Meer dan 5,8 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Vive la France, pays du livre!

op 17 juli 2024 door

In de aanloop naar de zomer kwam ik geregeld tegen wat de favoriete buitenlandse reisbestemmingen van Belgen en Nederlanders zijn. En behalve dat we heel graag respectievelijk naar Nederland en België op reis gaan, trekken we vooral ook naar andere landen in de buurt.

Natuurlijk hoort bij elk van die bestemmingen een passend reisboek of een passende reisherinnering. We starten onze zomerse bestemmingen met Frankrijk. Hier zijn onze boekentips!

 

Samenstelling: Ine
Banner: Anne Oerlemans

 

 

HARRIET

7234328fb423c5f28a55b7c0837ec8c5.jpg

 

Veranderen: methode van Edouard Louis is een boek dat zich voor een groot deel afspeelt in Noord-Frankrijk. De schrijver wil al jaren zijn jeugd ontvluchten en ontsnappen aan de uitzichtloosheid van zijn bestaan. In dit boek beschrijft hij zijn eigen verhaal en spaart zich zelf daarbij niet. De methode die hij gebruikt geeft zeker stof tot nadenken.

 

 

 

CIES

a039ba0bf31539d92e19ee0f9e4d3ac8.jpg 

Het leven van een vrouw van Guy Maupassant, een roman uit 1883, gaat over een ongelukkige vrouw in Normandië. In dat opzicht is het de tegenhanger van de Bretoense Madame Bovary van Gustave Flaubert uit 1856. Niet alleen de regio's waarin het verhaal zich afspeelt zijn net iets anders, ook het ongelukkige leven van de twee vrouwelijke hoofdpersonages is net iets anders.

 

 

 

TEA

253c743b98fd96968cfd0155f4b0f90f.jpg

 

De eerste keer dat ik mijn hoed verloor van Colette is mijn tip voor het ultieme zomerse vakantiegevoel in Frankrijk. Het is een uitgave van Privé-domein met daarin de heerlijke verfrissende verhalen over de jeugd van Colette. Ze schrijft zintuiglijk, puur en met groot gevoel voor natuur en humor. Familie, nostalgie, observaties en dat allemaal in een heerlijke schrijfstijl, doen je moeiteloos plaatsnemen in een hangmat. Laat de zomer zijn werk doen, jij hoeft alleen maar te lezen en te genieten, verfrissend drankje is ook passend!

Van grote klasse vind ik De Patagonische haas - Claude Lanzman. Lanzmann (Franse filosoof, journalist en hoogleraar in documentairefilms aan de European Graduate School in Saas-Fee, Zwitserland). Het is een uiterst goed leesbaar autobiografisch boek. Lanzmann was ik vaker tegengekomen in boeken van Simone de Beauvoir en het is interessant om nu eens over een  andere kant van de literaire, filosofische wereld te lezen. 

 

 

 

GIGI

 

6fd51e876e376d7244e74c7fed96713a.jpg

 

Al vaker heb ik het genoemd, de artikelen over de boekhouding van Ine zijn altijd heerlijk om te lezen, toch krijg ik altijd wat kriebels in mijn knieën als de mail van Ine binnenkomt. Ik vraag me altijd af of ik wel een mooi boek bedenken kan bij de vraag die zij bedacht heeft?

Nu ook weer. Ze vraagt een boek bij de vakantiebestemming Frankrijk. Ik lees veel Nederlandstalig en daarnaast veel boeken uit Angelsaksische landen. Daarna komen de Scandinavische auteurs, of boeken uit Oost Europa, Afrika of ik kies voor klassieke Russen. Daarna komen pas landen uit West Europa aan de beurt. Ik twijfelde even of ik zou kiezen voor de Deense auteur en psychologe Anne Cathrine Bomann, die met haar novelle Agathe schrijft over een Duitse vrouw die in Parijs een psychiater bezoekt. Uiteindelijk vond ik die link te mager om te spreken van een boek dat past bij Frankrijk. Onlangs las ik een fantastisch boek uit Frankrijk, een topper, maar de kans bestaat dat dit genoemd wordt door iemand anders. Vandaar dat ik kies voor De mijn van Emile Zola, een klassieker die ik heel wat jaren geleden las. Deze roman heeft toen veel indruk op mij gemaakt; het verhaal zelf maar vooral ook het sociale aspect dat in dit boek besproken wordt. De titel is direct in mijn Top 50 opgenomen. Nog altijd gebruik ik de sociale voorbeelden uit dit boek om groepsprocessen op mijn werk te verduidelijken. Een fijne, mooi geschreven klepper waar je deze zomer heerlijk van kunt genieten. 

 

 

 

INE

 

07bcbdd2955e40cf6b68156b3b2ea48d.jpg

  

Voor Frankrijk kies ik de boeken van Patrick Modiano. Deze op en top Parijse schrijver met onder meer een Nobelprijs voor literatuur op zak (en met een Italiaans joodse vader en een Belgische katholieke moeder), schreef al een heel oeuvre bij elkaar over de Franse hoofdstad tijdens de bezetting en in de jaren 50 en 60. Meestal zijn het korte boeken die vol hangen van melancholie naar wat niet meer is of misschien wel nooit geweest is. Ze zijn heel sfeervol en dromerig en katapulteren de lezer rechtstreeks in de straten van Parijs – lees zijn werk niet op de trein, je rijdt je halte zo voorbij, weet ik uit ervaring. Zeg nu zelf, een titel als In het café van de verloren jeugd spreekt toch boekdelen. Toch zijn het geen lieve verhalen, er duiken steevast niet al te onschuldige schimmige personages in op en vaak slaat de vervreemding toe. Ook al hebben zijn boeken verschillende onderwerpen en verhaallijnen, toch lijken ze allemaal één groot geheel te vormen. Het wordt tijd dat ik weer eens iets van hem lees, alleen al door aan zijn boeken te denken, krijg ik er zin in.

 

Hebben jullie nog Franse tips voor ons? Boeken van, uit of over Frankrijk die onze vakantie(be)stemming kunnen vervolledigen?

 



Reacties op: Vive la France, pays du livre!

Meer informatie

Gerelateerd

Over

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant (Château de Miromesnil, 5 augustus 1850 – Passy, 6 juli 1893) ...

Colette

Colette

Sidonie-Gabrielle Colette (1873-1954) is méér dan een van de meest...

Patrick Modiano

Patrick Modiano

Patrick Modiano (Boulogne-Billancourt, 1945) is de zoon van een Italiaanse, Jood...

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert

Gustave Flaubert  (1821) had nauwelijks iets geschreven of gepubliceerd voo...