Meer dan 6,0 miljoen beoordelingen en recensies Organiseer de boeken die je wilt lezen of gelezen hebt Het laatste boekennieuws Word gratis lid
×

Welk boek geef jij cadeau ?

op 23 december 2019 door

Wie wil dat niet, een paar mooie nieuwe boeken onder de kerstboom vinden met jouw naam erop. Het liefst boeken die je al een tijdje wilt hebben en je hoopt dan ook dat de mensen op je Hebban verlanglijstje hebben gekeken. Maar heb je ook al eens nagedacht over een boek voor iemand anders. Een boek om de ander aan het nadenken te zetten, een poëziebundel die iemand troost kan bieden of een boek omdat je iemand gewoon wilt laten genieten van iets wat jezelf ook zo mooi vond.

Artikel: Harriet

Banner: Anne

Een boek onder de kerstboom, maar dan voor iemand anders. Een aantal leden van Literatuur onder de Loep dacht eens na over aan wie zij een boek willen geven en waarom dan juist dat boek. 

Ine:

Onlangs las ik de graphic novel Claude Monet Op zoek naar het licht van Salva Rubio en Ricard Efa. Van Monets leven wist ik bijzonder weinig, eigenlijk alleen dat hij in Giverny een mooi huis met een prachtige tuin had – een bezoekje waard trouwens. Dit boek heeft me verbaasd. Monet heeft het helemaal niet makkelijk gehad. Zijn werk, dat we nu eenstemmig waardevol noemen en door velen erg mooi wordt gevonden, werd absoluut niet aanvaard. Monet leefde in grote armoede en had het erg lastig met de afkeuring van de gevestigde kunstenaars en -critici. Gelukkig zijn zijn kansen op een bepaald moment gekeerd, anders hadden we nu nooit van zijn werken kunnen genieten. Dit boek zou ik dan ook graag aan de Vlaamse minister-president, die ook bevoegd is voor Cultuur, Jan Jambon, geven. Ik haal de politiek niet graag binnen op Hebban, maar nu men zich daar wil buigen over de vraag wat schoonheid is en bijgevolg wel of geen steun verdient, zou ik hem er via dit boek graag aan herinneren dat onze definitie van schoonheid sterk varieert doorheen de tijd. Dit is voor mij geen kwestie van links of rechts, maar wel van liefde voor de kunst uit het verleden èn van de toekomst. 

Hetty:

Ik word altijd weer blij van boeken onder de kerstboom, als cadeau voor mezelf natuurlijk, maar ik geef ook altijd graag een boek cadeau aan een ander. Dat is dan ook het eerste waar ik naar kijk bij het bestuderen van de verlanglijstjes: staan er boeken op?Mijn moeder krijgt een mooie historische roman van Marja Visscher cadeau: Het meisje uit de Mandenmakerssteeg,met als leuk detail: een stukje uit mijn recensie over een vorig boek van Marja Visscher op de achterflap! Mijn vader geef ik een boekje cadeau over de streek waar hij vandaan komt: Weststellingwerf op zijn mooist. Mijn broertje houdt ook van lezen, en dan vooral van non-fictie, hij leest regelmatig boeken van/over bekende sporters. Dit keer stonden er twee interessante non-fictie boeken op zijn verlanglijstje die ook mij zelf aanspreken: Leef van Bibian Mentel en De paarden van Hitler van Arthur Brand.

Dat het eerste boek zijn interesse heeft kan ik begrijpen: een bijzondere krachtige en levenslustige vrouw die nu al voor de zoveelste keer strijd tegen die nare ziekte die ook mijn broertje vijf jaar geleden trof. Zelf heeft hij de periode van ziekzijn ook doorstaan met koste wat het kost, en ondanks alles, positief blijven en altijd uit gaan van het best mogelijke scenario. Toch besloot ik om voor het tweede boek te kiezen: De paarden van Hitler, met als ondertitel: Hoe de kunstdetective zijn sensationeelste ontdekking deed en wereldnieuws werd. Een spannend waargebeurd verhaal over geheime diensten, oud-nazi’s, neo-nazi’s en heel veel geld. 

Het boek vertelt hoe kunstdetective Arthur Brandt de geschiedenis van de verdwenen metershoge beelden van paarden die ooit op de Rijkskanselarij stonden weet te ontrafelen nadat de beelden plots te koop aangeboden worden. Een intrigerende materie: bekende gestolen kunstwerken, wat kun je er mee, zijn ze verkoopbaar en vooral: hoe ontdek je of het om echte kunst gaat en geen replica betreft? Dit is een boek dat ook bij mij op mijn NTL-lijst prijkt en ik was blij te ontdekken dat dit onderwerp ook mijn broertje aanspreekt!

Jan:

Er komen zo verschrikkelijk veel boeken uit. Het is niet bij te houden. Als ‘loepjes’ besteden we op onze spot, maar ook via de social media aandacht aan al dat moois. Wanneer ik naar de reacties op onze artikelen kijk dan tref ik nogal eens de obligate zinsnede aan ‘die komt op mijn nog te lezen lijst’. Het zou interessant zijn om te zien wanneer het boek dan gelezen gaat worden. Ik heb dat probleem ook. Aan al onze volgers zou ik een klein meesterwerkje willen geven: Schapenboet op het strand van Dick Ridder (1951).De schrijver heeft geen klepper van vierhonderd bladzijden nodig om een indringend verhaal te vertellen dat je bijblijft. Zestig kleine pagina’s zijn voor hem voldoende. Hij ontrafelt een familiegeheim waar zijn vader over zweeg. Het is een actueel verhaal waarin impliciet kritiek op onze samenleving gegeven wordt. Immers hoe wordt omgegaan met mensen die geen schuld dragen en toch veroordeeld worden? Schapenboet op het strandis een verhaal dat je raakt en je op een andere manier naar de dingen laat kijken. Grote literatuur!

Anne:

Een boek cadeau geven, dat is altijd lastig! Hoewel, ik heb altijd een stapeltje boeken klaarliggen voor het geval ik onverwacht een cadeau nodig heb. Eigenlijk krijgt iedereen in mijn omgeving dus altijd een boek, of ze dat nu leuk vinden of niet. En ja, vaak is het ook nog een 'afdankertje', hoewel dat er nooit aan af te zien is. Maar is er dan één boek dat je naar mijn mening iedereen cadeau zou kunnen doen? Dat is een lastige vraag, ook omdat - gelukkig - iedereen anders is en niet iedere lezer van dezelfde dingen geniet. Als ik dan een boek moet kiezen dat volgens mij iedereen gelezen móet hebben en dus gerust aan iedereen cadeau gedaan kan worden is dat het prachtige Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness en Siobhan Dowd. Een aangrijpend boek met prachtige illustraties dat rauw is en tegelijk troost biedt. 

Nathalie:

Ik wens àl onze vrienden, volgers, én mede-Loepjes uiteraard, de prachtige MAUS van Art Spiegelman toe als Kerstcadeau. Ook heel wat politici mogen dit lezen die misschien onze geschiedenis wel vergeten zijn, maar laat deze geweldige graphic novel vooral geen verloren parel zijn, en dat dit vooral nog veel lezers mag hebben die dit wel verdienen en leren kennen zoals ik dit jaar. Aan Jan S., steun en toeverlaat van de Loepjes wanneer het nodig is, geef ik graag wat extra tijd om eindelijk De Bourgondiërs eens te kunnen lezen, dat hem ook al lang in zijn boekenkast aan het toeroepen is. Ik ben wel niet zeker of die wens hem direct gaat helpen. :-) Ik heb dit boek de voorbije weken gelezen, en WAT EEN BOEK! Dit had eigenlijk de NRC Lezersprijs moeten winnen maar ja... Verder heb ik net een prachtige poëziebundel gelezen, Vallende tijd, het laatste tiende deel van de Berberbibliotheek, met gedichten van de vier belangrijkste dichters uit het Rifgebied, die ik misschien wel cadeau wil doen aan één van mijn Marokkaanse collega's die ook veel van literatuur houdt en ook erg in politiek geïnteresseerd is. Ik wens vooral iedereen de boeken toe die zij/hij zelf wil lezen en daar voor zichzelf voldoende energie en/of zielenheil uithaalt. Geniet van het eindejaar en een gelukkige Jólabókaflóð* 2019! (* het IJslandse Kerstboekenfeest bij uitstek)

Helena

Een boek krijgen is altijd fijn, of het nou op je verlanglijstje stond of niet. Met kerst vind ik het een uitdaging om zoveel mogelijk boeken onder de boom te leggen voor mijn familie, althans, voor degenen waarvan ik weet dat ze de boeken ook gaan lezen. Daar zit wel iets dubbels in, want voor je het weet geef je iemand een boek dat je zelf ook ooit graag zou willen lezen en waarvan je dan hoopt dat je het binnen afzienbare tijd kunt lenen. Dat geldt zeker niet over het boek over de Formule 1 dat ik kocht, en evenmin voor de biografie en de Engelstalige feelgoods die ik al inpakte, maar eigenlijk wel een beetje voor De Bourgondiërs van Bart van Loo dat ik voor mijn oudste dochter kocht voor Kerst. Ik weet dat zij dol is op historische romans en ik heb van verschillende kanten al goede berichten gehoord en gelezen over dit boek, dus ik twijfel er niet aan of het iets voor haar is. Maar eerlijk is eerlijk: het boek staat ook op mijn eigen leeslijstje… Wij hebben nu eenmaal qua boeken een vergelijkbare smaak. Hopelijk heeft ze het voor de zomervakantie gelezen, dan kan ik het lenen van haar.

Tea:

Voor mezelf weet ik veel boeken te vragen, voor een ander zou ik ook graag boeken willen kopen, maar verplaats je maar eens in die ander! Valkuilen genoeg: het boek is al bezit, het genre spreekt niet aan, papieren boek valt niet in de smaak (alleen ebooks worden daar gelezen) etc. Maar toch wil ik graag een boek cadeau doen aan iemand, een romanpersonage. Zij heet Rima en is de verteller in het boek De blauwe pen van Samar Yazbek

Haar hartverscheurend verslag deed me smelten en daarom zou ik haar graag een boek geven waardoor ze wat opgevrolijkt zal worden. Ze houdt van mooie verhalen, beelden en kan eindeloos fantaseren over kleuren, geuren, mensen en vriendschap. Daarom krijgt ze van mij de prachtige hardcover editie van ‘Het achtste leven (van Brilka)‘ van Nino Haratischwili. 

Harriet:

Zoals elk jaar leg ik ook dit jaar weer een aantal boeken onder de kerstboom voor man en kinderen. Welke dat zijn verklap ik niet, dan is het geen verrassing meer. In het afgelopen jaar heb ik één boek gelezen dat ik graag aan andere mensen cadeau zou willen doen. Niet aan een specifiek iemand maar aan mensen die behoefte hebben aan een boek waarmee ze op reis kunnen gaan vanuit hun luie stoel, aan mensen die veel tegenslag hebben gehad en behoefte hebben aan hoop en aan mensen die kunnen genieten van mooie en beeldende natuurbesschrijvingen. Het boek Het Zoutpad van Raynor Winn heeft het allemaal in zich. Ik heb van dit boek genoten en het is dan ook niet voor niets mijn boek van 2019.

Welk boek zouden jullie graag cadeau willen geven? 

 



Reacties op: Welk boek geef jij cadeau ?

Meer informatie

Gerelateerd