We willen het even hebben over.... Ian McEwan
Eind mei kwam zijn nieuwste boek uit, Machines zoals ik. Binnenkort komt er op de spot van SFF en van de Literatuurclub een genre melange over dit boek. Zeker tijd dus om het eens te hebben over de schrijver Ian McEwan.
Door Harriet
De Britse schrijver Ian McEwan (op 21 juni wordt hij 71 jaar) bracht een groot deel van zijn jeugd door op verschillende legerbases in Singapore, Duitsland en Libië. Op de leeftijd van 11 jaar werd hij naar een kostschool in Engeland gestuurd, het befaamde Eton College. Zijn studie Engelse Literatuur volgde hij op de Universiteit van Sussex. Als eerste student behaalde hij een master in Creative Writing aan de University of East Anglia.
Met de korte verhalenbundel De laatste dag van de zomer (First Love, Last Rites) in 1975 kwam zijn grote doorbraak. In 1978 kwam zijn eerste roman uit genaamd De cementen tuin (The Cement Garden).Naast korte verhalen en romans schreef hij ook nog 3 stukken voor de televisie en een filmscript.
Over het proces van het schrijven zegt de schrijver zelf:
“The process of writing a novel is educative in two senses; as the work unfolds, it teaches you its own rules, it tells how it should be written; at the same time it is an act of discovery, in a harsh world, of the precise extent of human worth.”
De stijl van zijn vroegere boeken en verhalenbundels werd door velen als sinister gezien. McEwan schreef veel over de donkere kant van de mens. Het boek De troost van vreemden (The Comfort of Strangers) uit 1981 bezorgde hem de bijnaam Ian Mcabre, door de bizarre aard van deze verhalen.
Langzaam veranderde zijn stijl. Hij blijft echter in zijn boeken de invloed van willekeurige al dan niet extreme gebeurtenissen op gewone mensen onderzoeken. Wat gebeurt er wanneer mensen plotseling extreem geweld meemaken of plotseling psychisch ontsporen.
“I like to think about the tension between the private worlds of individuals and the public sphere by which they are contained.”
Het boek Boetekleed (Atonement) uit 2001 wordt door velen als zijn literaire hoogtepunt gezien.
Prijzen:
Maar liefst 6 maal werd een boek van McEwan genomineerd voor de Booker Prize. Slechts éénmaal won hij ook daadwerkelijk de prijs: in 1998 voor het boek Amsterdam. Lang niet iedereen was het met deze toekenning van de prijs eens. Het zou niet het beste boek van alle genomineerde boeken zijn en ook niet het beste boek van McEwan tot dan toe. Voor Boetekleed ontving hij de US National Book Critics Circle Award.
Films:
Veel boeken van Ian McEwan zijn ook verfilm. Atonement uit 2007 met in de hoofrollen Keira Knightley en James McAvoy kreeg een nominatie voor een Oscar voor de beste film. Meer recent waren The Children Act met Emma Thompson en On Chesil Beach te zien in de bioscoop.
Welke boeken lazen jullie van Ian McEwan? Heb je ook een van de films gezien? En wat was beter, het boek of de film?
Kortom we zijn nieuwsgierig naar jullie verhalen over deze schrijver, zijn boeken en de films.