder dan vijftig pagina’s. Met literatuur worstelen op vakantie vind ik zonde, dus ik besloot het boek later te lezen en eerst voor iets lichter te gaan.  Lost for Words van Stephanie Butland bleek perfect daarvoor. Ook het Spaanstalige boek El color del silencio (De kleur van de stilte) van Elia Barceló was een schot in de roos. Over de hele vakantieperiode heen las ik zowel literaire romans als feelgood, een afwisseling die ik erg fijn vond. In augustus kreeg Veldheer Banner een tweede kans. Ik las het boek uit, maar zonder veel enthousiasme.”

Anne: “Ik heb veel gelezen in de vakantie, maar ben er helaas niet aan toegekomen om De Meisjes en Furie en Fortuin te lezen zoals ik mezelf had voorgenomen. Toch is het me eindelijk wel gelukt om Het Smelt te lezen, een boek dat al sinds verschijning hoog op mijn lijstje stond, maar toch steeds een beetje verder naar de achtergrond verdween. Naarmate de hype groter werd, verdween mijn enthousiasme om het te lezen (het kon eigenlijk alleen maar tegenvallen). Maar, tegenvallen deed het gelukkig allesbehalve! Ik ben natuurlijk spuit elf om te zeggen wat een fantastisch boek dit is, maar ik heb het toch nog maar een keer gedaan :) Mijn recensie van dit debuut vind je hier. En de andere twee titels blijven natuurlijk gewoon op mijn lijstje staan, het nieuwe streven is om ze nog dit jaar uit te lezen!

Helena: “Vanwege de warmte in de zomervakantie heb ik eigenlijk nog meer gelezen dan ik al van plan was. Op de één of andere manier heb ik vooral heel veel vertaalde literatuur gelezen. Op de planning stond sowieso het boek dat ik bij de literaire vaart in Den Haag met Gigi had geruild: Grijze zielen van Philippe Claudel, een boek waarin het ijzig koud is en waarin alle personages wel kantjes hebben die niet helemaal kloppen en die daardoor toch juist wel heel menselijk zijn. Omdat ik in het voorjaar Aan Chesil Beach van Ian McEwan had gelezen en de film ook had gezien, leek het me een goed idee om ook Boetekleed van hem te lezen. De verfilming van dat boek, Atonement, vond ik prachtig en het boek en de film lijken inhoudelijk ook erg op elkaar. De voorlezer van Bernhard Schlink vond ik beklemmend mooi, evenals Wedervaring van Bodo Kirchhoff. Op de één of andere manier lukte het me echter niet om in het verhaal van Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafón te geraken, onbegrijpelijk, want deel drie las ik in maart achter elkaar uit. Het boek ligt dus weer terug op mijn stapel met nog te lezen boeken, dat komt wel weer een keer goed. Toch las ik ook nog een van origine Nederlandstalig werk: De meid van Marlies Allewijn, ook echt de moeite waard, vond ik. Maar het mooiste boek van afgelopen zomer dat ik ondanks de hittegolf met kippenvel gelezen heb is Wat het hart verwoest van John Boyne. Ik had het geleend van de bibliotheek, maar ik heb het inmiddels aangeschaft, heerlijk om zo’n boek in de kast te kunnen zetten en aan anderen uit te kunnen lenen.

Ine:Natuurlijk heb ik deze zomer niet alles kunnen lezen van de twee stapeltjes die ik had klaargelegd en gefotografeerd… Dat wist ik op voorhand al, het waren boeken waar ik wel eens zin in zou kunnen hebben. En ja, in een aantal ervan had ik zin, maar ik heb vooral ook boeken gelezen die niet op de foto’s staan. En ik heb mezelf toch wat (aangename) verplichtingen opgelegd. 

De boeken die ik voorrang zou geven heb ik op één na gelezen. Ik las de boekentippers Vissen voor de keizer van Didier Decoin en Berichten uit het tussenhuisje van Henk van Straten, de tips van Anouk van der Zee. Ik las ook Stendhals Het rood en het zwart. Zo heb ik weer een vinkje kunnen plaatsen op mijn virtuele challengekaart en heb ik in augustus een klassieker gelezen. De boekentipper die ik nog niet las, is Ivanov van Hanna Bervoets, de tip van Helena. De reden daarvoor is dat ik mijn e-reader eigenlijk maar weinig gebruik als is thuis ben en ik ben dit jaar niet echt op reis geweest. Maar met een nieuwe werkperiode in zicht en veel gependel met de trein, komt het er zeker nog van. Ik sprak de hoop uit dat mijn stapel na de zomer kleiner zou zijn geworden, niet groter. Hoe het daarmee zit, kunnen jullie wellicht al raden. Over het eindresultaat ben ik wel tevreden, 16 boeken over 2 maanden (lijst beschikbaar op aanvraag!), en er zitten zelfs twee 5-sterrenexemplaren tussen!”

Hou onze spot morgen in de gaten om te weten te komen wat de andere helft van onze leden er van heeft gemaakt tijdens hun vakantie! 



Reacties op: Vakantieboeken zonder verplichtingen, wat er van terecht kwam – deel I

Meer informatie

Gerelateerd