¡Viva España, tierra de libros!
In de aanloop naar de zomer kwam ik geregeld tegen wat de favoriete buitenlandse reisbestemmingen van Belgen en Nederlanders zijn. En behalve dat we heel graag respectievelijk naar Nederland en België op reis gaan, trekken we vooral ook naar andere landen in de buurt.
Natuurlijk hoort bij elk van die bestemmingen een passend reisboek of een passende reisherinnering. Na Frankrijk is nu ook Spanje aan de beurt. Hier zijn onze boekentips!
Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans
GIGI
Spaanse auteurs lees ik echt zelden, blijkt uit mijn leeslijst. Enige tijd geleden las ik de Nocilla trilogie. Een heel bijzonder drieluik, waarbij de vertaler de Europese Literatuurprijs in de wacht sleepte. Ik vond het een fantastische leeservaring maar dat zal niet voor iedereen gelden, daarom wordt dat niet mijn Spaanse tip voor deze zomer. Het gekke is dat ik met het Klassieker Genootschap ooit een ander Spaans boek las, dat ook zorgt voor een heel bijzondere leeservaring. Ligt dat aan de Spaanse auteurs in het algemeen of komen er vooral bijzondere schrijvers uit Spanje op mijn pad? We lazen toen een bizarre mozaïekroman van Camilo José Cela, een boek dat absoluut veel concentratie vraagt. Dit past ook een beetje bij deze auteur, hij kiest altijd voor experimentele verhalen of schrijfwijze. Geen enkele roman van hem lijkt op de ander. Toch heb ik veel plezier beleefd aan dit boek met de bijzondere titel Mrs. Caldwell spreekt met haar zoon. Zeker toen ik er eenmaal inzat. Het werd nog mooier toen ik, na het lezen, de symboliek en beschreven emoties besprak bij het Klassieker Genootschap.
INE
Ik tip Het geheim van de behekste crypte (El misterio de la cripta embrujada) van Eduardo Mendoza. Het is een tijd geleden dat ik het las, maar ik blik er meteen glimlachend op terug. Het is een soort schelmenroman, een parodie op een detectiveverhaal. Het speelt zich af in de jaren 70 in Barcelona. De hoofdpersoon mag uit een psychiatrische instelling om verdwenen kostschoolmeisje te zoeken. Hij komt van de ene vreemde situatie in de andere terecht. De humor en ironie maken er een grappig boek van, maar zeker geen dijenkletser. Bovendien is het ook wel maatschappijkritisch.
Het boek krijgt vervolg in Het labyrint van de olijven en De avonturen van de dameskapper. Samen vormen ze de Barcelona-trilogie. Het laatste deel heb ik nog niet gelezen. Ik krijg er nu eigenlijk wel zin in. En ik zoek de boeken dan zowel in het Spaans als in het Nederlands en lees een hoofdstuk eerst in het Spaans en direct daarna in het Nederlands, dan het volgende weer eerst in het Spaans en dan in het Nederlands enzovoort. Zo gaat het lezen in een vreemde taal voor mij makkelijk én bovendien zonder woordenboek!
HARRIET
De vlucht van Jesus Carrasco. Een boek dat ik een aantal jaren gelezen las en zich afspeelt in één van de droogste provincies van Spanje. Het gaat over de vriendschap tussen een oude geitenhoeder en een jonge jongen die op de vlucht is voor de mannen uit zijn dorp. Een verhaal dat nog wel even na blijf zinderen.
CIES
Ik tip Carmen van Prosper Merimee. De gelijknamige opera van Bizet is gebaseerd op deze novelle van Merimee. Het verhaal speelt zich af in Sevilla halverwege de negentiende eeuw en de novelle wordt door sommigen beschouwd als een voorloper van het decadentisme dat een aantal jaren door onder andere J-K Huysmans en Oscar Wilde een (sub-)stroming in de literatuur wordt.
TEA
De omweg naar Santiago van Cees Nooteboom spreekt eigenlijk voor zich. Een rasverteller die alles wat belangrijk is in het leven weet te verweven in zijn reisverslagen. Het zijn eigenlijk heel fijne reizen die hij je laat maken. Zet al je zintuigen aan, geniet van de prachtige verhalen en voel je als een pelgrim met alleen geestelijke bagage!
Wellicht Hebben jullie nog meer Spaanse tips voor ons? Boeken van, uit of over Spanje die onze vakantie(be)stemming kunnen vervolledigen! We kijken ernaar uit.